Όταν οι άνθρωποι μετακομίζουν σε μια άλλη χώρα ή πόλη, το κάνουν συνήθως για να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.
Σίγουρα μία καλή δουλειά και ένας καλός μισθός είναι βασικό κίνητρο, αλλά όταν έχεις οικογένεια, σκέφτεσαι σίγουρα περισσότερο και παράγοντες όπως η ποιότητα της εκπαίδευσης, των υπηρεσιών υγείας, της κατοικίας.
Βασικός παράγοντας όμως, που πρέπει να ληφθεί υπόψην, είναι η ποιότητα του «περιβάλλοντος», η οποία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την ποιότητα ζωής.
Πρόσβαση σε καθαρό νερό, καθαρός αέρας, επαρκή συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων, σύγχρονες εγκαταστάσεις καθαρισμού νερού, είναι πράγματα, που κάνουν μία πόλη, ένα καλό μέρος για να ζήσει κάποιος.
Αν και για τους περισσότερους από εμάς, τα παραπάνω θεωρούνται αυτονόητα, υπάρχει παγκοσμίως μεγάλος αριθμός ανθρώπων, που ζει σε «τοξικές» πόλεις, που ή δεν έχουν τα μέσα ή απλά τη θέληση να εξασφαλίσουν ένα κατά το δυνατόν «υγιές» περιβάλλον για τους κατοίκους τους.
Σκεφτείτε απλά να πρέπει να ζήσετε σε μία πόλη, όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι στα ύψη και ο αέρας, σχεδόν μη αναπνεύσιμος. Όπου το νερό της βρύσης δεν είναι απόλυτα ασφαλές ή ακόμα το μόνο διαθέσιμο νερό, προέρχεται από ένα μολυσμένο κανάλι, και το οποίο συλλέγουν καθημερινά οι άνθρωποι σε πλαστικά μπουκάλια. Όπου οι παράνομοι ανοιχτοί σκουπιδότοποι είναι δίπλα σε κατοικημένες περιοχές ή όπου το σύστημα αποχέτευσης είναι από ανεπαρκές ως ανύπαρκτο.
Μπορεί να σας ακούγονται υπερβολικά τα παραπάνω, αλλά δυστυχώς, υπάρχουν πολλές πόλεις, που έχουν «επιλέξει» να δυσκολέψουν τη ζωή των κατοίκων τους ή και να μειώσουν το προσδόκιμο ζωής τους.
Όταν εισπνέεις χημικά από τη μέρα που γεννιέσαι ή όταν το νερό που πίνεις καθημερινά είναι γεμάτο βακτήρια και τοξικές ουσίες, οι πιθανότητες να νοσήσεις από κάποια σοβαρή ασθένεια, αυξάνονται κατακόρυφα.
Για πρώτη φορά, μία έρευνα του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Barcelona (ISGlobal) σε συνεργασία με το Ελβετικό Ινστιτούτο Τροπικής και Παγκόσμιας Υγείας (Swiss TPH), υπολόγισε το ποσοστό θνησιμότητας εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε πάνω από 1000 Ευρωπαϊκές πόλεις.
Αυτό το πέτυχε, υπολογίζοντας τα ποσοστά στην ατμόσφαιρα των μικρoσωματιδίων (PM2.5) και του οξειδίου του αζώτου (NO2), απο τις πιο επικίνδυνες ουσίες για τον άνθρωπο.
Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι 52.000 πρόωροι θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν οι πόλεις που ερευνήθηκαν, κατάφερναν να μειώσουν τα μικροσωματίδια και το οξείδιο του αζώτου, στα επίπεδα, που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Αν τώρα, όλες αυτές οι πόλεις, μπορούσαν φτάσουν την ποιότητα της ατμόσφαιρας των πόλεων με τη λιγότερη μόλυνση, ακόμα περισσότεροι πρόωροι θάνατοι θα είχαν αποφευχθεί, και συγκεκριμένα γύρω στις 200.000 άνθρωποι, θα ζούσαν περισσότερο.
Παρακάτω παραθέτουμε μερικές από τις Ευρωπαϊκές πόλεις με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική μόλυνση με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας.
Οι 10 πόλεις με το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας, που αποδίδεται στα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα:
- Brescia (Ιταλία)
- Bergamot (Ιταλία)
- Karvinam(Τσεχία)
- Vicenza (Ιταλία)
- Silesian Metropolis (Πολωνία)
- Ostrava (Τσεχία)
- Jastrzębie-Zdrój (Πολωνία)
- Saronno (Ιταλία)
- Rybnik (Πολωνία)
- Havířov(Τσεχία)
Οι 10 πόλεις με το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας εξαιτίας του οξειδίου του αζώτου:
- Madrid (Ισπανία)
- Antwerp (Βέλγιο)
- Turin (Ιταλία)
- Paris (Γαλλία)
- Milan (metropolitan area) (Italy)
- Barcelona (Ισπανία)
- Mollet del Vallès (Ισπανία)
- Brussels (Βέλγιο)
- Herne (Βέλγιο)
- Argenteuil-Bezons (Γαλλία)
Πηγές: www.isglobal.org, doi.org