Ιστορίες σχετικά με την αρνητική επιρροή του άγχους και του καθημερινού στρες στη ζωή μας, τη σωματική μας υγεία και τη συνολική ψυχική μας κατάσταση, δεν παύουν να ανακύπτουν. Για να κάνουμε τη διαφορά, θα σας παρουσιάσουμε ένα καλό νέο νέο σχετικά με τη συνύπαρξη με το άγχος στην καθημερινότητά μας!
Τα αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου Penn State στην Πενσυλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών δείχνουν πως τόσο ο αριθμός των στρεσογόνων παραγόντων, όσο και οι αντιδράσεις των ανθρώπων που υπόκεινται σε αυτούς, μειώνονται όσο η ηλικία μας αυξάνεται.
Τα πορίσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Developmental Psychology (Εξελικτική Ψυχολογία) και κάνουν τους επιστήμονες να αισιοδοξούν σχετικά με τα ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα των αγχωτικών διαταραχών στο κοινωνικό σύνολο, στο μεγαλύτερο μέρος της υφηλίου.
Παράγοντες άγχους και καθημερινού στρες
Οι παράγοντες που ευθύνονται για την έξαρση των αγχωτικών διαταραχών και του καθημερινού στρες ποικίλλουν. Όσο νεότεροι είναι οι άνθρωποι, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουν να έρθουν αντιμέτωποι με τέτοιους παράγοντες. Πολλές φορές, το άγχος αυτό παίρνει τη μορφή κάποιας σοβαρής αγχωτικής διαταραχής, ιδίως όταν αγνοούμε τα προειδοποιητικά σημάδια.
Η συχνότερη αλλαγή εργασιακών περιβαλλόντων, η πίεση για ακολούθηση κοινωνικών ρόλων και υιοθέτηση στερεοτύπων, η επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και η δυσκολία να αντεπεξέλθει κανείς αποτελεσματικά σε προσωπικές, οικογενειακές, κοινωνικές και εργασιακές υποχρεώσεις ταυτοχρόνως, σε συνδυασμό με το μειωμένο ελεύθερο χρόνο και τους ελλιπείς οικονομικούς πόρους, επιβεβαιωμένα προσθέτουν άγχος στη ζωή ενός νέου ενήλικα.
Τι αλλάζει με την ηλικία;
Όταν μεγαλώνουμε, κάτι αλλάζει μέσα στο μυαλό μας, οδηγώντας στη μείωση του στρες. Η ζωή μας έχει πάρει τη μορφή της, χάρη στο καλούπι που δημιουργήσαμε όταν ήμαστε νεότεροι. Δε χρειάζεται, πλέον, να εξακολουθήσουμε να υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε κανένα κοινωνικό πρέπει, ούτε να θέσουμε τις επιλογές μας υπό αμφισβήτηση, επηρεασμένοι από τα κοινωνικά πιστεύω του οικογενειακού και φιλικού μας περιβάλλοντος.
Η πίεση να είμαστε εργασιακά επιτυχημένοι έρχεται να αντικατασταθεί από τη θέληση να είμαστε όσο πιο χαρούμενοι γίνεται, και να κάνουμε όσο περισσότερα πράγματα μπορούμε για τον εαυτό μας, με αποτέλεσμα οι μικρές δυσκολίες της ζωής να μη μας αγχώνουν. Συν τοις άλλοις, η αισιόδοξη αυτή οπτική εκτιμάται πως συνδέεται με τη μακροζωία!
Πηγή: neurosciencenews.com