Ο τρόπος ζωής των ψηφιακών νομάδων βρίσκεται σε άνοδο εδώ και χρόνια. Όταν εμφανίστηκε ο Covid-19, η δημοτικότητα του νέου αυτού τρόπου εργασίας εκτοξεύτηκε. Μόνο το 2020, ο αριθμός των ψηφιακών νομάδων στις ΗΠΑ αυξήθηκε σχεδόν κατά 50% σε 11 εκατομμύρια. Στη συνέχεια, το 2021, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε και πάλι σε 15,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με τη μελέτη MBO Partners 2021 State of Independence Study.
Τώρα που οι εργαζόμενοι θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται εξ αποστάσεως, πολλές εταιρείες, όπως η Lift, η Airbnb και η 3M, προχωρούν σε μόνιμα ευέλικτα μοντέλα εργασίας. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Spotify, η οποία διαφημίζει το γεγονός ότι “η εργασία δεν είναι κάπου που πηγαίνεις, αλλά κάτι που κάνεις”. Το μοντέλο τους “εργασία από οπουδήποτε” επιτρέπει στους εργαζόμενους να επιλέγουν πού και πώς εργάζονται εντός συγκεκριμένων γεωγραφικών παραμέτρων.
Εάν λοιπόν ψάχνετε έναν δημιουργικό τρόπο να εξοικονομήσετε χρήματα και να ταξιδέψετε περισσότερο, ο νομαδικός τρόπος ζωής ίσως είναι για εσάς.
Ποιοι είναι οι digital nomads;
Το Merriam-Webster ορίζει τον digital nomad ως “κάποιον που ασκεί το επάγγελμά του εξ ολοκλήρου μέσω του διαδικτύου ενώ ταξιδεύει”. Κάποιος μπορεί να είναι ψηφιακός νομάς για εβδομάδες, μήνες ακόμα και χρόνια. Η ευελιξία αυτή τους δίνει την δυνατότητα να εργάζονται από όπου εκείνοι επιθυμούν, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη για συγκεκριμένο χώρο εργασίας, έτσι συχνά εργάζονται σε καφετέριες, δημόσιες βιβλιοθήκες ή ειδικά διαμορφωμένους χώρους συνεργίας.
Οι ψηφιακοί νομάδες τείνουν να είναι νεότεροι σε ηλικία και εργάζονται στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας της γνώσης: μάρκετινγκ, στρατηγικός σχεδιασμός, μέσα μαζικής ενημέρωσης, διδασκαλία και συμβουλευτική. Επιπλέον, ο κλάδος της πληροφορικής είναι από τους πλέον κατάλληλους κλάδους για εργασία εξ αποστάσεως, λόγω της καθαρά τεχνικής φύσης του.
Τα προτερήματα του ψηφιακού νομαδισμού
Ο ψηφιακός νομαδισμός γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής και όχι τυχαία, καθώς αυτός ο τρόπος ζωής προσφέρει μία ευελιξία και ελευθερία στην εργασιακή ζωή όπως ποτέ άλλοτε, ενώ παράλληλα συνεισφέρει και στην οικονομική ευημερία. Είναι πλέον γνωστό και τραγικό γεγονός, πως πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να αντέξουν το οικονομικό βάρος του να παραμείνουν στην χώρα τους. Έτσι, επιλέγουν να ασπαστούν τον ψηφιακό νομαδισμό, και να μετακομίσουν σε άλλη χώρα, κρατώντας όμως την θέση και τον μισθό της παρούσας δουλειάς τους. Υπάρχουν πολλές οικονομικές χώρες για να εργαστεί και να ζήσει κανείς, με χαμηλό κόστος ζωής και ποσοστά φόρου εισοδήματος, κάνοντας τες κατάλληλες για έναν digital nomad.
Επιπλέον, η εξ αποστάσεως εργασία δίνει την ευκαιρία για απόδραση από τη ρουτίνα και την επαγγελματική εξουθένωση και ως αποτέλεσμα να προάγει τη δημιουργικότητα. Η δημιουργικότητα εκφράζεται όταν φαινομενικά ασύνδετες έννοιες συνδυάζονται για να σχηματίσουν μια νέα ιδέα. Οι νευρο-επιστήμονες αποκαλούν το φαινόμενο αυτό συναπτικό παιχνίδι, και όσο πιο ασύμβατες είναι οι έννοιες, τόσο περισσότερες συνάψεις συμβαίνουν στον εγκέφαλό. Το να εργάζεται κανείς καθημερινά σε ένα διαφορετικό μέρος δίνει πολλές διαφορετικές εμπειρίες από τις οποίες μπορεί κανείς να αντλήσει πληροφορίες που οδηγούν σε αυτές τις δημιουργικές συνδέσεις.
Ακόμη, τα συνεχή ταξίδια σε νέα μέρη καλλιεργούν την δεξιότητα της προσαρμοστικότητας, ωθώντας μας έξω από τη ζώνη άνεσής μας. Η καθημερινή προσαρμογή σε νέα περιβάλλοντα, προϋποθέτει να είναι κανείς πρόθυμος να συναναστραφεί με διαφορετικούς ανθρώπους και πολιτισμούς, με αποτέλεσμα να μας κάνει πιο ανοιχτούς σε νέες εμπειρίες στο μέλλον.
Ελλάδα και digital nomads
Η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά βήματα πίσω όσον αφορά την δυνατότητα να επιλέξει κάποιος ‘Έλληνας την νομαδική ζωή, καθώς οι περισσότερες εταιρείες δεν προσφέρουν καν την επιλογή εργασίας εξ αποστάσεως αν οι υπάλληλοι δεν είναι ασθενείς. Αντίθετα, ολοένα και περισσότερες χώρες της Ευρώπης προσφέρουν την δυνατότητα εργασίας εξ αποστάσεως με την Ολλανδία να την ψηφίζει, μάλιστα, ως εργασιακό δικαίωμα.
Από την άλλη μεριά, η Ελλάδα έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια ενεργές προσπάθειες για να προσελκύσει ψηφιακούς νομάδες, έτσι ώστε να επιλέξουν την χώρα μας ως προορισμό εργασίας. Η προσέλκυση νέων επαγγελματιών έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει στην οικονομία τόσο λόγω των δαπανών τους για την συντήρηση της ζωής τους, αλλά και λόγω της πιθανής αναζωπύρωσης του ανθρώπινου δυναμικού. Πρέπει όμως να υπάρξει μεγάλη προσοχή, έτσι ώστε άνθρωποι που έρχονται από πολύ πιο πλούσιες χώρες να μην περιθωριοποιήσουν οικονομικά τους γηγενείς.
Πηγές: blog.hubspot.com, www.uschamber.com, www.investopedia.com, www.forbes.com