Το να είσαι ευτυχισμένος δεν είναι επιστήμη, είναι τέχνη. Είναι να ακούς την εσωτερική σου φωνή και να να ακολουθείς μερικά απλά πράγματα, που θα σε κάνουν να νιώσεις ευτυχισμένος. Όπως πολύ σωστά έχει πει και ο Δαλάι Λάμα, «Η ευτυχία δεν είναι κάτι, που το βρίσκεις έτοιμο. Πηγάζει από τις δικές σου πράξεις».
Το «είμαι χαρούμενος», είναι μια απλή δήλωση, αλλά όταν πρόκειται να το «βρεις» πραγματικά, τότε γίνεται καθήκον! Ο κύριος λόγος είναι, ότι συνήθως επιδιώκουμε την υλιστική πτυχή της ευτυχίας, που δεν διαρκεί για πολύ. Έχει τη δική του οριακή χρησιμότητα και μόλις το αποκτήσεις, το μυαλό σου και η καρδιά σου, θα αναζητήσουν κάτι άλλο και αυτό γίνεται φαύλος κύκλος.
Η ευτυχία είναι κάτι πολύ ΒΑΘΥΤΕΡΟ και γι’ αυτό πρέπει να κάνεις πράγματα, που θα έχουν διάρκεια και θα κάνουν τη ζωή σου καλύτερη. Και το πιο σημαντικό: αυτή η διαδικασία, λειτουργεί ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ.
Συνταγές για να βρείτε την ευτυχία δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως μερικά βήματα, που αν τα ακολουθήσετε, θα φτάσετε πιο κοντά.
Βήμα 1: Δημιουργήστε μια θετική αύρα γύρω σας
Πώς να το κάνετε αυτό; Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δημιουργήσετε μία «ασπίδα» θετικότητα σας γύρω σας. Ξεκινήστε να σκέφτεστε θετικά, να είστε με άτομα που έχουν θετική νοοτροπία, να λέτε θετικά πράγματα και να περιμένετε θετικές εκβάσεις, να αποφύγετε άτομα που είναι τοξικά και να αποφεύγετε να συναντάτε ανθρώπους, που δεν σας κάνουν να αισθάνεστε καλά.
Βήμα 2: Ξεκινήστε τη συζήτηση με τον εαυτό σας (Ενδοσκόπηση-Αυτοσυζήτηση)
Όχι, δεν θα σας κάνει να φαίνεστε ανόητοι. Μπορείτε να «μιλήσετε» στον εαυτό σας και να κατευθύνετε το μυαλό σας και τα συναισθήματα, όταν είστε μόνοι και δεν υπάρχει κανένας να σας κρίνει. Μπορείτε όμως να το κάνετε και δημόσια, από μέσα σας.
Η «αυτοσυζήτηση» είναι ένας καταπληκτικός τρόπος, για να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας, ότι τον εκτιμάτε και να βελτιώσετε την αυτοεικόνα σας. Τι μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας για να νιώσετε ευτυχισμένοι; Εξασκηθείτε σε αυτό – Όποτε αισθάνεστε πεσμένοι ή ανεπαρκείς, κοιτάξτε στον καθρέφτη και πείτε αυτοεπιβεβαιωτικά πράγματα όπως «μπορώ να το κάνω», «είμαι όμορφη/ος», «με αγαπώ», «είμαι αρκετά καλός άνθρωπος».
Μπορεί να σας ακούγεται παράξενο ή ακόμα και χαζό, αλλά δοκιμάστε το και θα δείτε, ότι λέγοντας όλα αυτά τα θετικά πράγματα, θα σας δώσει μια άμεση ώθηση και θα νιώσετε λίγο καλύτερα.
Βήμα 3: Σταματήστε τη σύγκριση
Σε όλους μας αρέσει για παράδειγμα, η παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά αυτό έχει και μια άλλη πλευρά. Συνειδητά ή υποσυνείδητα, όταν βλέπουμε τη «συναρπαστική» ζωή των άλλων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπαίνουμε άθελα μας στον πειρασμό, να μπούμε και παίξουμε και εμείς ένα ρόλο, να υποδυθούμε και εμείς κάποιον, που δεν είναι «εμείς».
Αυτό είναι κάτι, που καλό θα ήταν να σταματήσετε, αν θέλετε πραγματικά να μάθετε, πως να είστε ευτυχισμένοι. Ο καθένας έχει το δικό του ταξίδι να κάνει στη ζωή. Ο καθένας εργάστηκε και εργάζεται σκληρά για να πετύχει όσα έχει πετύχει και καθένας έχει τη δική του ξεχωριστή αξία.
Επομένως, το να συγκρίνεις τον εαυτό σου μαζί τους, ΔΕΝ είναι ΔΙΚΑΙΟ για σένα. Δεν θα βοηθήσει με κανέναν τρόπο. Αντίθετα, αυτό που μπορείτε να κάνετε, -όταν είναι δυνατόν και το θέλετε πια τόσο πολύ-είναι να μιλήσετε μαζί τους και να ρωτήσετε, πώς έχουν καταφέρει, ότι κατάφεραν και να πάρετε ιδέες, που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να χαράξετε το δικό σας δρόμο προς την ευτυχία.
Σκεφτείτε επίσης, πόσα από αυτά, που θαυμάζετε ή και ζηλεύετε στα κοινωνικά δίκτυα, αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Μην είστε τόσο εύπιστοι και τόσο αυστηροί με τον εαυτό σας.
Βήμα 4: Αρχίστε να σας προσέχετε
Αυτό ισχύει για τα πάντα – είτε είναι άσκηση, φαγητό, ύπνος, δραστηριότητες κ.λπ. – ό,τι κι αν κάνετε, κάντε το για εσάς και και για ΚΑΝΕΝΑΝ άλλο.
Φυσικά, υπάρχουν και οι στιγμές θα χαλαρώσετε και θα το ρίξετε έξω. Το να μην προσέχετε όμως τον εαυτό σας, δεν έχει μόνο επιπτώσεις στη σωματική σας υγεία αλλά και στην ψυχική σας ευεξία – και αν συμβαίνει αυτό, το να είστε χαρούμενοι θα είναι λίγο δύσκολο.
Βήμα 5: Προγραμματίστε λιγότερο και υιοθετήστε πιο αργούς ρυθμούς
Μη βιάζεστε. Δε θα γίνεται ευτυχισμένοι πιο γρήγορα. Ένας από τους πιο στρεσογόνους παράγοντες και εχθρός της απλής καθημερινής ευτυχίας, είναι να βιάζεσαι και να πιστεύεις, ότι δεν έχεις αρκετό χρόνο για να φτάσεις το στόχο σου. Πάντα υπάρχει χρόνος. Αν πιστεύεις το αντίθετο, μάλλον προετοιμάζεις την αποτυχία σου.
Σχεδιάστε να κάνετε μόνο, ένα έως τρία βασικά πράγματα κάθε μέρα. Τα υπόλοιπα, ας είναι ένα είδος επιβράβευσης για την προσπάθεια σας. Προγραμματίστε περισσότερο χρόνο από όσο νομίζετε, ότι θα χρειαστεί για καθένα από αυτά και μη γεμίζετε κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας σας με τις «υποχρεωτικές» εργασίες-κλέβετε από την ευτυχία σας.
Οι άνθρωποι, φημιζόμαστε για τις υπερβολικές μας προσδοκίες, για το τι, μπορούμε να κάνουμε σε μια μέρα και πόσο γρήγορα γίνονται τα πράγματα. Ως εκ τούτου, αυτό που μας μένει, είναι μια μέρα γεμάτη άγχος και βιασύνη. Η βιασύνη από μόνη της μπορεί να προκαλέσει άμεσο άγχος.
Βήμα 6: Αφιερώστε χρόνο να «σκεφτείτε» την ευτυχία σας
Αφιερώστε λίγα λεπτά την ημέρα σκεπτόμενοι όλα τα κομμάτια της ζωής, για τα οποία είστε ευγνώμονες. Τα μεγάλα και το μικρά. Για τι είστε περήφανοι; Τι σας έκανε να χαμογελάσετε πρόσφατα; Σκεφτείτε τα πράγματα, που σας κάνουν να χαμογελάτε. Για ποιους είστε ευγνώμωνες, που βρίσκονται στη ζωή σας; Ποιοι άνθρωποι, εμπειρίες και πράγματα κάνουν τη ζωή σας πιο πλούσια; Μπορείτε να το κάνετε αυτό οπουδήποτε—κατά τη βόλτα σας ή την άσκηση, στο μπάνιο ή ενώ βρίσκεστε στο λεωφορείο.
Όταν βρισκόμαστε σε μια συναισθηματική κατάσταση καθαρής ευγνωμοσύνης, είναι αδύνατο να νιώσουμε αρνητικά συναισθήματα όπως άγχος, θυμό ή δυστυχία. Όσο πιο απλά είναι τα πράγματα για τα οποία μπορείτε να νιώθετε ευγνωμοσύνη, τόσο πιο συχνά θα βρίσκεστε πιο κοντά στην πολυπόθυτη ευτυχία.
Αν και αυτά, που πρέπει να κάνετε για να παραμείνετε ευτυχισμένοι στη ζωή σας, σας φαίνονται απλά ή και απλοϊκά, σκεφτείτε πως αυτό είναι μόνο το «δόλωμα». Μερικές φορές το να κάνετε τα πιο απλά πράγματα, είναι και το πιο δύσκολο. Ακριβώς επειδή είναι τόσο απλά, τα θεωρούμε αυτονόητα και περιμένουμε, ότι θα συμβούν από μόνα τους με κάποιο μαγικό τρόπο. Όταν έχεις όμως το «δόλωμα», πρέπει να μάθεις και «ψαρεύεις». Και αυτο χρειάζεται προσπάθεια.
Αφιερώστε λίγο χρόνο και δοκιμάστε μερικά από αυτά. Ίσως δείτε, πως η ευτυχία «κερδίζεται» και ο δρόμος προς αυτή, αν και ανηφορικός, είναι ανοιχτός και είναι μπροστά σας.
Πηγή: www.healthshots.com