Όλοι οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να λένε ψέματα. Μελέτες έχουν δείξει, ότι κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι, λένε ένα ή δύο ψέματα την ημέρα.
Για να προσδιορίσετε ένα ψέμα, πρέπει πρώτα να έχετε μια βάση για το πώς ενεργεί κάποιος, όταν είναι ειλικρινής, λέει η Traci Brown, ειδικός στη γλώσσα του σώματος. Για παράδειγμα, παρακολουθήστε, πώς απαντά κάποιος σε μια βασική ερώτηση, όπως “από πού είστε;” Πως κοιτάζει; Πώς ακούγεται η φωνή του;
Κατόπιν, αναζητήστε αλλαγές στη συμπεριφορά σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες: σωματικές κινήσεις, εκφράσεις προσώπου, τόνος φωνής και περιεχόμενο ομιλίας, λέει η Dr Lilian Glass, συγγραφέας του βιβλίου “The Body Language of Liars”.
Τα σημάδια, ωστόσο, δεν είναι αλάνθαστα – αν κάποιος αισθάνεται άβολα στο κάθισμά του, για παράδειγμα, ίσως κάνει κινήσεις, που φαίνονται νευρικές ή αμήχανες. Κάποιος μπορεί να αισθάνεται ένταση ή να φαίνεται ανήσυχος για πολλούς λόγους.
Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις, που οι ειδικοί στη γλώσσα του σώματος προτείνουν να προσέχετε.
Κινήσεις σώματος
Τα χέρια
Οι ψεύτες τείνουν, να χρησιμοποιούν χειρονομίες ενώ μιλούν. Κάνουν χειρονομίες και με τα δύο τους χέρια σε ποσοστό 40%, σε σχέση με εκείνους, που λένε αλήθεια (20%). Επίσης κοιτούν τις παλάμες τους, βάζουν τα χέρια στις τσέπες τους ή κάτω από το τραπέζι.
Ταραχή και κνησμός
Το κούνημα του σώματος μπρος-πίσω, η κλίση του κεφαλιού στο πλάι ή το κούνημα των ποδιών, μπορεί επίσης να είναι σημάδια εξαπάτησης. Οι άνθρωποι επίσης, μπορεί να αισθάνονται φαγούρα ή μυρμήγκιασμα στο σώμα τους, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει περισσότερη ανησυχία. Έρευνες επίσης δείχνουν, ότι οι ψεύτες εμφανίζουν «συμπεριφορές περιποίησης», όπως π.χ το παιχνίδι με τα μαλλιά τους.
Εκφράσεις προσώπου
Τα μάτια είναι το παράθυρο της ψυχής
Κάποιος, που λέει ψέματα, μπορεί να κοιτάζει επίμονα, να κοιτάζει κάτω ή να αποφεύγει την οπτική επαφή. Η αλλαγή στην κίνηση των ματιών, μπορεί να είναι μια πολύ ισχυρή ένδειξη ψέματος. Όταν βλέπεις έντονα το λευκό μέρος των ματιών των ανθρώπων, αυτό σημαίνει φόβο. Εάν τα μάτια επίσης, ανοιγοκλείνουν πιο γρήγορα, όταν αναφέρονται σε ένα συγκεκριμένο θέμα ή όταν απαντούν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, αυτό είναι ένα ενδεικτικό σημάδι άγχους, το οποίο συχνά συμπίπτει με ένα ψέμα.
Το στόμα
Το να δαγκώνει ή να σφίγγει τα χείλη σε σημείο, που σχεδόν εξαφανίζονται, θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι κάποιος συγκρατεί συναισθήματα ή αποκρύπτει γεγονότα. Το σφίξιμο των χειλιών, «Είναι ένα ενστικτώδες αντανακλαστικό, που σημαίνει ότι δεν θέλεις να μιλήσεις», λέει η Glass.
Αλλαγή χρώματος
Έχετε παρατηρήσει ποτέ κάποιον να ασπρίζει σαν πανί όταν μιλάει; Ή μήπως κάποιον που γίνεται κατακόκκινος; Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι, ότι ψεύδεται.
Εφίδρωση ή ξηρότητα στόματος
Οι αλλαγές του αυτόνομου νευρικού συστήματος μπορεί να κάνουν τους ψεύτες να ιδρώσουν στην περιοχή Τ του προσώπου (πάνω χείλος, μέτωπο, πηγούνι και γύρω από το στόμα). Κάποιες φορές ενδέχεται οι ψεύτες να παρουσιάσουν δυσκολία στην ομιλία, καθώς οι βλεννώδεις μεμβράνες του στόματος ξηραίνονται, σαν αντίδραση του σώματος στο ψέμα. Το άτομο, μπορεί να γλείφει ή να δαγκώνει τα χείλη του ή να καταπίνει «βαθιά» ή να αναπνέει γρήγορα, σύμφωνα με την Glass.
Η ένταση της φωνής
Υψηλή φωνή
Όταν οι άνθρωποι είναι νευρικοί, οι μύες στις φωνητικές χορδές μπορεί να σφίξουν (μια ενστικτώδης αντίδραση στο στρες), με αποτέλεσμα η φωνή να ακούγεται πολύ ψηλά. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ένα τρέμουλο στη φωνή κάποιου. Το καθάρισμα του λαιμού, ένα μέσο αντιμετώπισης της ενόχλησης των σφιγμένων μυών, μπορεί επίσης μερικές φορές να σηματοδοτήσει ένα ψέμα. Μια ξαφνική αλλαγή της έντασης της φωνής, μπορεί να είναι ένα είδος άμυνας, απέναντι στην αποκάλυψη του ψεύδους μας.
Περιεχόμενο Λόγου
Φράσεις όπως «θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σου», «ειλικρινά» ή «άσε με να σου πω την αλήθεια»: Αυτές μπορεί να είναι σημάδια, ότι κάποιος μπορεί να προσπαθεί κάπως υπερβολικά να σας πείσει για την ειλικρίνειά του.
Χρήση λέξεων όπως «εεε», «θα προτιμούσα να» και «μμ», είναι ένας κοινός δείκτης εξαπάτηςης. Οι ψεύτες προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο για να βρουν, τι να πουν στη συνέχεια.
Γλωσσικά Ολισθήματα: Οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε γεννημένοι ψεύτες. Έτσι, μερικές φορές, η αλήθεια μας ξεφύγει. Παρατηρήστε κάποιον να λέει πράγματα όπως, «Απολύθηκα – όχι, περίμενε, εννοώ, ότι τα παράτησα».
Τι να προσέξετε εάν υποψιάζεστε, ότι κάποιος λέει ψέματα
Αρχικά, κάντε περισσότερες ερωτήσεις
Οι πολύ αιχμηρές ερωτήσεις σχετικά με τα αμφισβητήσιμα «γεγονότα» μπορεί να οδηγήσουν κάποιον, να κατασκευάσει περισσότερα ψέματα -παρατηρώντας τη γλώσσα του σώματος, θα εντοπίσετε σημάδια εξαπάτησης. Όταν πιεστεί περισσότερο, το άτομο μπορεί απλώς να σας πει την αλήθεια.
Προσέξτε τη σχέση Λέξεων & Γλώσσας Σώματος
Στην κουλτούρα μας, το να κουνάει κανείς το κεφάλι πάνω-κάτω σημαίνει ναι και αριστερα-δεξιά σημαίνει όχι. Αν κάποιος λέει, «Όχι, δεν το έκανα», αλλά το κεφάλι του λέει ναι, μάλλον το έκανε. «Οι άνθρωποι υποσυνείδητα τονίζουν τα πράγματα με το κεφάλι τους όλη την ώρα», λένε οι ειδικοί, και το κεφάλι είναι πιο αξιόπιστο από το στόμα.
«Τολμηρός» και Ψεύτης
Εάν κάποιος διακόπτει τους άλλους συχνά, «καταλαμβάνει» πολύ χώρο και κάνει πολλές χειρονομίες, να είστε προσεκτικοί. Συχνά, επαναλαμβάνει όσα λέει, δίνοντας υπερβολικές λεπτομέρειες. Οι ψεύτες μισούν τη σιωπή, για αυτό συχνά προσπαθούν να «γεμίσουν» τα κενά μιλώντας παραπάνω από όσο χρειάζεται και δίνουν παραπάνω πληροφορίες από αυτές που ζητήθηκαν
Διπλή «εξαπάτηση»
Οι άνθρωποι, που είναι πιο διακριτικοί και φειδωλοί στις αρνήσεις τους ή σε άλλες αναληθείς δηλώσεις, είναι πιο πιθανό να ψεύδονται. Αυτοί, που προσπαθούν πολύ σκληρά για να μοιάζουν «αληθινοί», είναι οι άνθρωποι με τους οποίους, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.
Τα χείλη δεν λένε ψέματα
Το να διπλώνει/σφίγγει κανείς τα χείλη του πριν μιλήσει είναι κόκκινη σημαία. Όταν τα χείλη των ανθρώπων εξαφανίζονται, συγκρατούν πληροφορίες. Το επόμενο πράγμα, που βγαίνει από το στόμα τους είναι ή μισή αλήθεια ή ψέμα.
Το χέρι που καλύπτει το στόμα υποδηλώνει ψέμα
Παρατηρήστε αν κάποιος καλύπτει το στόμα του με το χέρι του, έστω και εν μέρει. Φαίνεται φυσικό, αλλά συχνά δείχνει, ότι το επόμενο πράγμα που θα πει είναι ψευδές.
Προσέξτε τον τόνο φωνής του συνομιλητή σας
Ο τόνος της φωνής είναι ένας από τους καλύτερους δείκτες εξαπάτησης. Ένας δυνατός «πειστικός» τόνος, συχνά υποδηλώνει ψέμα, ενώ ένας πολύ απαλός/αδύναμος τόνος, μπορεί να σημαίνει, ότι κάποιος λέει τη μισή αλήθεια.
Παρατηρήστε ενδείξεις νευρικότητας στα πόδια
Τα πόδια μας ενστικτωδώς, μας «οδηγούν» να φύγουμε από μια δυσάρεστη κατάσταση. Όταν ο εγκέφαλός μας, μας λέει, ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, η «διάθεση φυγής», μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή νευρικών κινήσεων των ποδιών. Σε μια ασυνείδητη προσπάθεια να βρουν ένα δρόμο διαφυγής, οι ψεύτες συχνά γέρνουν το σώμα τους προς την πόρτα, αν κάθονται και αν είναι όρθιοι, μπορεί να κινηθούν πιο κοντά στην πόρτα
Ψάξτε για ασυνέπειες
Εάν η γλώσσα του σώματος είναι ασυνήθιστη για το συγκεκριμένο άτομο, λάβετε το υπόψη.
Καθυστέρηση απάντησης
Αν κάποιος κάνει περισσότερα από πέντε δευτερόλεπτα για να απαντήσει σε μια ερώτηση, αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι ότι μπορεί να πει ψέματα.
Ναι ή Όχι δεν είναι ΙΣΩΣ
Νομίζω ότι ναι», «Δεν θυμάμαι» ή «από όσο γνωρίζω» είναι ύποπτες απαντήσεις σε οποιαδήποτε ερώτηση, που η απάντηση που περιμένουμε είναι Ναι ή Όχι.