Η μεγάλη διαθεσιμότητα των τροφίμων που παρατηρείται κατά την εορταστική περίοδο είναι πολύ πιθανό να σας κάνει να παρεκκλίνετε από τα συνηθισμένα. Όμως τα αγαπημένα σας εδέσματα μπορούν να αποτελέσουν υγιεινές επιλογές, εφόσον φυσικά καταναλώνονται με μέτρο και στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής. Ανήμερα των Χριστουγέννων, για παράδειγμα, μία μερίδα γαλοπούλα με λίγη γέμιση και με τη συνοδεία πράσινης σαλάτας είναι ένα διαφορετικό, εορταστικό και παράλληλα υγιεινό πιάτο.
Σκεφτείτε το καλύτερα
Πολλές φορές έχουμε την τάση να καταναλώνουμε φαγητό χωρίς να το θέλουμε, παρασυρόμενοι από εξωτερικά ερεθίσματα όπως η γεύση, η οσμή και η εικόνα. Στην περίπτωση που η γιορτινή ατμόσφαιρα «ξυπνά» την μεγαλύτερη επιθυμία σας για φαγητό, ενεργοποιηθείτε! Πριν αρπάξετε το μελομακάρονο, τον κουραμπιέ ή τα αλμυρά σνακ μπείτε στη διαδικασία της δεύτερης σκέψης και θέστε στον εαυτό σας το παρακάτω ερώτημα: «Χρειάζομαι πραγματικά αυτό που πρόκειται να φάω»; Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγετε το «παρορμητικό» φαγητό και θα καταφέρετε να περιορίσετε την υπερκατανάλωση τροφίμων γλιτώνοντας ταυτόχρονα και σε θερμίδες!
Τα μικρά που κερδίζουν
Αποφύγετε να μένετε νηστικοί για τις περισσότερες ώρες της ημέρας σκεπτόμενοι ότι θα έχετε περιθώριο να καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού το βράδυ, στο ρεβεγιόν ή την έξοδό σας. Φροντίστε, καθόλη τη διάρκεια των γιορτών, να καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα προκειμένου να περιορίσετε το αίσθημα της πείνας. Επιλέξτε σνακ χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα σε συνδυασμό με μία χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς, ένα ημιαποβουτυρωμένο γάλα ή γιαούρτι με μία μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως και μην επιχειρήσετε να ικανοποιήσετε την πείνα σας τρώγοντας γλυκά, καθώς θα έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα.
Ειδικά για το εορταστικό τραπέζι:
- Αν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής, στο γιορτινό τραπέζι προτιμήστε το λευκό κρέας αντί για το κόκκινο.
- Στην περίπτωση που το γιορτινό τραπέζι έχει τη μορφή του μπουφέ, θυμηθείτε να σερβιριστείτε μόνο μια φορά. Ιδανικά γεμίστε το μισό σας πιάτο με σαλάτα, το ¼ με κάποια πηγή πρωτεΐνης (κοτόπουλο,τυρί, ψάρι, κρέας, αυγό) και το άλλο ¼ με κάποια πηγή υδατανθράκων (ψωμί, ζυμαρικά ή ρύζι, κατά προτίμηση ολικής άλεσης). Προτιμήστε τα ψητά φαγητά, ενώ στην περίπτωση που το επιθυμείτε μπορείτε να προσθέσετε στο πιάτο σας 1-2 τηγανιτά τρόφιμα.
- Αποφύγετε περιττούς μεζέδες στο εορταστικό τραπέζι, τους οποίους μπορείτε να καταναλώσετε οποιαδήποτε άλλη στιγμή του χρόνου.
Ελίζα Τζόβα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
www.dietcare.gr