Το θέμα έχει απασχολήσει συγγραφείς και διανοητές πολλές φορές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Όσκαρ Ουάιλντ, ο οποίος έγραφε κάπου: «Είναι απαράδεκτο να διαχωρίζουμε τους ανθρώπους σε καλούς και σε κακούς. Οι άνθρωποι είναι είτε γοητευτικοί είτε βαρετοί». Ακούγεται, μάλλον αρκετά αληθινό μέσα στην υπερβολή του.
Ο Dr Wijnand Van Tilburg, του Πανεπιστημίου του Essex, διεξήγαγε μια έρευνα για να ταυτοποιήσει, “τι είναι αυτό, που κάνει έναν άνθρωπο βαρετό”. Ζητήθηκε από περισσότερους από 500 ανθρώπους, να κατατάξουν τα πιο βαρετά χαρακτηριστικά, χόμπι και επαγγέλματα άλλων ανθρώπων.
Τα αποτελέσματα
Πιο βαρετά χαρακτηριστικά προσωπικότητας:
- Καμία αίσθηση χιούμορ
- Κακοί συνομιλητές
- Αδρανείς
- Εγωκεντρικοί, μιλούν συνέχεια για τον εαυτό τους
- Ανικανοποίητοι
Πιο βαρετά επαγγέλματα:
- Λογιστές, τραπεζικοί
- Οικονομολόγοι
- Βιβλιοθηκάριοι
- Χειρωνακτικοί εργάτες
- Πωλητές
Τα πιο βαρετά χόμπι:
- Τηλεόραση
- Συλλογές
- Χειροτεχνίες
- Γκολφ
- Παιχνίδια (ηλεκτρονικά, διαδικτυακά, τζόγος)
Γιατί άραγε είναι τόσο κακό να είσαι βαρετός;
Κανένας από εμάς δε νιώθει καλά, όταν την ώρα που μιλάει, οι άλλοι προσπαθούν να κρύψουν τα χασμουρητά τους. Λογικό, θα σκεφτείτε.
Η έρευνα του Tilburg όμως, δείχνει ότι το να είναι κάποιος βαρετός, μπορεί να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στη ζωή του από όσες νομίζει.
Τα υποκείμενα της έρευνας, παραδέχτηκαν, ότι θεωρούν τους βαρετούς ανθρώπους σαν «βάρος», τόσο στις προσωπικές σχέσεις, όσο και σε επαγγελματικές και κοινωνικές δράσεις και πως θα προτιμούσαν αν μπορούσαν, να τους αποφύγουν.
Η έρευνα έδειξε επίσης, ότι οι άνθρωποι που έχουν στερεοτυπικά βαρετά χαρακτηριστικά, γίνονται αντιληπτοί από το περιβάλλον τους, ως «ψυχροί» στη διαπροσωπική επικοινωνία και ως λιγότερο ικανοί και αποτελεσματικοί γενικότερα. Αυτό καταλήγει σε συμπεριφορές κοινωνικής αποφυγής και κοινωνικής απόρριψης από τον περίγυρο τους
Πως λοιπόν δε θα είμαστε βαρετοί;
Αν είσαι ένας λογιστής για παράδειγμα, χωρίς καμία αίσθηση του χιούμορ και έχεις και σαν χόμπι το πλέξιμο, είσαι άραγε καταδικασμένος να είσαι και αποτυχημένος; Όχι βέβαια.
Οι ειδικοί προτείνουν μερικούς τρόπους για να βγει το όνομά σου από τη λίστα των βαρετών ανθρώπων.
- Μην κάνεις συνέχεια παράπονα για τα πάντα. Οι συνομιλητές σου θα δείξουν ενδιαφέρον αν κάτι σημαντικό έχει συμβεί στη ζωή σου και θέλεις να το μοιραστείς αλλά δε θέλουν να σε ακούνε να μιλάς με τις ώρες για μία πτήση, που καθυστέρησε.
- Μη μιλάς συνέχεια για τον εαυτό σου. Δείξε ενδιαφέρον και για τις ζωές των άλλων.
- Μη φοβάσαι να αλλάξεις το θέμα της συζήτησης αν δεις ότι δεν «τραβάει». Αυτό είναι συνήθως αρκετό για να σταματήσει τα χασμουρητά.
- Να είσαι «παρών» όταν μιλάει κάποιος άλλος. Μην κοιτάς το κινητό σου, μη χαζεύεις τη θέα έξω από το παράθυρο. Η γλώσσα του σώματος θα βοηθήσει τον άλλον να καταλάβει ότι τον παρακολουθείς.
- Είπες κάτι, μια ιστορία, στο παρελθόν, που είχε θετική ανταπόκριση και κέντρισε το ενδιαφέρον ή έκανε την παρέα σου να γελάσει; Χρησιμοποίησε τη ξανά. (Όχι βέβαια στην ίδια παρέα).
Όπως είπε και ο Βολταίρος, «το χασμουρητό μπορεί να μην είναι ευγενικό, αλλά είναι σίγουρα μια ειλικρινής απάντηση».
Πηγή: www.rnz.co.nz