Ο βασικός λόγος, που μας αρέσει να ακούμε μουσική είναι, γιατί η μουσική επηρεάζει το συναίσθημα. Η διαπίστωση αυτή δεν είναι καινούργια.
Οι αρχαίοι Έλληνες «συνταγογραφούσαν» συγκεκριμένα είδη μουσικής, για να βελτιώσουν τη διάθεση αλλά και την υγεία γενικότερα, όπως αναφέρει η Dr Sophia Tegart, μουσικολόγος στο πανεπιστήμιο της Washington.
Η σύγχρονη έρευνα έχει δείξει, ότι ο εγκέφαλος, όταν ακούμε μουσική, εκκρίνει συγκεκριμένες χημικές ουσίες. Το νευρικό μας σύστημα παράγει ενδορφίνες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση του πόνου αλλά και του στρες. Είναι γνωστές επίσης, ως «ουσίες της καλής διάθεσης» (feel good chemicals).
Όταν για παράδειγμα νιώθουμε λυπημένοι, μπορεί να ακούσουμε μουσική για να φτιάξουμε τη διάθεσή μας.
Η μουσική κατά κύριο λόγο, είναι κάτι που σχετίζεται με την αίσθηση της ακοής και διεγείρει τα ακουστικά νεύρα. Αλλά, ίσως είναι ένα από τα λίγα ερεθίσματα, που και αν γίνεται αντιληπτό από «ένα μόνο αισθητήριο όργανο», τα αυτιά, έχει την ικανότητα «να διεγείρει με ένα μοναδικό τρόπο, το σύνολο του εγκεφάλου».
Πολύ «μουσική» συμβαίνει μέσα στο κεφάλι μας
Η δική μας «ερμηνεία», όμως είναι αυτή, που διαχωρίζει τη μουσική από το θόρυβο. Και κανένας άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται τη μουσική, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, που την αντιλαμβάνεται κάποιος άλλος άνθρωπος. Ακούμε λοιπόν μουσική με το δικό μας μοναδικό τρόπο!
10 λόγοι που η μουσική είναι σημαντική για μας:
- Μουσική και συναίσθημα. Είναι μία σχέση αμφίδρομη. Η διάθεσή μας επηρεάζει το ποια μουσική θα ακούσουμε, αλλά και μια μουσική μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή μας.
- Μουσική και συγκέντρωση. Πολλούς ανθρώπους η μουσική τους βοηθά να συγκεντρωθούν και να εστιάσουν όταν εργάζονται ή μελετούν.
- Η μουσική ενισχύει τη δημιουργικότητα. Έχετε να λύσετε ένα δύσκολο μαθηματικό πρόβλημα ή σας σας παιδεύει ένα περίπλοκο αρχιτεκτονικό σχέδιο; Έχετε «κολλήσει»; Ακούγοντας μουσική, το μυαλό σας θα μπει στη διαδικασία, να δουλέψει πάνω σε αυτά τα προβλήματα σε ασυνείδητο επίπεδο, μια διαδικασία γνωστή ως «incubation”. Επιπλέον η μουσική μπορεί να μας κάνει πιο δημιουργικούς γιατί ενεργοποιεί ταυτόχρονα πολλές περιοχές του εγκεφάλου.
- Διαχείρηση άγχους. Βοηθά στο να διαχειριστούμε στρεσογόνες καταστάσεις, να ξεχαστούμε και ξεφύγουμε έστω και λίγο από ότι μας προκαλεί άγχος.
- Διαχείρηση θυμού. Η μουσική μπορεί να μας χαλαρώσει και να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε ή ακόμα και να «ακυρώσουμε» συναισθήματα θυμού.
- Μουσική και μοναξιά. Μπορεί να είναι καλή παρέα σε περιόδους μοναχικές, που είμαστε ή νιώθουμε μόνοι.
- Συμβάλλει στη δημιουργία μιας «προσωπικής ταυτότητας» με το να εκφραζόμαστε μέσα από αυτή, μιας «κοινωνικής ταυτότητας», που μοιραζόμαστε με ομάδες άλλων ανθρώπων(μουσικούς, τραγουδιστές, οπαδούς ενός είδους κλπ) και κατ’ επέκταση και μιας «εθνικής ταυτότητας», χαρακτηριστικό παράδειγμα η παραδοσιακή μουσική κάθε τόπου.
- Βοηθά στον ύπνο. Μερικοί ψυχολόγοι αυτό το ονομάζουν «αυτορρύθμιση» και η μουσική εδώ λειτουργεί ως «αυτοκαταπραϋντικός» μηχανισμός.
- Μουσική και γυμναστική(σε ερασιτεχνικό επίπεδο). Σπάει τη μονοτονία της προπόνησης, βοηθά στο συγχρονισμό των κινήσεων με το ρυθμό της και μπορεί να ενισχύσει το κίνητρο μας να συνεχίσουμε.
- Μπορεί να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός για αρνητικά συναισθήματα και σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και να απαλύνει και σωματικούς πόνους ή να αυξήσει την αντοχή μας σε αυτούς, αποσπώντας μας την προσοχή.
Τέλος, πολλές φορές, το να ακούμε μουσική έχει να κάνει απλά, με το ότι εκτιμούμε την «ομορφιά» της. Αυτό τελικά ίσως να είναι και το πιο σημαντικό!
Πηγές: askdruniverse.wsu.edu, cognitiontoday.com, Ahmad, Nawaz & Rana, Afsheen. (2015). Impact of Music on Mood: Empirical Investigation. Research on Humanities and Social Sciences.