Η κρεατίνη είναι ίσως το πιο δημοφιλές και μελετημένο διατροφικό συμπλήρωμα στον χώρο της άθλησης και της ενδυνάμωσης. Χρησιμοποιείται ευρέως για την αύξηση της μυϊκής μάζας, της δύναμης και της αθλητικής απόδοσης. Όμως, παραμένει ένα ερώτημα: πόσο ασφαλής είναι η χρήση κρεατίνης; Σε αυτό το άρθρο θα δούμε αναλυτικά τι λέει η επιστήμη και τι πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις.
Τι είναι η κρεατίνη;
Η κρεατίνη είναι μια φυσική ουσία που παράγεται από το σώμα μας (κυρίως στο ήπαρ, τα νεφρά και το πάγκρεας) και αποθηκεύεται κυρίως στους μυς. Βρίσκεται επίσης σε τροφές όπως το κόκκινο κρέας και τα ψάρια.
Ο ρόλος της είναι να συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας κατά τη διάρκεια σύντομων και έντονων φυσικών δραστηριοτήτων, όπως η άρση βαρών ή τα σπριντ.
Πώς λειτουργεί το συμπλήρωμα κρεατίνης;
Όταν παίρνουμε κρεατίνη ως συμπλήρωμα, αυξάνεται η αποθήκευσή της στους μύες υπό τη μορφή φωσφοκρεατίνης. Αυτό επιτρέπει την ταχύτερη αναγέννηση του ATP (το κύριο ενεργειακό μόριο των κυττάρων), προσφέροντας περισσότερη ενέργεια για έντονη άσκηση.
Αυτό μεταφράζεται σε:
-
Βελτίωση της δύναμης
-
Αύξηση της μυϊκής μάζας
-
Ταχύτερη αποκατάσταση
-
Καλύτερη αθλητική απόδοση
Είναι ασφαλής η χρήση κρεατίνης;
Η απάντηση είναι ναι, για τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων. Δεκάδες επιστημονικές μελέτες έχουν εξετάσει την ασφάλεια της κρεατίνης και δεν έχουν εντοπιστεί σοβαρές παρενέργειες σε υγιή άτομα, ακόμη και με μακροχρόνια χρήση.
Μερικά σημεία που αξίζει να γνωρίζεις:
-
Νεφρική λειτουργία: Παρά τα παλιά στερεότυπα, οι μελέτες σε υγιείς ανθρώπους δεν έχουν δείξει ότι η κρεατίνη βλάπτει τα νεφρά ή το ήπαρ, όταν χρησιμοποιείται σε συνιστώμενες δόσεις.
-
Αφυδάτωση και μυϊκές κράμπες: Ορισμένοι φοβούνται ότι η κρεατίνη μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση ή κράμπες, αλλά οι περισσότερες έρευνες δεν το επιβεβαιώνουν. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να παραμένεις επαρκώς ενυδατωμένος.
-
Αύξηση βάρους: Ένα κοινό φαινόμενο είναι η αύξηση του σωματικού βάρους, λόγω της κατακράτησης νερού στους μυς — ένα φυσιολογικό και ακίνδυνο αποτέλεσμα.
Ποιοι πρέπει να προσέξουν περισσότερο;
Παρόλο που είναι γενικά ασφαλής, η κρεατίνη μπορεί να μην είναι κατάλληλη για:
-
Άτομα με προϋπάρχοντα προβλήματα στα νεφρά
-
Άτομα με ηπατική νόσο
-
Άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή που επηρεάζει την αποθήκευση νερού ή την οξεοβασική ισορροπία
Σε αυτές τις περιπτώσεις, καλό είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν ξεκινήσουν τη χρήση κρεατίνης.
Ποια είναι η σωστή δόση;
Η κλασική πρακτική είναι:
-
Φάση φόρτωσης: 20 γραμμάρια ημερησίως (σε 4 δόσεις) για 5-7 ημέρες
-
Φάση συντήρησης: 3-5 γραμμάρια ημερησίως
Ωστόσο, μπορείς να παραλείψεις τη φάση φόρτωσης και να καταναλώνεις απλά 3-5 γραμμάρια την ημέρα από την αρχή, με τα ίδια τελικά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.
Ποια μορφή κρεατίνης είναι η καλύτερη;
Η πιο μελετημένη και αποτελεσματική μορφή είναι η μονοϋδρική κρεατίνη (creatine monohydrate). Είναι η πιο οικονομική και έχει αποδεδειγμένα οφέλη.
Άλλες μορφές (π.χ. creatine ethyl ester, creatine HCL) κυκλοφορούν στην αγορά αλλά δεν έχουν αποδειχτεί πιο αποτελεσματικές.
Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις κρεατίνη
-
Διάλεξε προϊόντα υψηλής καθαρότητας, ιδανικά με πιστοποίηση (π.χ. Creapure®)
-
Έλεγξε την ετικέτα για τυχόν περιττά πρόσθετα ή γλυκαντικά
-
Προτίμησε γνωστές εταιρείες με διαφάνεια στις δοκιμές ποιότητας
Η κρεατίνη είναι ένα από τα πιο ασφαλή και αποτελεσματικά συμπληρώματα για αθλητές και όσους επιδιώκουν αύξηση μυϊκής μάζας ή βελτίωση απόδοσης. Για υγιή άτομα που τη χρησιμοποιούν σωστά και με μέτρο, τα οφέλη είναι σημαντικά και οι κίνδυνοι ελάχιστοι.
Όπως πάντα, πριν ξεκινήσεις οποιοδήποτε νέο συμπλήρωμα, μια συζήτηση με τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σου είναι η καλύτερη κίνηση.