Ο σεφ Robbert Jan de Veen του εστιατορίου “De Daltons” στο Voorthuizen της Ολλανδίας, δημιούργησε το πιο ακριβό burger στον κόσμο. Το πουλάει για 5.964 δολάρια, για το ευτελές δηλαδή πόσο των 5.500 περίπου ευρώ. Και το όνομα αυτού, «The Golden Boy»!
Γιατί είναι τόσο ακριβό;
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του εστιατορίου, αυτό που κάνει αυτό το μπιφτέκι ιδιαίτερο και ακριβό, είναι η χρήση πανάκριβων υλικών, όπως το χαβιάρι Beluga.
Τι υλικά χρησιμοποίησε για το “Golden Boy”
- ψωμάκι infused με σαμπάνια Dom Perignon
- βρώσιμο φύλλο χρυσού
- μοσχαρίσιο στήθος (brisket) από ιαπωνικό Wagyu
- Joselito vintage jamon – ψηφίστηκε ως το καλύτερο ζαμπόν στον κόσμο
- μαγιονέζα από καπνιστά αυγά πάπιας
- άσπρη τρούφα
- ντομάτες και αγγουράκια μαριναρισμένα σε ιαπωνικό τσάι
- onion rings βουτηγμένα σε Dom Pérignon
- τσένταρ με τρούφα από τα αγροκτήματα Wyke
- barbecue sause φτιαγμένη με ουίσκι Macallan και καφέ Kopi Luwak (σ.σ: η πιο ακριβή ποικιλία στον πλανήτη)
- βασιλικό καβούρι σιγομαγειρεμένο σε κρασί Βουργουνδίας
- χαβιάρι Μπελούγκα
- μαρούλι
Τα καλύτερα των καλύτερων!
Για καλό σκοπό!
Ο Robber Jan de Veen πάντως, δε σκοπεύει να βγάλει ο ίδιος λεφτά από αυτό το εγχείρημα. Όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, το μπέργκερ πουλήθηκε στον επιχειρηματικό όμιλο “Remia International”, με έδρα την Ολλανδία και στη συνέχεια το έφαγε ο Rober Willemse, πρόεδρος της “Royal Dutch Food and Beverage Association”. Το ποσό που συγκεντρώθηκε από την πώληση, δωρίστηκε σε μια ΜΚΟ από τον σεφ.
Ο Rober Willemse, ο οποίος το πλήρωσε 5.964 δολάρια, δήλωσε ότι «Τα υλικά του αλληλοσυμπληρώνονται» – για τη δημιουργία του de Veen-η οποία συνδυάζει ιαπωνικό βόειο κρέας wagyu, χαβιάρι beluga, καβούρι Αλάσκας και λευκή τρούφα και χρειάζεται σχεδόν 9 ώρες προετοιμασίας.
«Μπορεί να είναι πολύ ακριβό, αλλά ο μόνος τρόπος για να το φάτε, όπως κάθε μπέργκερ, είναι με τα χέρια σας», συμπλήρωσε ο Wilemse, προσθέτοντας, ότι το ψωμάκι του συγκεκριμένου μπέργκερ είναι καλυμμένο με φύλλα χρυσού, και άρα «τα δάχτυλά σας θα είναι χρυσά όσο τρώτε».
Πως γεννήθηκε η ιδέα
Ο Veen ανέφερε, ότι η ιδέα να φτιάξει αυτό το μπιφτέκι ήρθε, επειδή ένιωθε άσχημα βλέποντας πόσο δύσκολα περνούσε ο κόσμος. Όλη αυτή η κατάσταση, του δημιούργησε κατάθλιψη.
Ο Jan de Veen υποστηρίζει, ότι το δημιούργησε αντλώντας έμπνευση από ανθρώπους, που έχουν οικονομική ανάγκη. «Αποφάσισα να δημιουργήσω το πιο ακριβό μπέργκερ στον κόσμο και να δωρίσω τα έσοδα από τις πωλήσεις του σε φιλανθρωπικές οργανώσεις». Δήλωσε επίσης ότι «ένιωθε άσχημα βλέποντας τους ανθρώπους να υποφέρουν από την κατάσταση στον χώρο της εστίασης».
Υπάρχει βέβαια και άλλη εκδοχή, σύμφωνα με τη οποία ο Jan de Veen, θέλησε να ξεπεράσει την πρωτιά ενός μπεργκεράδικου στο Όρεγκον των ΗΠΑ, που κατείχε το ρεκόρ Guinness για το μεγαλύτερο και ακριβότερο μπέργκερ. Ήταν ένα μπέργκερ 352 κιλών και κόστιζε περίπου 5.000 δολάρια.
Ο Ολλανδός σεφ όμως «έπαιξε» δύσκολα και έκανε ακριβώς το ανάποδο. Εστίασε στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Ήθελε να δημιουργήσει κάτι ξεχωριστό και πανάκριβο, που θα χωρούσε σε ένα πιάτο και θα μπορούσε να το φάει ένας πελάτης, και όχι να χορτάσει ένας ολόκληρος λόχος.
Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα λοιπόν. Αν βρεθείτε στην Ολλανδία πάντως, δοκιμάστε το και πείτε μας τις εντυπώσεις σας – και εσείς και το πορτοφόλι σας…