Τα τελευταία 3 χρόνια τα NFT έχουν εμφανιστεί στη αγορά ως μια αμφιλεγόμενη τεχνολογία, προκαλώντας αντιφατικές απόψεις. Ενώ μερικοί θεωρούν ότι είναι μια φούσκα καταδικασμένη να σκάσει, άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι το μέλλον της παγκόσμιας τεχνολογίας.
Τα NFT, ακρωνύμιο του non-fungible token, μπορεί να μεταφραστεί ως μη ανταλλάξιμο στοιχείο (μονάδα), δηλαδή ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο μπορεί να έχει μόνο έναν ιδιοκτήτη.
Οι εφαρμογές της τεχνολογίας είναι αμέτρητες, καθώς τα NFT μπορεί να αντιπροσωπεύουν πληθώρα στοιχείων, από ένα κομμάτι γης στο metaverse, κάρτες σε online παιχνίδια, μέχρι και ψηφιακά κομμάτια μόδας, όμως η πιο δημοφιλής είναι τα έργα τέχνης.
Τι είναι ακριβώς τα NFT;
Τα NFT είναι στην ουσία αρχεία τα οποία φέρουν μέσα στον κώδικά τους την πιστοποίηση της αυθεντικότητας και της κυριότητας ενός στοιχείου. Τα αρχεία αυτά αποθηκεύονται στο blockchain, γι’ αυτό είναι σημαντικό πρώτα να καταλάβουμε τι είναι η τεχνολογία blockchain.
Το blockchain είναι κώδικας ο οποίος αποτελείται, όπως είναι και εμφανές από το όνομά του, από μία σειρά τετραγώνων (blocks) τα οποία είναι συνδεδεμένα σε μία αλυσίδα. Κάθε block, περιέχει έναν αριθμό συναλλαγών, και κάθε φορά που πραγματοποιείται μια συναλλαγή, ένα καινούριο block δημιουργείται και η πληροφορία εγγράφεται στα ήδη προϋπάρχοντα blocks. Πρόκειται δηλαδή για ένα ψηφιακό, καθολικό συναλλαγών το οποίο αντιγράφεται σε όλο το δίκτυο των υπολογιστικών συστημάτων που συμμετέχουν στην αλυσίδα.
Σημαντικό είναι να αναλύσουμε, και το κομμάτι του ορισμού που αναφέρεται στην μη ανταλλαξιμότητα. Σε αντίθεση με τα cryptocurrencies (ψηφιακά συναλλάγματα), τα οποία είναι ανταλλάξιμα, τα NFT δεν μπορούν να έχουν την ίδια ακριβώς αξία. Για παράδειγμα, δύο νομίσματα των 5 ευρώ, είναι ανταλλάξιμα καθώς θα έχουν πάντα ακριβώς την ίδια αξία, κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί ποτέ να ισχύει για δύο έργα τέχνης, καθώς είναι μοναδικά.
Γιατί τα NFT μπορούν να αλλάξουν την οικονομία της δημιουργίας περιεχομένου
Τα τελευταία χρόνια, εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη έχουν στραφεί online για τη δημιουργία και ανάρτηση των έργων τους. Το περιεχόμενο (content creation) αυτό, μπορεί να είναι τέχνη, παιχνίδια, βίντεο, μουσική ή και λογοτεχνικά κείμενα. Όμως, λόγω έλλειψης νομοθεσίας, είναι απίστευτα δύσκολο να αποδειχθεί η κυριότητα και τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών και των δημιουργών.
Βέβαια υπάρχουν πλατφόρμες που τους βοηθούν να έχουν κέρδος από το έργο τους (π.χ. YouTube, Soundcloud), αλλά και πάλι αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο έχει τη μορφή του μεσάζοντα κρατώντας μεγάλες προμήθειες από τους δημιουργούς. Με τα NFT οι καλλιτέχνες έχουν τη δυνατότητα να θεσμοθετήσουν ένα σύστημα στο οποίο θα μπορούν να έχουν αδιαμφησβήτητα τη κυριότητα και τα δικαιώματα των έργων τους, παρακάμπτοντας έτσι τυχόν μεσάζοντες.
Με τη βοήθεια αυτής της τεχνολογίας, οι δυνατότητες για το μέλλον της ψηφιακής οικονομίας είναι αμέτρητες, με αναλυτές να εκτιμούν ότι τα κέρδη θα ξεπεράσουν τα δισεκατομμύρια. Όμως, παρά τα μεγάλα υποσχόμενα κέρδη, η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, με μεγάλες γκρίζες περιοχές στις πραγματικές δυνατότητες της.
Πηγή: time.com