Οι άνθρωποι άρχισαν να επεξεργάζονται τη βρώμη τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. Η Μογγολία και οι βόρειες επαρχίες της Κίνας θεωρούνται πατρίδα της, αλλά αναφορές υπάρχουν επίσης στη Σκωτία, τη Δανία και την Αγγλία, όπου η βρώμη χρησιμοποιήθηκε ως προϊόν διατροφής κατά την εποχή του Χαλκού.
Οι Ρωμαίοι και οι Έλληνες τη χρησιμοποιούσαν ως ζωοτροφή αποκλειστικά, αλλά οι αρχαίοι Γερμανοί και οι Σλάβοι την είχαν σταθερά στη διατροφή τους, φτιάχνοντας αρτοσκευάσματα, δημητριακά και ζελέ.
Η βρώμη καλλιεργείται κυρίως για τη σίτιση ζώων, βοοειδών, πουλερικών, χοίρων. Αποτελεί μία από τις βασικές ζωοτροφές παγκοσμίως. Μόνο το 2% των σιτηρών χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα, παρά το γεγονός ότι από άποψη θρεπτικών ιδιοτήτων ξεπερνά πολλά προϊόντα που έχουμε συνηθίσει.
Πιθανά οφέλη για την υγεία
Η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα, σε φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικά.
Τι δείχνουν οι έρευνες
Η προσθήκη περισσότερων δημητριακών ολικής άλεσης στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο, σύμφωνα με μια μελέτη του Κέντρο Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, η οποία ανέλυσε την κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης και τον κίνδυνο θνησιμότητας σε περισσότερους από 100.000 άνδρες και γυναίκες.
Για κάθε επιπλέον ημερήσια μερίδα δημητριακών ολικής αλέσης, ο κίνδυνος γενικού θανάτου ή θανάτου από καρδιακή νόσο μειώθηκε κατά 5% και 9 % αντίστοιχα, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες διατροφής και τρόπου ζωής.
Βρώμη και αρτηριακή πίεση
Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή που περιλαμβάνει άφθονα δημητριακά ολικής αλέσεως (όπως βρώμη ή ψωμί ολικής αλέσεως) είναι εξίσου αποτελεσματική με την λήψη αντιυπερτασικών φαρμάκων όσον αφορά την μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Διαπίστωσαν ότι τρεις μερίδες την ημέρα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε μεσήλικες κυρίως μέσω μηχανισμών μείωσης της αρτηριακής πίεσης.
Επιπλέον, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition Research διαπίστωσε, ότι όσοι έτρωγαν βρώμη ήταν πιο πιθανό να έχουν πιο υγιεινό τρόπο ζωής – ήταν λιγότερο πιθανό να καπνίζουν και να έπιναν λιγότερο αλκοόλ – και ακολουθούσαν πιο υγιεινή διατροφή. Γενικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτρωγαν περισσότερες πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Α, ασβέστιο και κάλιο.
Επίσης, όσοι τρώνε βρώμη, τείνουν να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και μικρότερη μέση – και τα δύο οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα υγείας.
Ο λόγος, που οι λάτρεις της βρώμης μπορεί να καταναλώνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, είναι εν μέρει επειδή η βρώμη είναι πηγή δημητριακών ολικής αλέσεως. Οι άνθρωποι τείνουν επίσης να συνδυάζουν γάλα και φρούτα με τη βρώμη τους, πιθανότατα βοηθώντας τους να λαμβάνουν περισσότερες βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Α, λένε οι ερευνητές.
Η κατανάλωση βρώμης έχει αποδειχθεί επίσης, ότι βοηθά στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης. Περιέχει μια διαλυτή ίνα, που ονομάζεται βήτα-γλυκάνη, η οποία όχι μόνο αλλάζει ευνοϊκά το προφίλ της χοληστερόλης σας, αλλά έχει επίσης αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία από την κακή χοληστερίνη.
Τέλος, παρά την περιεκτικότητα της σε υδατάνθρακες, η βρώμη μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με διαβήτη, που θέλουν να μειώσουν το βάρος τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients.
Από τους συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2, που ήταν υπέρβαροι, εκείνοι που έτρωγαν 100 γραμμάρια (περίπου ½ φλιτζάνι) βρώμη έχασαν περισσότερο βάρος μετά από ένα χρόνο σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες.
Επωφελήθηκαν επίσης από τη μείωση της A1C – ένα μέσο όρο σακχάρου στο αίμα για δύο έως τρεις μήνες – και παρουσίασαν μείωση στα τριγλυκερίδια.
Μπορεί η κατανάλωση βρώμης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;
Δεν υπάρχει μαγική συνταγή, για την απώλεια βάρους, αλλά η βρώμη μπορεί να υποστηρίξει μια υγιεινή δίαιτα απώλειας βάρους. Παρά το γεγονός ότι είναι μια επιλογή πλούσια σε υδατάνθρακες, η βρώμη μπορεί να αυξήσει το αίσθημα πληρότητας, βοηθώντας έτσι τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο φαγητό και να χάσουν βάρος μακροπρόθεσμα.
Και αν έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε κρύα δημητριακά και ζεστό χυλό (porridge) βρώμης, προτιμήστε το δεύτερο. Μια μικρή μελέτη δείχνει, ότι σε σύγκριση με τα δημητριακά με βάση τη βρώμη, το porridge βρώμης καταστέλλει περισσότερο την όρεξη χάρη στις φυτικές ίνες βήτα-γλυκάνης, οι οποίες διεγείρουν τον κορεσμό.
Τα κακά νέα:
Και η βρώμη μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση βάρους όταν καταναλώνεται υπερβολικά. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Cornel, εξέτασε τις διατροφικές συμπεριφορές, που οδηγούν σε αύξηση ή απώλεια βάρους (όπως να φας πρώτα μια σαλάτα ή να βουρτσίσεις τα δόντια αντί να τσιμπολογήσεις). Οι άνθρωποι που δήλωσαν, ότι έτρωγαν βρώμη για πρωινό πήραν κατά μέσο όρο 0.376 κιλά μέσα σε ένα μήνα.
Τις τελευταίες δεκαετίες η βρώμη, έχει γίνει και προωθείται ως μια πολύ δημοφιλής “υγιεινή τροφή”, γεγονός, που μπορεί να ενθαρρύνει την αλόγιστη υπερκατανάλωση. Προσέξτε λοιπόν τις ποσότητες και τυχόν αλλά συστατικά και διάφορες επικαλύψεις με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, που υπάρχουν σε πολλά προϊόντα βρώμης.
Πηγή: www.everydayhealth.com