Το sushi και το ramen έχουν ήδη κατακτήσει γαστρονομικά όλο τον κόσμο. Όταν όμως πρόκειται για φαγητό στην Ιαπωνία, η επιλογή είναι σχεδόν ατελείωτη.
Τα παρακάτω είναι δέκα πιάτα, που πρέπει να δοκιμάσετε αν τα βρείτε σε κάποιο αυθεντικό γιαπωνέζικο εστιατόριο ή αν είστε από τους τυχερούς, που θα καταφέρετε να επισκεφτείτε αυτή την πανέμορφη χώρα.
1. Sukiyaki και shabu shabu
Το Sukiyaki είναι ένα ιαπωνικό πιάτο, που παρασκευάζεται και σερβίρεται μέσα σε “nabemono”, μία παραδοσιακή κατσαρόλα.
Αποτελείται από κρέας – συνήθως βοδινό -κομμένο σε λεπτές φέτες, το οποίο σιγομαγειρεύεται μαζί με λαχανικά και άλλα υλικά, σε μια ρηχή σιδερένια κατσαρόλα μέσα σε ένα μείγμα σόγιας, ζάχαρης και mirin. Τα υλικά αφού μαγειρευτούν, συνήθως βυθίζονται σε ένα μικρό μπολ με ωμά, χτυπημένα αυγά πριν φαγωθούν.
Γενικά το sukiyaki είναι ένα χειμωνιάτικο πιάτο και σερβίρεται συχνά στα «bōnenkai», ιαπωνικά πάρτι για την πρωτοχρονιά.
Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο είναι, ότι το sukiyaki μαγειρεύεται σε γλυκό και αλμυρό ζωμό με έντονη γεύση, ενώ το shabu shabu είναι κρέας βρασμένο σε έναν διαυγή ζωμό με βάση τα φύκια. Και τα δύο είναι αρκετά ακριβά πιάτα (ειδικά το shabu-shabu) – κυρίως λόγω της μεγάλης ποσότητας κρέατος που περιέχουν.
2. Katsudon
Εκ πρώτης όψεως, το katsudon δεν είναι και το πιο ελκυστικό αισθητικά, αλλά σίγουρα είναι νόστιμο και το απόλυτο ιαπωνικό “comfort food”. Είναι ένα μπολ με ρύζι με μια παναρισμένη τηγανητή χοιρινή κοτολέτα, αυγά, λαχανικά και καρυκεύματα.
Έχει γίνει σύγχρονη παράδοση για τους Ιάπωνες μαθητές να τρώνε katsudon το βράδυ πριν δώσουν ένα σημαντικό διαγώνισμα ή εισαγωγικές εξετάσεις στο σχολείο. Αυτό συμβαίνει επειδή το “katsu” είναι ομόφωνο του ρήματος katsu (勝つ), που σημαίνει “να κερδίζεις” ή “να είσαι νικητής.
Πρόσφατα, το katsudon έχει γίνει πιο οικείο στο δυτικό κοινό, λόγω της δημοτικότητας του anime, “Yuri on Ice”, και της εμμονής του βασικού ήρωα με αυτό το πιάτο.
3. Omurice
Το Omurice είναι μια ομελέτα με τηγανητό ρύζι και σερβίρεται συνήθως με κέτσαπ. Είναι ένα δημοφιλές πιάτο που μαγειρεύεται συνήθως στο σπίτι. Αρέσει ιδιαίτερα στα παιδιά και περιλαμβάνεται συχνά στην ιαπωνική εκδοχή ενός παιδικού γεύματος στα εστιατόρια.
Αν και σπιτικά πιάτο, υπάρχουν πολλά εστιατόρια που περιλαμβάνουν το omurice στο μενού τους ή ακόμα που ειδικεύονται σε αυτό το εύκολο γεύμα. Αρέσει ιδιαίτερα στα παιδιά και περιλαμβάνεται συχνά στην ιαπωνική εκδοχή ενός παιδικού μενού. Οι αγαπημένες παραλλαγές περιλαμβάνουν σάλτσα demi-glace αντί για κέτσαπ και και η παραλλαγή Okinawa με ρύζι taco.
4. Anagodon
Για όσους δεν είναι λάτρεις των θαλασσινών το anago είναι η τέλεια επιλογή, καθώς η υφή και η μυρωδιά του θυμίζουν περισσότερο κρέας παρά θαλασσινά.
Το Anagodon είναι ψητό χέλι σε ένα είδος σάλτσας teriyaki, σερβιρισμένο πάνω σε ρύζι στον ατμό, ανακατεμένο με αυγά. Είναι μια καλή επιλογή, για όσους δεν αγαπούν ιδιαίτερα τα θαλασσινά, καθώς η υφή και η μυρωδιά του θυμίζουν περισσότερο κρέας.
5. Karaage (τηγανητό κοτόπουλο)
Η βασική συνταγή περιλαμβάνει μπούτια κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, μαριναρισμένα σε σάλτσα και τηγανητά. Σχεδόν όλοι στην Ιαπωνία ξέρουν, πώς να το φτιάχνουν στο σπίτι, ωστόσο σχεδόν πάντα θα το παραγγείλουν όταν βρεθουν σε μια “izakaya”, (ιαπωνική παμπ) για ένα ποτό.
6. Onigiri
Ο βασιλιάς των γρήγορων μεσημεριανών ή βραδινών σνακ. Παρασκευάζεται από λευκό ρύζι, που διαμορφώνεται σε τριγωνικά ή κυλινδρικά σχήματα, γεμιστά με διάφορα αλμυρά ή ξινά υλικά (τουρσί, παστό ψάρι κ.α), που παίζουν το ρόλο του φυσικού συντηρητικού. Συνήθως τυλίγονται με φύκια, κάτι που προσθέτει ένα ωραίο, υγιεινό και τραγανό στοιχείο.
Το onigiri δεν είναι μια μορφή σούσι και δεν πρέπει να συγχέεται με το είδος του sushi, που ονομάζεται “nigirizushi” ή απλά “nigiri”. Το Onigiri φτιάχνεται με απλό ρύζι (μερικές φορές ελαφρά αλατισμένο), ενώ το Sushi από ρύζι με ξύδι, ζάχαρη και αλάτι. Το Onigiri ξεκίνησε ως ένας τρόπος για να γίνει το ρύζι εύκολο να καταναλωθεί παντού, ενώ το σούσι ξεκίνησε ως τρόπος συντήρησης των ψαριών.
7. Mochi
Το Mochi είναι ότι πιο παραδοσιακό όσον αφορά στο ιαπωνικό φαγητό. Ένα «κέικ ρυζιού», το mochi παρασκευάζεται από ρύζι, το οποίο χτυπιέται με ένα μεγάλο και βαρύ σφυρί μεχρι να αποκτήσει μια κολλώδη υφή.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φάτε mochi—σε σούπα, ψητό, γεμιστό με anko (γλυκό κόκκινο φασόλι) ή τυλιγμένο σε ένα βρώσιμο φύλλο την εποχή των ανθισμένων κερασιών. Το “Daifuku” επίσης είναι ένα κέικ mochi συνήθως με γλυκιά γέμιση, που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.
8. Melon Pan
Ένα μοναδικό γλυκό αρτοσκεύασμα σε σχήμα πεπονιού ή αλλιώς το “ψωμί από πεπόνι”. Μπορούν να βρεθούν σε όλη τη χώρα και σε διάφορες παραλλαγές, όπως με γέμιση σοκολάτας, καραμέλας, πραλίνας, κρέμας και πολλές άλλες.
9. Anco
Όπως πολλά συστατικά, που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή παραδοσιακών ιαπωνικών γλυκών, το anko (πολτός κόκκινων φασολιών) δεν είναι τόσο γλυκό και η υφή του μπορεί μερικές φορές να είναι ενοχλητική για τους ξένους.
Για όσους μπορείτε να ξεπεράσετε τους αρχικούς σας ενδοιασμούς, αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε. Δοκιμάστε το για παράδειγμα σε παραλλαγές, όπως το “dorayaki”. Αυτές οι μίνι τηγανίτες είναι γεμάτες με καθαρό κόκκινο φασόλι και προτιμούνται από κορυφαίους σεφ ζαχαροπλαστικής όπως ο Dominique Ansel. Τι θα λέγατε να δοκιμάσετε στη συνέχεια “taiyaki”. Εκτός από την παραδοσιακή γέμιση anko περιέχουν σοκολάτα, κρέμα και matcha.
Επίσης το “Anmitsu”, φτιαγμένο από ζελέ άγαρ, με anco και διάφορα φρούτα, είναι ένα κλασικό ιαπωνικό επιδόρπιο, που λατρεύουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες για να συνοδέψουν τον απογευματινό καφέ τους.
10. Εποχιακά πιάτα
Η Ιαπωνία λατρεύει να καυχιέται, ότι έχει πολλές διαφορετικές «εποχές». Πάρτε για παράδειγμα την εποχή των ανθισμένων κερασιών. Το Sakura mochi, ένα ροζ χρώματος κέικ ρυζιού (mochi), γεμιστό με πάστα κόκκινων φασολιών (anko) και τυλιγμένο σε φύλλα κερασιάς (sakura) τουρσί, είναι εξαιρετικά δημοφιλές κατά την περίοδο των ανθισμένων κερασιών.
Υπάρχει πάντα κάποιο είδος φαγητού που είναι «της εποχής» στην Ιαπωνία. Μόλις τελειώσει η σεζόν του, μπορεί να εξαφανιστεί τελείως μέχρι την επόμενη χρονιά, οπότε απολαύστε το όσο μπορείτε!
Πηγή: travel.gaijinpot.com