Η περιβαλλοντική κρίση που βιώνει ο πλανήτης γίνεται ολοένα και πιο σοβαρή, επηρεάζοντας άμεσα το μέλλον μας.
Καθώς πολλοί από εμάς δεν έχουμε επαφή με τα αγροκτήματα που παράγουν τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, ενδεχομένως να μην μπορούμε να φανταστούμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, και δη της υπερθέρμανσης, στις διατροφικές μας συνήθειες.
Πάμε να δούμε πέντε τρόφιμα, που αναμένεται να γίνουν δυσεύρετα και πιο ακριβά, δεδομένου ότι ο πλανήτης γίνεται ολοένα και πιο ζεστός.
Σοκολάτα
Η ζώνη κακάο της Δυτικής Αφρικής παράγει το 70% του κακάο παγκοσμίως, από κακαόδεντρα. Η εν λόγω περιοχή αντιμετωπίζει αυξημένες θερμοκρασίες, μειωμένες βροχοπτώσεις κατά 30% και μειωμένη υγρασία, συνθήκες που είναι άκρως επικίνδυνες για τα δέντρα αυτά. Μέχρι το 2050, η παραγωγή κόκκων κακάο αναμένεται να μειωθεί σχεδόν κατά το ένα τρίτο, με αναπόφευκτες συνέπειες στην παραγωγή σοκολάτας.
Καφές
Το φυτό του καφέ αποτελεί ακόμα μια ευάλωτη καλλιέργεια. Ο καφές απειλείται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των προσβολών από επιβλαβείς οργανισμούς, της αποψίλωσης των δασών και των μεταβαλλόμενων καιρικών συνθηκών. Μάλιστα, μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά μόλις μισό βαθμό, είναι αρκετή για να επηρεάσει την παραγωγή, ενώ σε χώρες όπως η Ινδία, τα ακραία φαινόμενα βροχοπτώσεων έχουν μειώσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών καφέ κατά 30%.
Οινοποιήσιμα σταφύλια
Τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κρασιού, είναι ανυπεράσπιστα απέναντι στις αλλαγές στο περιβάλλον τους. Οι περιοχές που είναι κατάλληλες για την καλλιέργεια οινοποιήσιμων σταφυλιών, θα μπορούσαν να συρρικνωθούν έως και 56%, εάν η Γη υπερθερμανθεί κατά μόλις 2° C. Η απειλή για την παραγωγή κρασιού έχει ήδη εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο, καθώς οι καλλιεργητές μετακινούνται ήδη βόρεια, σε περιοχές που θεωρούνταν πολύ κρύες για την καλλιέργεια σταφυλιών στο παρελθόν.
Μέλι
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε για τη ραγδαία μείωση του πληθυσμού των μελισσών, αλλά πιθανόν δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πως χωρίς μέλισσες δεν θα υπάρχει πλέον μέλι. Τα κιτρινόμαυρα έντομα εξαφανίζονται αργά, εξαιτίας της διαταραχής και κατάρρευσης των αποικιών τους, που προκαλούνται από παράσιτα και έντομα, κακή διατροφή και έκθεση σε φυτοφάρμακα.
Σολομός
Οι ωκεανοί απορροφούν σχεδόν το 90% της υπερβολικής θερμότητας του πλανήτη, με αποτέλεσμα το 40% διάφορων ειδών ψαριών να έχει αφανιστεί μέχρι το 2050. Ένα από τα είδη αυτά είναι ο σολομός, ο οποίος για να αναπαραχθεί πρέπει να βρίσκεται σε κρύα νερά. Καθώς η υπερθέρμανση προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του νερού, παρατηρείται ήδη τεράστια μείωση του πληθυσμού του σολομού, παγκοσμίως.