Τόσο, οι ξηροί καρποί, όσο και τα αποξηραμένα φρούτα, εντοπίζονται στην αγορά σε συσκευασμένα πακέτα, αλλά και χύμα.
Είναι ευρέως γνωστό ότι ορισμένα από τα τρόφιμα αυτά αποτελούν εξαιρετικές πηγές θρεπτικών συστατικών και φημίζονται για τα πολλαπλά οφέλη τους για την υγεία, καθώς και για την ιδιαίτερα ευχάριστη γεύση τους.
Είναι, όμως, ασφαλής η κατανάλωση των ξηρών καρπών και των αποξηραμένων φρούτων για την υγεία μας;
Αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα
Ένας από τους πλέον συνηθισμένους κινδύνους που προκύπτουν από την κατανάλωση των αποξηραμένων φρούτων και των ξηρών καρπών, είναι οι αλλεργικές αντιδράσεις, καθότι αμφότερα ανήκουν στις πλέον αλλεργιογόνες τροφές. Ιδίως η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς μπορεί να εκδηλωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ζωής ενός ατόμου και να εκδηλωθεί με ποικίλες εκφάνσεις.
Ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα και μικροβιακά παθογόνα
Πέραν των αλλεργιών, όμως, τόσο οι ξηροί καρποί, όσο και τα αποξηραμένα φρούτα, θεωρούνται τρόφιμα χαμηλής επικινδυνότητας σε ό,τι αφορά στα μικροβιακά παθογόνα, αφού αυτά σπανίως μεταφέρονται μέσω των ξηρών καρπών και των αποξηραμένων φρούτων. Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για ξηρά τρόφιμα με πολύ χαμηλό ποσοστό υγρασίας, το οποίο δεν ευνοεί την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων. Επιπλέον, όσον αφορά στα αποξηραμένα φρούτα, το υψηλό ποσοστό σακχάρων τους επίσης εμποδίζει την αύξηση των παθογόνων.
Αποξηραμένα τρόφιμα και μυκοτοξίνες
Ο σημαντικότερος μικροβιολογικός κίνδυνος που σχετίζεται με την κατανάλωση των ξηρών καρπών και των αποξηραμένων φρούτων είναι ορισμένες τοξίνες που παράγονται από μύκητες, οι οποίοι ενδέχεται να αναπτυχθούν πάνω σε αυτά τα τρόφιμα. Οι τοξίνες αυτές ονομάζονται μυκοτοξίνες και οι πλέον συνηθισμένες είναι οι αφλατοξίνες, που ανιχνεύονται συχνά στα αράπικα φιστίκια. Άλλες μυκοτοξίνες είναι το κυκλοπιαζονικό οξύ, η ωχρατοξίνη που προκαλεί σημαντικές βλάβες στα νεφρά και η πατουλίνη που προκαλεί τερατογενέσεις, καθώς και νευρολογικές και γαστρεντερολογικές διαταραχές.
Πηγές: www.foodnavigator.com, www.ncbi.nlm.nih.gov