Πρόσφατα έγινε στην Αμερική η «δίκη του αστακού». Όχι, κανένας αστακός δεν παρανόμησε!
Κάποιες φιλοζωικές οργανώσεις όμως, απαίτησαν να απαγορευτεί διά νόμου ο βρασμός των ζωντανών αρθρόποδων. Ο δικαστής απέρριψε το αίτημα τους με τον ισχυρισμό ότι οι αστακοί και τα καβούρια δεν νιώθουν πόνο, σε αντίθεση με τα θηλαστικά.
Σε πολλές χώρες όπως η Ελβετία, η Νορβηγία και η Νέα Ζηλανδία ήδη απαγορεύεται να βράζεις τους αστακούς ζωντανούς.
Και στην Αγγλία επίσης, η κυβέρνηση εξετάζει την εφαρμογή της παραπάνω απαγόρευσης, ως μέρος μιας γενικότερης προσπάθειας, που στοχεύει στην ενδυνάμωση των δικαιωμάτων των οστρακοειδών.
Το τωρινό νομοσχέδιο, καλύπτει μόνο τα σπονδυλωτά και όχι ασπόνδυλα ζώα, όπως ο αστακός, τα καβούρια και το καλαμάρι.
Εκρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Τροφίμων της χώρας, επιβεβαίωσε, ότι έχει ζητηθεί από ειδικούς, μία επισκόπηση των επιστημονικών δεδομένων, που αφορούν στα οστρακοειδή. Στόχος είναι, να διευκρινιστεί αν τελικά τα οστρακοειδή έχουν την ικανότητα να αισθάνονται.
Η ανάγκη για αναθεώρηση, προέκυψε από τις κινητοποιήσεις φιλανθρωπικών οργανώσεων, που ασχολούνται με την ευημερία των ζώων. Οι οργανώσεις αυτές ζητούν να καθιερωθεί ένας πιο «ανθρώπινος» τρόπος θανάτωσης των αστακών, όπως με ηλεκτρισμό ή με το πάγωμά τους σε κρύο αέρα πριν το βράσιμο. Αυτό θα γλιτώσει τα συγκεκριμένα ζώα από άσκοπη ταλαιπωρία και πόνο.
Δε μπορούμε να διανοηθούμε ότι θα βάλουμε ένα ζωντανό κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό. Πολύ εύκολα όμως το κάνουμε με τα οστρακοειδή, γιατί πιστεύουμε ότι δε νιώθουν πόνο.
Φιλοζωικές οργανώσεις όμως, ισχυρίζονται, ότι αρκετές έρευνες έχουν αποδείξει, πως είναι καιρός να αλλάξει η στάση μας απέναντι στα οστρακοειδή. Όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν, πως οι αντιδράσεις τους δεν είναι απλά αντανακλαστικές και αυτόματες αλλά πολύ κοντά στην έννοια του «πόνου», όπως εμείς τον έχουμε στο μυαλό μας.
Χρησιμοποιούν παραδείγματα ερευνών όπως αυτή του καθηγητή Robert Elwood, ο οποίος έβαλε ένα ελαφρύ οξύ σε μία μόνο από τις «κεραίες-πόδια» σε γαρίδες. Παρατήρησε ότι αυτές, άρχισαν να τρίβουν και να ξύνουν παρατεταμένα μόνο το συγκεκριμένο πόδι. Αυτό υποστηρίζει ο Elwood, είναι πιο κοντά σε αίσθημα πόνου από ότι σε αντανακλαστικό.
Δεν ξέρω για σας. Εμείς πάντως την επόμενη φορά, που θα βρεθούμε μπροστά σε ένα πιάτο με αστακό ή όστρακα, θα το σκεφτούμε λίγο παραπάνω…πριν αρχίσουμε να τρώμε.
Πηγές: news.sky.com, www.theguardian.com