Μεγάλος αριθμός ερευνών έχει δείξει, πως η συστηματική κατανάλωση τσαγιού, μπορεί να συνδέεται με καλύτερη υγεία και χαμηλότερη θνησιμότητα. Πολλές ποικιλίες τσαγιού, ενισχύουν το ανοσοποιητικό, καταπολεμούν διάφορες φλεγμονές και πιθανόν αποτελούν ασπίδα ενάντια σε ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες.
Μελετώντας δεδομένα της Βρετανικής BioBank για τον καρκίνο, οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας της Βρετανίας, βρήκαν στοιχεία που στηρίζουν την άποψη, ότι η κατανάλωση τσαγιού, αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.
Μελετήθηκαν περίπου μισό εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 40-69, που έπιναν τακτικά τσάι, οι οποίοι σε ποσοστό 89% έπιναν μαύρο τσάι.
Οι προηγούμενες έρευνες είχαν στην πλειοψηφία τους επικεντρωθεί στην κατανάλωση πράσινου τσαγιού, που είναι διαδεδομένη στους Ασιατικούς πληθυσμούς.
Η παραπάνω έρευνα όμως, η οποία δημοσιεύτηκε στα Annals of Internal Medicine, επικεντρώθηκε στο μαύρο τσάι, το τσάι που πίνουν συνήθως οι Ευρωπαίοι.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει σύνδεση, αν και μικρή σχετικά, της κατανάλωσης τσαγιού με μικρότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων και με γενικότερα χαμηλότερη θνησιμότητα. Να σημειωθεί, ότι τα αποτελέσματα φάνηκε να μην επηρεάζονται από το αν το τσάι ήταν κρύο ή ζεστό ή αν είχε ζάχαρη ή γάλα.
Όσοι κατανάλωναν δύο ή περισσότερες κούπες τσάι την ημέρα, είχαν σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου τσάι, χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, σε ποσοστό, που κυμαίνονταν μεταξύ 7%-13%!
Σύμφωνα με τον Tyler Florek διαιτολόγο και διατροφολόγο στο Πανεπιστήμιο του Phoenix μερικά από τα οφέλη της κατανάλωσης διαφόρων ποικιλιών τσαγιού είναι:
- Προστατεύουν από τις φλεγμονές και την οξείδωση. Ειδικά το πράσινο τσάι, περιέχει πολυφαινόλες, που έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
- Ενισχύουν τη συγκέντρωση και την εγρήγορση. Ειδικά το πράσινο τσάι υπερτερεί στην ενίσχυση της πνευματικής διαύγειας.
- Βελτιώνουν τον ύπνο και βοηθούν στη χαλάρωση (πχ.χαμομήλι)
- Η κατανάλωση τσαγιού είναι ένας καλός τρόπος για να μείνετε ενυδατωμένοι σε συνδυασμό βέβαια με την κατανάλωση νερού.
- Χαμηλότερα ποσοστά χοληστερίνης και χαμηλότερη πίεση, φαίνεται να συνδέονται με την κατανάλωση του κόκκινου τσαγιού (red tea ή rooibos tea).
- Κάνουν καλό στο στομάχι, όπως το τσάι μέντας, που μειώνει το στομαχόπονο και τη ναυτία.
- Μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.
- Έχει λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ.
Βέβαια, όπως επισημαίνει ο Florek, η μέχρι τώρα έρευνα δεν ειναι επαρκής, ώστε να μπορέσουμε με ασφάλεια να αποδώσουμε όλα αυτά τα πλεονεκτήματα στο τσάι. Τα αποτελέσματα είναι πιθανόν να αντικατοπτρίζουν και ένα υγιεινότερο τρόπο ζωής, που ίσως ακολουθούν οι άνθρωποι που πίνουν τσάι.