Περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να πίνουν στην άνεση του σπιτιού τους, αντί σε ένα μπαρ, πράγμα που σημαίνει ανοιχτά μπουκάλια στο σπίτι.
Το αλκοόλ δεν κάνει κακό με τον ίδιο τρόπο που κάνει το φαγητό. Εάν πίνετε ληγμένο αλκοόλ, το χειρότερο σενάριο είναι ότι μπορεί να έχετε στομαχικές διαταραχές.
Το πότε το αλκοόλ καταστρέφεται, εξαρτάται από τον τύπο του αλκοόλ και τον τρόπο αποθήκευσης του.
Σύμφωνα με την έκθεση της “Mintel On-Premise” σχετικά με τις τάσεις της αγοράς αλκοόλ στις Η.Π.Α τον Απρίλιο του 2018, το 55% του αμερικανικού πληθυσμού προτιμά να απολαύσει ένα ποτό στην άνεση του σπιτιού του παρά να συναντήσει φίλους για ποτό σε ένα μπαρ. Επιπλέον, από τους ερωτηθέντες, το 38% έμεναν στο σπίτι για να «ελέγχουν καλύτερα την κατανάλωση αλκοόλ». Αλλά αν δεν πίνετε περισσότερο από ένα ποτήρι τη φορά, πόσο γρήγορα πρέπει να τελειώσετε ένα μπουκάλι;
Το αλκοόλ είναι διαφορετικό από το φαγητό. Κάνει κακό, απλώς όχι με τον ίδιο τρόπο. Το πώς και πότε το αλκοόλ μας πειράζει, εξαρτάται τελικά από τον τύπο του αλκοόλ που πίνουμε.
Γενικά, το αλκοόλ καταστρέφεται, ανάλογα με την οξείδωση, κατα την οποία η γεύση αλλάζει και γίνεται λιγότερο ζωντανή σε οποιοδήποτε αποσταγμένο αλκοολούχο ποτό.
- Όταν είναι σφραγισμένα, τα αποσταγμένα οινοπνευματώδη (κονιάκ, ρούμι, τζιν, τεκίλα) δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά είναι πιο «βαριά» ποτά.
- Τα αποστάγματα με βάση το κρασί, όπως το βερμούτ και το σέρι, έχουν πολύ μικρότερη διάρκεια ζωής μόλις ανοίξουν και μπορούν να αλλάξουν γεύση και χρώμα.
- Τα λικέρ με βάση την κρέμα είναι μια διαφορετική ιστορία. Μόλις ανοίξουν, αν και γενικά συνδυάζονται με αποσταγμένα οινοπνευματώδη ποτά, τα λικέρ με βάση την κρέμα αλλάζουν σημαντικά στη γεύση και στο χρώμα. Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα διαχωρισμού ή πήξης. Οι ειδικοί συνιστούν να τα ελέγχετε κάθε μήνα για να βεβαιωθείτε ότι η σύσταση τους παραμένει η ίδια. Γενικά, τα λικέρ κρέμας απο τη στιγμή που θα τα ανοίξουμε έχουν περίπου 9 μήνες έως 15 μήνες.
- Τα λικέρ με βάση τη ζάχαρη. Αυτοί οι τύποι οινοπνευματωδών ποτών μπορούν να βιώσουν τις ίδιες αλλαγές στο το χρώμα, τη γεύση και τον διαχωρισμό σχετικά γρήγορα.
Πώς καταλαβαίνετε ότι το αλκοόλ έχει χαλάσει;
Μπορείτε να καταλάβετε ότι το αλκοόλ έχει χαλάσει από:
- το χρώμα
- τη γεύση
- τη συνοχή του
Για παράδειγμα, το βερμούτ, ειδικά το βερμούτ Rosso, που είναι ξηρό και τυπικά πικρό, αρχίζει να έχει γεύση όπως η σάλτσα Worcestershire. Το Sherry, από την άλλη, οξειδώνεται όταν χαλάσει, ενώ τα τα λικέρ με βάση την κρέμα θα πήξουν και τα λικέρ με βάση τη ζάχαρη θα αλλάξουν χρώμα.
Τι μπορεί να πάθουμε από ένα χαλασμένο ποτό
Σε αντίθεση με το ότι μπορεί να πάθετε τροφική δηλητηρίαση ή να αισθανθείτε άρρωστοι, αφού φάτε κάτι χαλασμένο, το αλκοόλ που έχει χαλάσει δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Έτσι, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να καταλάβετε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εάν ένα μπουκάλι από το οποίο πίνετε έχει λήξει, το χειρότερο σενάριο είναι ένα έντονο hangover την επόμενη μέρα.
Εξαίρεση αποτελούν τα λικέρ με βάση την κρέμα που έχουν πήξει. Σε αυτή την περίπτωση, πιθανότατα θα έχετε λίγες στομαχικές διαταραχές μετά την κατανάλωση.
Πόσο καιρό λοιπόν πρέπει να διατηρείτε το αλκοόλ μετά το άνοιγμα;
Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να ελέγχετε το ανοιχτό μπουκάλι αλκοόλ κάθε μήνα.
Όσον αφορά τα λικέρ με βάση την κρέμα, όταν αποθηκεύονται σωστά, η διάρκεια ζωής τους είναι περίπου 18 μήνες.
«Είναι πραγματικά σημαντικό να συνεχίσουμε να τα παρακολουθούμε σε τακτική βάση», είπε. “Ο προσωπικός μου εμπειρικός κανόνας είναι, ότι μετά από περίπου έξι μήνες ανοιχτό, καταβάλλω προσπάθεια να παρακολουθώ ή να δοκιμάζω κάθε μήνα, για να βεβαιωθώ, ότι εξακολουθεί να είναι το ίδιο καλό» λέει η Diane Novac (ειδική στην εκπαίδευση για τα αποστάγματα).
Τα λικέρ με βάση τη ζάχαρη αλλοιώνονται πιο γρήγορα. Πάνω στο χρόνο από το άνοιγμα , είπε η Novak, θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά για αλλαγές, καθώς τότε μπορεί να ξεκινήσει η οξείδωση και ο διαχωρισμός. Αλλά όταν πρόκειται για ποτά «τύπου Sherry είπε, θα αρχίσετε να παρατηρείτε μια αλλαγή στη γεύση μόλις μετά από μια εβδομάδα ανοίγματος.
Στην πραγματικότητα, δεν είναι ότι το αλκοόλ «χαλάει» από μόνο του. Η γεύση του είναι αυτή που αλλοιώνεται και γίνεται απλά επίπεδη.
Όσον αφορά στο Βερμούτ, η Novak εξήγησε, ότι αυτό το είδος οινοπνεύματος, αν παρασκευαστεί σωστά, μπορεί να διατηρήσει το σώμα και τη γεύση του έως και τρεις μήνες μετά το άνοιγμά του.
Συμπέρασμα
Αν θέλετε να απολαύσετε ένα «καλό» ποτό ή πιείτε περισσότερο και αδειάστε το μπουκάλι-πράγμα που δεν το συνιστούμε- ή απλά ελέγχετε τακτικά το περιεχόμενο μετά από το άνοιγμα.
Πηγή: www.insider.com