Στην εξηκοστή δεύτερη σύνοδό της, τον Νοέμβριο του 2007, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 20η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Η ημέρα γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2009.
Στόχος της είναι η προσπάθεια, να αντιμετωπισθούν με διεθνείς δράσεις η φτώχεια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός, μέσα σε μια ανοιχτή και παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική αρμονία και την ισότητα των πολιτών ενός κράτους.
Διεθνώς, ο κόσμος μαστίζεται από ζητήματα, που απαγορεύουν σε εκατομμύρια άτομα να ζήσουν μια δίκαιη ζωή. Πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως, στερούνται βασικές αγαθά, όπως σπίτια, θέσεις εργασίας, υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, διατροφή και άλλα.
Πρέπει να είναι ευθύνη των προνομιούχων, να διασφαλίσουν ότι μπορούν, να δημιουργήσουν έναν δίκαιο κόσμο, όπου η κοινωνική δικαιοσύνη θα είναι ο κανόνας
Ο ΟΗΕ αναγνώρισε την ανάγκη, για πιο ισχυρές παγκόσμιες πρωτοβουλίες για την πρόσβαση στην εκπαίδευση και για τη μείωση της φτώχειας, στο ψήφισμά του. Οι προτεραιότητες περιλαμβάνουν επίσης την προώθηση της κοινωνικής ευημερίας, της ισότητας των φύλων και τη διατήρηση της ισότητας για όλα τα άτομα, η οποία συνδέεται στενά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Κοινωνικής Δικαιοσύνης
Κάθε χρόνο στις 20 Φεβρουαρίου, η Παγκόσμια Ημέρα για την Κοινωνική Δικαιοσύνη, λειτουργεί ως πλατφόρμα για την ευαισθητοποίηση σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης παγκοσμίως. Οι άνθρωποι είναι πιο ικανοί, να βρουν λύσεις για να προωθήσουν την πραγματική ισότητα, όταν έχουν επίγνωση των πολλών και διαφορετικών αδικιών, που υπάρχουν στον κόσμο. Μόνο η ισότητα μπορεί να εγγυηθεί μη στερημένες, υγιείς κοινωνίες όπου τα άτομα μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.
Οι Αρχές της Κοινωνικής Δικαιοσύνης
Σήμερα, μπορούμε να ορίσουμε και να αγωνιστούμε για την κοινωνική δικαιοσύνη με γνώμονα τέσσερις αλληλένδετες αρχές.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα
Παρόλο, που θα έπρεπε να περιλαμβάνει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κοινωνική δικαιοσύνη συχνά συνδέεται κυρίως με οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει για να μπορούμε να μιλάμε για «πραγματική» δικαιοσύνη.
Συμμετοχή
Θα πρέπει, να επιτρέπεται σε όλους να συμμετέχουν σε αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους, χωρίς διακρίσεις με βάση τη φυλή, το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, που αποκλείουν τα άτομα και φιμώνουν τη φωνή τους..
Πρόσβαση
Μια δίκαιη κοινωνία κάνει τους πόρους και τις υπηρεσίες προσβάσιμες σε όλους, όχι μόνο σε λίγους εκλεκτούς.
Η ισότητα
Ενώ η δικαιοσύνη, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι πολιτισμοί επιτυγχάνουν αυτόν τον στόχο, η ισότητα είναι ο τελικός στόχος.
Οι κοινωνίες, που στερούνται ακόμα και τα βασικά, υπάρχουν πάντα σε άδικα συστήματα. Αυτές είναι, που απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή και προσπάθεια από όλους μας, τόσο σε ανθρώπινο, όσο και σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.
Πως να τιμήσετε την παγκόσμια ημέρα κοινωνικής δικαιοσύνης
Γίνετε «συνήγορος» για έναν κοινωνικό σκοπό
Υπάρχουν πολλά κοινωνικά ζητήματα, που χρήζουν προσοχής. Κάντε την έρευνά σας και υποστηρίξτε έναν σκοπό. Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε σχετίζεται με τη φύλο, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, τον υποσιτισμό κ.λπ. Χρησιμοποιήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να πραγματοποιήσετε μια ψηφιακή καμπάνια. Ξεκινήστε μια συνομιλία, δημιουργήστε διάλογο, ζητήστε δράση και προσπαθήστε να κάνετε τη διαφορά στον κόσμο.
Διοργανώστε μία εκδήλωση κοινωνικής δικαιοσύνης
Υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις κοινωνικής δικαιοσύνης, που λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο για ευαισθητοποίηση. Μπορείτε είτε να ξεκινήσετε μία στην περιοχή σας για να προσελκύσετε περισσότερους ανθρώπους είτε να προσφερθείτε εθελοντικά, να φιλοξενήσετε μια ήδη επαναλαμβανόμενη εκδήλωση. Συνεισφέρετε με τον χρόνο και τις προσπάθειές σας για να δημιουργήσετε έναν δίκαιο κόσμο για όλους.
Εκπαιδευτείτε σε κοινωνικά θέματα
Πολλά κοινωνικά ζητήματα περνούν απαρατήρητα λόγω της έλλειψης διαθέσιμης πληροφόρησης στον κόσμο. Εξοπλιστείτε με επαρκείς γνώσεις μέσα από βιβλία, συνομιλίες με τις ομάδες που επηρεάζονται περισσότερο. Ταξιδέψτε σε όλο τον κόσμο για να δείτε τις συνθήκες σε άλλες χώρες.
Πηγή: nationaltoday.com