Οι ξηροί καρποί αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Μεσογειακής Δίαιτας και, φυσικά, της ελληνικής κουλτούρας, από τα αρχαία κιόλας χρόνια.
Θεωρούνταν, μάλιστα, πολύτιμα προϊόντα της φύσης, ακόμα και χιλιάδες χρόνια πριν. Χάρη σε ποικίλες βιβλιογραφικές αναφορές, αλλά και στοιχεία της μυθολογίας, γνωρίζουμε πως οι ξηροί καρποί σχετίζονταν με διάφορα ήθη και έθιμα των λαών. Οι ιστορικοί, μάλιστα, θεωρούν πως οι αρχαίοι πολιτισμοί στράφηκαν στην καλλιέργεια ξηρών καρπών πριν από τουλάχιστον 10.000 χρόνια
Γιατί, λοιπόν, οι ξηροί καρποί κατείχαν τόσο σημαντική θέση στη διατροφή του ανθρώπου από την Παλαιολιθική εποχή μέχρι σήμερα;
Οι ρίζες των ξηρών καρπών στη Μέση Ανατολή
Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, οι ξηροί καρποί αποτελούν εδώ και χιλιάδες χρόνια σπουδαίο μέρος της διατροφής του ανθρώπου, ως σημαντική πηγή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών. Παράλληλα, έχει αποδειχθεί πως οι ξηροί καρποί διαδραμάτισαν ιδιαίτερο ρόλο στη διατροφή ατόμων με χαμηλό κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, ανά την ιστορία.
Πρόσφατες ανασκαφές στην Παλαιστίνη, καθώς και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, έφεραν στο φως στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν πως η καλλιέργεια και κατανάλωση των ξηρών καρπών ενδεχομένως να έχουν τις ρίζες τους ακόμα και 780.000 χρόνια πριν! Ανάμεσα στα ευρήματα των σχετικών ανασκαφών, βρέθηκαν επτά διαφορετικές ποικιλίες ξηρών καρπών, μαζί με τα λίθινα εργαλεία που βοηθούσαν στην καλλιέργειά τους.
Οι ξηροί καρποί στην Αφρική και την Αμερική
Παράλληλα, σύμφωνα με ιστορικούς και ταξιδιώτες, οι ξηροί καρποί αποτελούσαν εξαιρετικά σημαντικό μέρος της διατροφής τόσο για τους ιθαγενείς της Αφρικής, καθώς και για γηγενείς κοινότητες του κράτους της Γουιάνας και της Βορείου Αμερικής. Μάλιστα χρησιμοποιώντας ευφάνταστα εργαλεία και πρωτόγονα μηχανήματα, οι εν λόγω λαοί κατάφερναν να αλέσουν τους ξηρούς καρπούς, ώστε να τους χρησιμοποιήσουν σε διάφορες συνταγές! Μετά το σπάσιμο, τα τσόφλια χρησιμοποιούνταν ως προσάναμμα για τη φωτιά.