Με την πάροδο των ετών, τα πικάντικα τρόφιμα έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή. Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το 62% των ανθρώπων έχει εντάξει το πικάντικο φαγητό στις γαστρονομικές επιλογές του. Τα καυτερά μπαχαρικά, όμως, δε δίνουν απλώς “ένταση” σε μερικά από τα αγαπημένα μας φαγητά, κάνοντας τα πιο νόστιμα και ιδιαίτερα. Τουναντίον, έχουν πολύ περισσότερα οφέλη για την υγεία. Εάν είστε και εσείς λάτρεις των μπαχαρικών, σας έχουμε καλά νέα: έρευνες αποδεικνύουν ότι τα πικάντικα τρόφιμα ευθύνονται για μία σειρά από οφέλη για την υγεία μας! Ποια είναι αυτά;
Τα καυτερά μπαχαρικά ενισχύουν τον μεταβολισμό
Η καψαϊκίνη, το δραστικό συστατικό των πιπεριών τσίλι, αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη, δηλαδή την αρχική ποσότητα θερμίδων που «καίει» το σώμα μας. Η απώλεια βάρους προκαλείται όταν καίμε περισσότερη ενέργεια από ό,τι τρώμε, οπότε, με την ενδυνάμωση του μεταβολικού ρυθμού, αυξάνονται και οι πιθανότητες απώλειας βάρους. Η καψαϊκίνη, ακόμη, διεγείρει το σώμα μας για να παράγει περισσότερη θερμότητα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη στόχευση του λιπώδους ιστού, ο οποίος είναι ένας τύπος λίπους υπεύθυνος για την παραγωγή της θερμότητας που είναι αναγκαία για την προστασία των οργάνων μας από το κρύο!
Τα καυτερά μπαχαρικά ρυθμίζουν την πείνα
Εάν εξακολουθούμε να πεινάμε μετά από ένα γεύμα, η προσθήκη μπαχαρικών μπορεί να μας βοηθήσει να κατευνάσουμε την πείνα μας. Εκτός από την αίσθηση καψίματος που βιώνουν οι γευστικοί μας κάλυκες, τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να μας βοηθήσουν να τρώμε μικρότερες ποσότητες, καθώς αυξάνουν την αίσθηση του κορεσμού. Μελέτες δείχνουν ότι η καψαϊκίνη μπορεί να δράσει στον υποθάλαμο, το τμήμα του εγκεφάλου μας που είναι υπεύθυνο για την αποστολή σημάτων πείνας και πληρότητας.
Τα καυτερά μπαχαρικά συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς
Βοηθώντας στη διάσπαση των λιπών στα τρόφιμα, τα μπαχαρικά μπορούν να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς μας. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι ο φλογερός αυτός θησαυρός, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η «κακή» χοληστερόλη και ο διαβήτης τύπου 2. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Vermont, διαπίστωσε ότι, οι άνθρωποι που έτρωγαν τακτικά πιπεριές τσίλι, είχαν 13% χαμηλότερη πιθανότητα θανάτου, αφού είχαν ισοπεδώσει τα επίπεδα κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων όπως οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Τα καυτερά μπαχαρικά βελτιώνουν τη διάθεση
Πολλοί λάτρεις των καυτερών μπαχαρικών ισχυρίζονται ότι τα πικάντικα τρόφιμα προκαλούν «έκρηξη» ενδορφινών. Η απάντηση βρίσκεται στο νευρικό μας σύστημα. Η αίσθηση του καψίματος είναι χαρακτηριστική μετά την κατανάλωση καυτερών τροφίμων. Χάρη σε αυτή, ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιδρά, απελευθερώνοντας ενώσεις ενδορφινών για να εξουδετερώσει την αίσθηση του καψίματος και του πόνου. Οι ενδορφίνες θεωρούνται ως οι ορμόνες της ευεξίας, καθώς μας κάνουν πιο χαρούμενους!
Τα καυτερά μπαχαρικά μειώνουν τις φλεγμονές
Τα ζεστά και πικάντικα πιάτα μπορούν επίσης, να μειώσουν τις φλεγμονές. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η καψαϊκίνη ενισχύει ενεργά την καταπολέμηση της φλεγμονής χαμηλού βαθμού στο έντερο – έναν τύπο φλεγμονής που έχει συνδεθεί από επιστήμονες με την παχυσαρκία. Παρόλα αυτά, οι δυνατότητες καταπολέμησης της φλεγμονής με την καψαϊκίνη, εκτείνονται και σε άλλα μέρη του σώματος. Ακόμη, πολλές κρέμες καψαϊκίνης φαίνεται να έχουν βοηθήσει στη θεραπεία του πόνου από αρθρίτιδα και ινομυαλγία.
Πηγές: health.clevelandclinic.org, chomps.com