Από τη δεκαετία του 1950, η μεσογειακή διατροφή έχει αναγνωριστεί ως πρότυπο υγιεινής διατροφής. Από τότε, έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες που αποδεικνύουν τις θετικές επιδράσεις αυτής της δίαιτας στην υγεία.
Μάλιστα, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι όσοι ακολουθούν την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, έχουν 60% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι. Παρόλα αυτά, στην ελληνική κοινωνία, παρατηρούνται υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας καθώς και αυξημένος αριθμός καρδιακών παθήσεων.
Εύλογα, λοιπόν, μας γεννάται η εξής απορία: Πώς γίνεται να φημιζόμαστε για τη μεσογειακή διατροφή, ενώ έχουμε τόσα πολλά προβλήματα υγείας;
Το μεσογειακό στυλ διατροφής
Η μεσογειακή διατροφή αναφέρεται παραδοσιακά σε δίαιτες χαρακτηριστικές των ελαιοκομικών περιοχών της Μεσογείου, εμπεριέχοντας μια σειρά από επιπλέον σημαντικά συστατικά εκτός από το ελαιόλαδο. Αυτά περιλαμβάνουν: σαλάτες, όσπρια, καθώς και σιτάρι, ελιές, σταφύλια, φρούτα και τα παράγωγα προϊόντα τους, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ.
Τα συστατικά αυτά μας προσφέρουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης D και ωμέγα-3 λιπαρών, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας και συμβάλλουν στην ποιότητα της ζωής μας.
Γιατί εστιάζουμε στην «ποσότητα και όχι στην ποιότητα»
Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται μέσα στην ίδια την κοινωνία και τον σύγχρονο τρόπο ζωής και διατροφής. Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή παρέχει στον οργανισμό πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, σήμερα, το μέτρο έχει χαθεί με αποτέλεσμα να τρώμε πάρα πολύ. Ναι μεν καταναλώνουμε ελαιόλαδο, καταναλώνουμε, όμως, μεγάλες ποσότητες.
Οι σαλάτες, για παράδειγμα, «κολυμπούν» στο λάδι. Και δεν είναι μόνο αυτό: το γρήγορο και εύκολο φαγητό έχει εισέλθει για τα καλά στη ζωή μας. Η νοοτροπία μας έχει αλλάξει ριζικά και δεν μας ενδιαφέρει η ποιότητα, αλλά η ποσότητα. Καταναλώνουμε πολύ κρέας και «κακά» λιπαρά, γεμάτα «κακή» χοληστερόλη. Καταλήξαμε, λοιπόν, να υιοθετήσουμε μια διατροφή δυτικού τύπου και να απομακρυνθούμε από το μεσογειακό μοντέλο, που οι ίδιοι δημιουργήσαμε!
Μεσογειακή διατροφή και καρδιαγγειακές παθήσεις
Η αλήθεια είναι ότι εάν ακολουθούμε μια διατροφή που είναι υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά και αλάτι και, παράλληλα, χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά, τότε η προσθήκη ελαιολάδου δεν θα αντισταθμίσει την κατάσταση, εάν αυτή είναι η μόνη αλλαγή που κάνουμε. Όσο μεγαλύτερες ποσότητες από κορεσμένα λίπη τρώμε, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για έμφραγμα του μυοκαρδίου και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ωστόσο, εάν προσαρμόσουμε ολόκληρη τη διατροφή μας, έτσι ώστε να τρώμε λιγότερο κρέας και περισσότερα ψάρια, να αντικαταστήσουμε τα κορεσμένα με ακόρεστα λίπη, όπως ελιές και ηλιέλαιο, και να τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, τότε αυτό θα μπορούσε να κάνει σημαντική διαφορά στην υγεία της καρδιάς μας. Εάν η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή εφαρμόζεται με μέτρο, τότε σίγουρα θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την καρδιά μας υγιή.
Συμπερασματικά
Η υπερκατανάλωση επισκιάζει τα οφέλη οποιασδήποτε δίαιτας και σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή οδηγεί σε αύξηση βάρους. Δεν είναι, όμως, μόνο οι διατροφικές συνήθειες που έχουν αλλάξει- είναι όλος ο τρόπος ζωής. Στο παρελθόν, η μεσογειακή διατροφή συνοδευόταν από σωματική δραστηριότητα.
Δεν υπήρχαν αρκετά μεταφορικά μέσα που μας καθήλωναν σε μια καρέκλα. Το σώμα ήταν ενεργό, ενώ τώρα είναι ακριβώς το αντίθετο. Έτσι, δεδομένου ότι τρώμε πάρα πολύ και, παράλληλα, δεν κινούμαστε, η υπερβολική ενέργεια αποθηκεύεται στο σώμα μας με τη μορφή λίπους. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να αλλάξουμε αυτές τις διατροφικές συνήθειες. Ας εντάξουμε τα στοιχεία της μεσογειακής διατροφής στην καθημερινότητά μας και τότε θα δούμε σπουδαίες αλλαγές στο σώμα και την υγεία μας!
Πηγές: www.researchgate.net, academic.oup.com