Αισθάνεστε ότι όσο και να προσπαθείτε, η διαδικασία εξοικονόμησης και αποταμίευσης χρημάτων μοιάζει βουνό; Σας καταλαβαίνουμε απόλυτα, καθώς η ζωή βρίσκει πάντα τρόπους να μας εκπλήσσει και να μας βγάζει εκτός προγράμματος: το λάστιχο του αυτοκινήτου που έσκασε, μια ζημιά στο σπίτι, ένα επείγον ιατρικό ζήτημα.
Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσετε την αποταμίευση. Επιπρόσθετα, το να κάνετε την αρχή αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη δυσκολία στην εξοικονόμηση χρημάτων. Για αυτό, αντί να περιμένετε ως εκ θαύματος την ιδανική στιγμή να εμφανιστεί, ξεκινήστε να αποταμιεύετε από σήμερα.
Ακολουθούν 8 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε μια απλή και ρεαλιστική στρατηγική, ώστε να μπορέσετε να κάνετε οικονομία για όλους τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους σας.
Καταγράψτε τα έξοδά σας
Το πρώτο βήμα για να αρχίσετε να εξοικονομείτε χρήματα, είναι να υπολογίσετε πόσα ξοδεύετε. Παρακολουθήστε όλα τα έξοδά σας: κάθε καφέ, μικροαγορά καθώς και μηνιαίους λογαριασμούς. Καταγράψτε τα έξοδα, όπως είναι πιο εύκολο για εσάς—με μολύβι και χαρτί, σε ένα απλό υπολογιστικό φύλλο ή σε μια εφαρμογή παρακολούθησης δαπανών. Αφού συλλέξετε τα δεδομένα σας, οργανώστε τους αριθμούς ανά κατηγορίες, όπως φυσικό αέριο, είδη παντοπωλείου και στεγαστικά δάνεια, και συνοψίστε κάθε ποσό. Μη ξεχάσετε να συμπεριλάβετε και την κίνηση των καρτών και του τραπεζικού λογαριασμού σας, ώστε να βεβαιωθείτε ότι έχετε υπολογίσει τα πάντα.
Συμπεριλάβετε την εξοικονόμηση στον προϋπολογισμό σας
Τώρα που ξέρετε τι ξοδεύετε σε ένα μήνα, μπορείτε να αρχίσετε να δημιουργείτε έναν προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός θα πρέπει να δείχνει ποια είναι τα έξοδά σας σε σχέση με το εισόδημά σας, ώστε να μπορείτε να προγραμματίσετε και, παράλληλα, να περιορίσετε τις υπερβολικές δαπάνες. Φροντίστε να λάβετε υπόψη τα έξοδα που γίνονται τακτικά αλλά όχι κάθε μήνα, όπως το service του αυτοκινήτου. Επιπρόσθετα, συμπεριλάβετε μια κατηγορία αποταμίευσης στον προϋπολογισμό σας και στοχεύστε στην εξοικονόμηση ενός ποσού που, σε πρώτο χρόνο, θα σας κάνει να αισθάνεστε και να κινήστε άνετα. Σε δεύτερο χρόνο, σχεδιάστε να αυξήσετε τις αποταμιεύσεις σας έως και κατά 15 έως 20 τοις εκατό του εισοδήματός σας.
Βρείτε τρόπους να μειώσετε τις δαπάνες
Εάν δεν μπορείτε να εξοικονομήσετε όσο θα θέλατε, ίσως είναι καιρός να περικόψετε κάποια έξοδα. Προσδιορίστε τα μη απαραίτητα, όπως η ψυχαγωγία και το φαγητό έξω, στα οποία μπορείτε να ξοδέψετε λιγότερα. Παράλληλα, αναζητήστε τρόπους για να εξοικονομήσετε χρήματα για τα σταθερά μηνιαία έξοδά σας, όπως το πρόγραμμα ασφάλισης αυτοκινήτου ή κινητού τηλεφώνου. Άλλες ιδέες για την περικοπή των καθημερινών εξόδων περιλαμβάνουν:
- Αναζήτηση δωρεάν δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων
- Έλεγχος επαναλαμβανόμενων χρεώσεων
- Ακύρωση συνδρομών που δεν χρησιμοποιείτε—ειδικά εάν ανανεώνονται αυτόματα
- Έρευνα τιμών πριν καταλήξετε σε κάποια αγορά
- Καθυστέρηση μιας μη ουσιαστικής αγοράς για μερικές ημέρες. Με τον τρόπο αυτό, ίσως συνειδητοποιήσετε ότι το εκάστοτε αντικείμενο ήταν κάτι που περισσότερο θέλατε, παρά το χρειαζόσασταν. Έτσι, μπορείτε να αναπτύξετε ένα σχέδιο εξοικονόμησης χρημάτων για την αγορά του.
Θέστε στόχους εξοικονόμησης
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξοικονομήσετε χρήματα είναι να θέσετε έναν στόχο. Ξεκινήστε με το να σκέφτεστε τους λόγους για τους οποίους μπορεί να θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα—τόσο βραχυπρόθεσμα (ένα έως τρία χρόνια) όσο και μακροπρόθεσμα (τέσσερα ή περισσότερα χρόνια). Στη συνέχεια, υπολογίστε πόσα χρήματα θα χρειαστείτε και πόσο καιρό μπορεί να σας πάρει για να τα αποταμιεύσετε.
Κοινοί βραχυπρόθεσμοι στόχοι: Ταμείο έκτακτης ανάγκης, διακοπές ή προκαταβολή για ένα αυτοκίνητο
Κοινοί μακροπρόθεσμοι στόχοι: Προκαταβολή για ένα σπίτι ή ανακαίνιση, εκπαίδευση ή συνταξιοδότηση
Extra tip
Θέστε έναν μικρό, εφικτό, βραχυπρόθεσμο στόχο για κάτι που σας προσφέρει χαρά και υπερβαίνει τον μηνιαίο προϋπολογισμό σας, όπως ένα νέο smartphone ή διακοπές. Η επίτευξη μικρότερων στόχων και η απόλαυση της ανταμοιβής για την οποία έχετε εξοικονομήσει χρήματα, μπορεί να σας δώσει μια ψυχολογική ώθηση, κάνοντας την ανταμοιβή της αποταμίευσης πιο άμεση, ενισχύοντας ταυτόχρονα αυτή τη συνήθεια.
Καθορίστε τις οικονομικές σας προτεραιότητες
Μετά τα έξοδα και τα έσοδά σας, οι στόχοι σας είναι πιθανό να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο κατανέμετε τις αποταμιεύσεις σας. Για παράδειγμα, εάν γνωρίζετε ότι θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε το αυτοκίνητό σας στο εγγύς μέλλον, θα μπορούσατε να αρχίσετε να αποταμιεύετε χρήματα από τώρα. Φροντίστε, όμως, να θυμάστε τους μακροπρόθεσμους στόχους—είναι σημαντικό ο προγραμματισμός για τη συνταξιοδότηση να μην μένει πίσω εξαιτίας των βραχυπρόθεσμων αναγκών. Το να μάθετε πώς να ιεραρχείτε τους στόχους αποταμίευσης σας, μπορεί να σας δώσει μια σαφή ιδέα για το πώς να κατανείμετε τις αποταμιεύσεις.
Επιλέξτε τα σωστά εργαλεία
Υπάρχουν πολλοί λογαριασμοί ταμιευτηρίου και επενδύσεων, κατάλληλοι για βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους. Και δεν χρειάζεται να διαλέξετε μόνο έναν. Εξετάστε προσεκτικά όλες τις επιλογές, λαμβάνοντας υπόψη τις προμήθειες, τα επιτόκια, τον κίνδυνο και το πόσο σύντομα θα χρειαστείτε τα χρήματα, ώστε να επιλέξετε το προϊόν που θα σας βοηθήσει να εξυπηρετήσετε καλύτερα τους στόχους σας.
Κάντε αυτόματη αποταμίευση
Σχεδόν όλες οι τράπεζες προσφέρουν αυτοματοποιημένες μεταφορές μεταξύ των τρεχούμενων λογαριασμών και ταμιευτηρίου. Μπορείτε να επιλέξετε πότε, πόσα και πού να μεταφέρετε χρήματα ή ακόμα και να «μοιράσετε» την άμεση κατάθεσή σας, ώστε ένα μέρος κάθε πληρωμής να πηγαίνει απευθείας στον λογαριασμό ταμιευτηρίου σας.
Παρακολουθήστε τις αποταμιεύσεις σας
Παράλληλα με τον προϋπολογισμό σας, ελέγχετε και την πρόοδο που σημειώνετε κάθε μήνα. Αυτό θα σας βοηθήσει όχι μόνο να τηρήσετε το προσωπικό σας πρόγραμμα αποταμίευσης, αλλά και να εντοπίσετε και να διορθώσετε γρήγορα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν. Η κατανόηση του τρόπου εξοικονόμησης χρημάτων μπορεί ακόμη και να σας εμπνεύσει να βρείτε περισσότερους τρόπους εξοικονόμησης και να πετύχετε τους στόχους σας πιο γρήγορα.