Η κουζίνα σας είναι στην πραγματικότητα ένα μικρό εστιατόριο, οπότε ίσως είναι καιρός να γίνετε δημιουργικοί και να εφαρμόσετε μερικές επαγγελματικές πρακτικές για να αποκτήσετε μια επαγγελματικά καθαρή κουζίνα.
Μαθήματα καθαριότητας λοιπόν, που οι επαγγελματίες της κουζίνας, έμαθαν στη δουλειά και χρησιμοποιούν και στο στο σπίτι τους.
1. Χρησιμοποιήστε τα υλικά μαγειρέματος για να καθαρίσετε
Γιατί να ξοδέψετε τα χρήματα, που κερδίσατε με κόπο για προϊόντα καθαρισμού, όταν μερικές από τις καλύτερες (και πιο φιλικές προς το περιβάλλον) λύσεις βρίσκονται ήδη στο ντουλάπι σας; Βελτιώστε τη διαδικασία καθαρισμού, χρησιμοποιώντας απλά υλικά σε χώρους και επιφάνειες της κουζίνας.
Στα εστιατόριά του, ο Donald Counts, National Executive Chef του “City Winery”, ορκίζεται στο απλό λευκό ξύδι για να καθαρίσει τα άλατα, που συσσωρεύονται στις βρύσες. «Βάλτε λίγο ξύδι σε μια σακούλα και χρησιμοποιήστε ένα λαστιχάκι για να το συνδέσετε στη βρύση. Αφήστε το να όλη τη νύχτα και ξεπλύνετε το πρωί», προτείνει.
Μπορείτε επίσης να καθαρίσετε ξύλινες σανίδες κοπής, που δεν αντέχουν στη θερμότητα και φιλοξενούν εύκολα βακτήρια, με λευκό ξύδι.
2. Δημιουργήστε μια ρουτίνα «τέλος βάρδιας»
Η Sarah Whitley, σερβιτόρος, μάνατζερ και μπάρμαν, εξακολουθεί να ακολουθεί μια ρουτίνα, που έμαθε όταν εργαζόταν στο εστιατόριο. «Τερματίστε κάθε βάρδια με τις ίδιες εργασίες καθαρισμού», συμβουλεύει.
Για κάποιον στο σπίτι, αυτό μπορεί να σημαίνει να καθαρίσει τους πάγκους, να σκουπίσει το πάτωμα και να πλύνει τα πιάτα. «Το γενικό νόημα είναι, να φύγεις —ή να κοιμηθείς— με την κουζίνα σου σε τέλεια κατάσταση, ώστε όταν ξυπνήσεις, να μπορείς να ξεκινήσεις με τη νέα μέρα και να μην έχεις να ασχοληθείς με τη χθεσινή», λέει η Whitley.
3. Καθαρίστε καθώς προχωράτε
Μερικές φορές, το μαγείρεμα είναι μπελάς. Αλλά μην αφήσετε τον φόβο του χάους, που θα δημιουργήσετε και όλα όσα θα έχετε να καθαρίσετε, να σας εμποδίσει, να χρησιμοποιήσετε την κουζίνα σας.
Αντίθετα, περιορίστε την «αγγαρεία» στο ελάχιστο, καθαρίζοντας σταδιακά καθώς προχωράτε το μαγείρεμα. Για παράδειγμα, αν φτιάχνετε μια σαλάτα με σπιτικό ντρέσινγκ, χτυπήστε το ντρέσινγκ στο μπλέντερ και μετά πλύντε το, μαζί με όλα τα εργαλεία, που χρησιμοποιήσατε, πριν προχωρήστε στο επόμενο στάδιο του πιάτου.
Αυτή η προσέγγιση λειτουργεί ιδιαίτερα καλά με διαδικασίες μαγειρέματος πολλαπλών σταδίων, όπως το ψήσιμο ψωμιού η γλυκών, λέει η πρώην αρτοποιός Lidia Krebsky: «Συνήθιζα να δημιουργώ μεγάλο χάος στην κουζίνα, όταν μαγείρευα ή έψηνα», λέει. «Αφού εργάστηκα ως αρτοποιός, είμαι πλέον πολύ πιο αποτελεσματική στην κουζίνα. Έχω μάθει να καθαρίζω καθώς μαγειρεύω ή ψήνω, όπως άλλωστε με συμβούλευαν και η γιαγιά και η μαμά μου».
4. Οργανωθείτε πριν αρχίσετε «δράση»
Η Malinda Fuller, πρώην μπάρμαν και σερβιτόρα, ξεκινούσε τη βάρδια της με καθάρισμα και οργάνωση, έτσι ώστε όλα όσα χρειαζόταν να είναι εύκολα προσβάσιμα και εύχρηστα, μια συνήθεια, που της έμεινε και στο σπίτι. «Δεν μπορώ να ξεκινήσω ένα γεύμα χωρίς να καθαρίσω και να οργανώσω πρώτα τον χώρο της κουζίνας μου», λέει.
Στην κουζίνα σας, αυτό μεταφράζεται στο να ξεκινάτε τη μέρα σας, φροντίζοντας οι επιφάνειες και όλα τα εργαλεία, που χρειάζεστε για να μαγειρέψετε, να είναι καθαρά και έτοιμα για χρήση, για να είστε και γρήγοροι και αποτελεσματικοί.
5. Ακολουθήστε τον κανόνα «πρώτο μέσα / πρώτο έξω»
Ο τρόπος με τον οποίο οργανώνετε το ψυγείο σας, τον καταψύκτη και τα ντουλάπια σας, μπορεί να κάνει τη διαφορά, στο να διατηρήσετε την κουζίνα σας τακτοποιημένη και να διασφαλίσετε, ότι δεν θα αφήσετε τίποτα να χαλάσει ή να πάει χαμένο.
Ένα σημαντικό πράγμα, που έμαθε η Liz Burg στις μέρες του εστιατορίου ήταν: «Φέρε τα πιο παλιά τρόφιμα μπροστά, για να θυμηθείς, να τα χρησιμοποιείς προτού χαλάσουν και επίσης φέρε τα πίσω τρόφιμα μπροστά, όταν πρόκειται να εφοδιάσεις ξανά το ψυγείο η το ντουλάπι σου» λέει. Έτσι, δεν θα εκπλαγείτε ποτέ από μια «προϊστορική» ημερομηνία λήξης σε κάποιο τρόφιμο.
6. Βάλτε ετικέτα σε όλα
Πάρτε για παράδειγμα τα υπολείμματα της προηγούμενης εβδομάδας. Βρήκατε ποτέ το Pyrex σας έχει μεταμορφωθεί σε ένα σκεύος εργαστηρίου Petri για πειράματα με μούχλα; Διορθώστε αυτό το πρόβλημα στην αρχή του, με ένα σύστημα ετικετών, που θα αναγράφουν το είδος του φαγητού και την ημερομηνία φύλαξης.
Ο Tal Baum, ιδιοκτήτης του “Bellina Alimentari” στην Ατλάντα, συνιστά να φροντίζετε κάθε προϊόν στο ψυγείο και στον καταψύκτη σας, να έχει ετικέτα με όνομα και ημερομηνία «Καθώς συχνά φτιάχνω μεγάλες παρτίδες από σάλτσες και σούπες στο σπίτι για την οικογένειά μου, το να βάζω μια ετικέτα σε κάθε προϊόν με βοηθά να διατηρώ τα πάντα οργανωμένα και εύκολα αναγνωρίσιμα», λέει.
7. Υποθέστε ότι κάτι είναι πιο βρώμικο από όσο φαίνεται
Η Karen Condor, που κάποτε εργαζόταν σε ένα εστιατόριο τεσσάρων αστέρων, ακολουθούσε ορισμένα πολύ αυστηρά πρωτόκολλα στη δουλειά, για να αποφύγει τη διάδοση μικροβίων – και τα χρησιμοποιεί ακόμα μέχρι σήμερα.
Κρατήστε μόνο τα αντικείμενα και τις συσκευές που χρησιμοποιείτε όλη την ώρα στον πάγκο και καθαρίζετε τακτικά γύρω, πίσω και κάτω από αυτά.
Μια συμβουλή επίσης, που δίνει πάντα είναι: Να καθαρίζετε τις επιφάνειες των κονσερβών προτού πάρετε το ανοιχτήρι στο χέρι σας. «Θυμηθείτε, δεν έχετε ιδέα, πού έχουν αποθηκευτεί αυτά τα κουτιά [πριν τα φέρετε στο σπίτι] και για πόσο καιρό», λέει.
Το ίδιο προσεκτικοί θα πρέπει να είστε, όταν χειρίζεστε κάτι από το οποίο θα φάτε ή θα πιείτε. «Χειριστείτε γυάλινα σκεύη, πιάτα και ασημικά, πιάνοντας τα μέρη εκείνα, από τα οποία οι άνθρωποι δεν τρώνε ή πίνουν», λέει η Condor. Με άλλα λόγια, εάν σερβίρετε ένα ποτό σε άλλο μέλος της οικογένειας σας, μην πιάνετε το χείλος του ποτηριού. Και για να μεταφέρετε ένα πιάτο, πιάστε το από το πλάι και το κάτω μέρος αντί να σφίξετε τα δάχτυλά σας πάνω από την επιφάνεια φαγητού. «Παρά το συχνό πλύσιμο των χεριών μας, εξακολουθεί να είναι ένας καλός εμπειρικός κανόνας».
Για να μειώσετε την εξάπλωση επιβλαβών βακτηρίων μέσω των πετσετών κουζίνας, αλλάζετε τες τακτικά, ακόμη και πολλές φορές την ημέρα, αν χρειάζεται. Επίσης, καλό είναι να χρησιμοποιείτε ξεχωριστές πετσέτες για το στέγνωμα των χεριών και το στέγνωμα των πιάτων.
Στόχος των παραπάνω είναι, να διασφαλιστεί πέρα από την υγιεινή και η αποτελεσματικότητα και να εξοικονομηθεί χρόνος, κάτι που ίσως σας κάνει πιο πρόθυμους να μπείτε στην κουζίνα και να δημιουργήσετε.
Πηγή: www.apartmenttherapy.com