Το γκρέιπφρουτ εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον 18ο αιώνα, ως αποτέλεσμα της διασταύρωσης φράπας και πορτοκαλιού.
Είναι ένα εσπεριδοειδές με γεύση, που μπορεί να κυμαίνεται από γλυκόπικρη έως ξινή και κατά περιόδους υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλές. Οι άνθρωποι το ονόμασαν «γκρέιπφρουτ» επειδή αναπτύσσεται σε συστάδες, παρόμοιες με αυτές των σταφυλιών (grapes).
Από την πλευρά της επιστήμης, υπάρχουν πολλοί λόγοι, για να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να βάλετε το γκρέιπφρουτ στη διατροφής σας. Αυτό το υποτροπικό φρούτο χαμηλών θερμίδων, προσφέρει ένα σωρό βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά, που είναι εξαιρετικά για το σώμα σας.
Πλούσιο σε φυτικές ίνες και μεγάλο σε μέγεθος σε σχέση με άλλα φρούτα, το γκρέιπφρουτ μπορεί να είναι μια υγιεινή επιλογή, για να ικανοποιήσει την όρεξή σας, να ισορροπήσει το έντερο σας, να βοηθήσει στη διαχείρηση του βάρους και στην ενίσχυση του μεταβολισμού.
Από την άλλη πλευρά, το γκρέιπφρουτ υπήρξε το επίκεντρο μερικών αμφιλεγόμενων μεθόδων διατροφής, που ήταν της μόδας για αρκετό καιρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι γνωστό, ότι έχει δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις, ειδικά όταν καταναλώνεται σε συνδυασμό με ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Η δίαιτα του γκρέιπφρουτ
Τα οφέλη ορισμένων τροφών για την υγεία, χρησιμοποιούνται συχνά από δίαιτες, που υπόσχονται γρήγορες λύσεις απώλειας βάρους. Αυτές βέβαια οι δίαιτες σπάνια προσφέρουν ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
Αυτό συμβαίνει και με τη «δίαιτα του γκρέιπφρουτ» (γνωστή και ως δίαιτα του Χόλιγουντ), η οποία διαδόθηκε στη δεκαετία του 1930 και εξακολουθεί να έχει αρκετούς υποστηρικτές μέχρι και σήμερα. Η δίαιτα αυτή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον ισχυρισμό, ότι το γκρέιπφρουτ καίει το λίπος πιο γρήγορα από άλλα τρόφιμα. Δεν υπάρχουν όμως αρκετά στοιχεία, που να το αποδεικνύουν αυτό. Το γκρέιπφρουτ είναι σίγουρα θρεπτικό, στην πραγματικότητα όμως, δεν είναι προικισμένο με μαγικές ιδιότητες καύσης λίπους.
Μειονεκτήματα
Αν και το γκρέιπφρουτ είναι ένα φρούτο με λίγες θερμίδες, αλλά πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά-όπως σχεδόν κάθε τρόφιμο-έχει τουλάχιστον κάποια πιθανά μειονεκτήματα. Συχνά στην περίπτωση του γκρέιπφρουτ, αυτό εξαρτάται από τον τρόπο συντήρησης και προετοιμασίας του μετά τη συγκομιδή. Για παράδειγμα, πολλά προσυσκευασμένα ή κονσερβοποιημένα προϊόντα γκρέιπφρουτ, περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, τα οποία μπορούν να μειώσουν τη θρεπτική αξία του φρέσκου φρούτου.
Το γκρέιπφρουτ και η αλληλεπίδραση με ορισμένα φάρμακα
«Το γκρέιπφρουτ αλληλεπιδρά με πολλά φάρμακα, και μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ή πολύ μικρή συγκέντρωση του φαρμάκου στο σώμα μας», λέει η Nicole Lindel, RD, Ειδική Γαστρεντερολόγος . «Για παράδειγμα, το γκρέιπφρουτ μπορεί να εμποδίσει τη δράση των ενζύμων, που απαιτούνται για τη διάσπαση ορισμένων φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη, όπως το Lipitor».
Άλλα φάρμακα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα γκρέιπφρουτ, περιλαμβάνουν τις στατίνες (φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης), φάρμακα κατά του άγχους, κορτικοστεροειδή και αντιισταμινικά. Έτσι, εάν αγαπάτε ένα καλό γκρέιπφρουτ αλλά παίρνετε και ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο όπως ένα από τα παραπάνω, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας για το εάν είναι ασφαλές να το ενσωματώσετε στη διατροφή σας.
Τα οφέλη από την κατανάλωση γκρέιπφρουτ
Παρά τα προαναφερθέντα μειονεκτήματα, τα οφέλη από την κατανάλωση γκρέιπφρουτ είναι πολλά.
1. Το γκρέιπφρουτ μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα
Περιέχει μια ισχυρή δόση βιταμίνης C. Μόλις 100 γραμμάρια φρέσκου γκρέιπφρουτ αποδίδουν πάνω από 30 χιλιοστόγραμμα αυτής της βιταμίνης. “Το Johns Hopkins Medicine” αναφέρει ότι «ένα ολόκληρο μέτριο γκρέιπφρουτ σας παρέχει το 100% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη C» του ισχυρού αυτού αντιοξειδωτικού, που βοηθά το ανοσοποιητικό σας σύστημα να προστατευτεί από επιβλαβή βακτήρια και ιούς, που μπορούν να σας αρρωστήσουν.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο “Nutrients” και αξιολογεί τη συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης C και της λειτουργικότητας του ανοσοποιητικού συστήματος, δείχνει, ότι η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί ακόμη να βοηθήσει στη θεραπεία αναπνευστικών και συστηματικών λοιμώξεων, που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα και την κυκλοφορία του αίματος, αντίστοιχα.
2. Το γκρέιπφρουτ μπορεί ενδεχομένως, να βοηθήσει στην αντίσταση στην ινσουλίνη
Η Gabriela Barreto, Αθλητική Διαιτολόγος επισημαίνει έρευνες, που δείχνουν πώς η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να βοηθήσει στην αντίσταση στην ινσουλίνη. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “Journal of Medicinal Food” είχε δείξει, ότι όταν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν μισό γκρέιπφρουτ πριν από ένα γεύμα,-σε σύγκριση με κατανάλωση γκρέιπφρουτ σε συνδυασμό με ένα εικονικό φάρμακο-είδαν μείωση των επιπέδων γλυκόζης για δυο ώρες μετά το γεύμα καθώς και συνολική μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη.
3. Το γκρέιπφρουτ μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων καλίου στο σώμα
Ένα τυπικό φλιτζάνι γκρέιπφρουτ έχει περίπου 300 χιλιοστόγραμμα καλίου ανά μερίδα, το οποίο είναι σχεδόν τόσο υψηλό όσο το κάλιο που περιέχει μια μπανάνα.
Το κάλιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο, το οποίο ρυθμίζει την ενδοκυττάρια ισορροπία των υγρών στο σώμα. Συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, στη φυσιολογική λειτουργία των μυών και στη διατήρηση φυσιολογικού καρδιακού παλμού.
Επιπλέον, το κάλιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υπέρταση, καθιστώντας την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε κάλιο ακόμα καλύτερη επιλογή.
4. Το γκρέιπφρουτ μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου
Όπως ήδη γνωρίζετε, το γκρέιπφρουτ έχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C ανά μερίδα και ως εκ τούτου μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου. Καθώς μεγαλώνετε, η παραγωγή κολλαγόνου τείνει να μειώνεται, επομένως η προσθήκη γκρέιπφρουτ στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να παράγει περισσότερο.
Το κολλαγόνο αποτελεί βασικό δομικό υλικό των ιστών. Συμβάλλει στην ελαστικότητα τους με αποτέλεσμα τη νεανική και υγιή όψη της επιδερμίδας. Προλαμβάνει την εμφάνιση οστεοπόρωσης, συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών, των μυών, των τενόντων, των χόνδρων και των αρθρώσεων, στη σωστή λειτουργία του πεπτικού, του αναπαραγωγικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Καθυστερεί επίσης τη διαδικασία της γήρανσης και επιπλέον συμβάλλει στην καλή λειτουργεία της καρδιάς, καθώς αποτελεί συστατικό και των αρτηριών και των αγγείων.
5. Το γκρέιπφρουτ μπορεί να βοηθήσει στην υγεία της καρδιάς
Αν ψάχνετε για τροφές που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς σας, το γκρέιπφρουτ είναι μια εξαιρετική επιλογή. «Το γκρέιπφρουτ υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, κάλιο και αντιοξειδωτικά», λέει η Breanna Woods, διαιτολόγος.
Η Barreto προσθέτει, ότι μελέτες έχουν βρει συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης γκρέιπφρουτ και του μειωμένου κινδύνου στεφανιαίας νόσου, οξέων στεφανιαίων επεισοδίων και ισχαιμικών επεισοδίων.
6 . Το γκρέιπφρουτ μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους
Το γκρέιπφρουτ δεν έχει αποδειχθεί, ότι επιταχύνει από μόνο του την απώλεια λίπους. Αλλά είναι μια χορταστική τροφή με λίγες θερμίδες, που σημαίνει ότι μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα έλλειμμα θερμίδων, καθιστώντας το ένα εξαιρετικό εργαλείο για την ενίσχυση της απώλειας βάρους.
Επίσης το γκρέιπφρουτ είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους.
7. Το γκρέιπφρουτ μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση του σιδήρου
Ένα μόνο γκρέιπφρουτ έχει σχεδόν το 64% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας βιταμίνης C για τους ενήλικες, σύμφωνα με την Barreto. Κάποια μέταλλα ή ιχνοστοιχεία αφομοιώνονται πολύ περισσότερο, αν ενισχυθούν και συνδυαστούν με βιταμίνες. Στην ουσία λειτουργούν συνεργατικά, μεγιστοποιώντας τα οφέλη τους για τον οργανισμό.
Ο σίδηρος είναι άκρως σημαντικός καθώς εκτελεί πολλές διεργασίες ζωτικής σημασίας. Τούτου λεχθέντος, η βιταμίνη C λειτουργεί υποστηρικτικά στην απορρόφηση και αξιοποίηση του σιδήρου.
Συμπέρασμα
Ακόμα και τρώτε κάθε μέρα γκρέιπφρουτ, δυστυχώς ούτε κιλά θα χάσετε αλλά ούτε και λίπος. Σίγουρα όμως θα αποκομίσετε πολλά οφέλη από την κατανάλωση ενός φρούτου εξαιρετικά πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά.
Περαιτέρω μελέτες θα μπορούσαν ίσως να αποδείξουν με μεγαλύτερη ασφάλεια, αν τα συστατικά που περιέχει το γκρέιπφρουτ έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη για τον έλεγχο του βάρους και την πρόληψη της παχυσαρκίας.
Πηγή: www.eatthis.com