Μπορείτε να φανταστείτε μια ακρίδα, ένα σκουλήκι ή ένα σκαθάρι στο πιάτο σας; Ήδη στην Κροατία, αλεύρι από γρύλους, θα βρίσκεται σύντομα στα ράφια των καταστημάτων σε όλη τη χώρα.
Μπορεί να πιστεύουμε, ότι δεν έχουμε φάει έντομα- με μια μικρή προϋπόθεση όμως – ότι μερικές φορές μπορούν να μπουν στο φαγητό μας χωρίς να το γνωρίζουμε! Και δεν εννοούμε μία τυχαία μύγα στη σούπα μας. Για παράδειγμα, η καρμίνη, που χρησιμοποιείται για το χρωματισμό τροφίμων, προέρχεται από έντομα.
«Τα Νέα Τρόφιμα»
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων έδωσε την έγκριση, καταλήγοντας στο συμπέρασμα, ότι η κατανάλωση αλεύρου από έντομα, δεν είναι μόνο εκατό τοις εκατό ασφαλής αλλά επιπλέον και υγιεινή! Τα έντομα εντάχθηκαν σε μια καινούρια κατηγορία τροφίμων με τον τίτλο «Νέα Τρόφιμα». Αυτή η έγκριση θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο και για άλλα έντομα, όπως ακρίδες, μυρμήγκια, μύγες και προνύμφες.
Διατροφική αξία
Η διατροφολόγος Darija Vranešić Bender επισημαίνει: «Περιέχουν πολύ πρωτεΐνη,-από 55 έως 85 τοις εκατό πρωτεΐνης τα 100 γραμμάρια-που είναι πολύ περισσότερη σε σύγκριση με το βόειο κρέας, το κοτόπουλο και ούτω καθεξής. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, και βιταμίνη B12 και είναι πλούσια σε σίδηρο, με περιεκτικότητα διπλάσια από το βοδινό κρέας.
Ο Aleksander Gavrilović, ο ιδιοκτήτης του πρώτου πιστοποιημένου εργοστασίου παραγωγής αλεύρων από έντομα στην Κροατία, λέει ότι η γεύση τους μπορεί να ποικίλλει: “Αν ταΐσετε το έντομο με σοκολάτα την προηγούμενη μέρα, θα πάρετε αλεύρι με γεύση σοκολάτας. Δώστε τους μήλα ή βατόμουρα – και θα πάρετε αυτές τις γεύσεις. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αλεύρι για να φτιάξτε οτιδήποτε – τηγανίτες, ψωμί, κέικ.»
Η εντομοφαγία δεν είναι κάτι καινούριο. Αν κοιτάξουμε άλλους πολιτισμούς, καταναλώνουν τέτοια φαγητά σε αφθονία εδώ και αιώνες.
Οι τηγανητοί γρύλοι μοιάζουν με γαρίδες και έχουν γεύση ξηρών καρπών ή ηλιόσπορων. Με τη μορφή αλευριού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή ψωμιού, μπισκότων, ζυμαρικών, μπίρας, σε υποκατάστατα κρέατος και σε πολλά άλλα προϊόντα.
Σε ορισμένες ασιατικές χώρες, τα έντομα χρησιμοποιούνται ως τραγανό επιδόρπιο, κυρίως γιατί δεν προκαλούν αύξηση βάρους. Ο λόγος; Έχουν σχετικά μικρή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πολλά από αυτά είναι ακόρεστα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι και ευεργετικά για την υγεία μας.
Οι αντιδράσεις
Σε ορισμένες χώρες όπως η Λιθουανία, η χαλάρωση των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τη χρήση αλεύρου από γρύλλους στα τρόφιμα, προκάλεσε αντιδράσεις. Οι φόβοι ότι οι άνθρωποι θα αναγκαστούν να τρώνε έντομα χωρίς να το γνωρίζουν είναι εντελώς αβάσιμοι, διαβεβαιώνουν οι ελεγκτικές αρχές για τα τρόφιμα.
«Καθώς οι γρύλοι και άλλα έντομα αντιμετωπίζονται ως νέα τροφή στην ΕΕ, υπόκεινται σε αυστηρότερους ελέγχους και πρέπει να πληρούν αυστηρές προδιαγραφές» εξηγεί ο επιθεωρητής τροφίμων Deividas Kalinauskas της Εθνικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Κτηνιατρικής της Λιθουανίας. “Υπάρχουν σαφή όρια για το πόσο από αυτό το υλικό μπορεί να προστεθεί σε άλλο προϊόν.”
Παρά τις διαβεβαιώσεις, οι νέοι κανονισμοί, πυροδότησαν μια πλημμύρα διαδικτυακών θεωριών συνωμοσίας στη Λιθουανία, με τους ανθρώπους να εκφράζουν φόβους, ότι θα μπορούσαν να καταλήξουν να τρώνε γρύλους χωρίς να το γνωρίζουν.
Υπάρχουν επίσης δημοσιεύματα σχετικά με τους υποτιθέμενους κινδύνους για την υγεία από τη «Χιτίνη», μια ουσία, που βρίσκεται στο αλεύρι από γρύλους. Υπάρχει πολύ λίγη αλήθεια σε αυτό», διαβεβαιώνουν οι ειδικοί. Η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου της Ευρωπαϊκής Αρχής Τροφίμων αναφέρει, ότι η Χιτίνη δρα ως ίνα, που βοηθά την πέψη και δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία.
Μειονεκτήματα
Για μερικούς ανθρώπους, ωστόσο, η πρωτεΐνη εντόμων μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.
«Για άτομα αλλεργικά σε οστρακοειδή, μαλάκια ή ακάρεα σκόνης, οι απαραίτητες πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες στην ετικέτα του προϊόντος και θα είναι σαφώς ορατές», διαβεβαιώνουν οι ειδικοί. Η επισήμανση στη συσκευασία των τροφίμων που θα περιέχουν το «νέο τρόφιμο» θα είναι «Acheta domesticus (οικιακός γρύλος) μερικώς απολιπανθείσα σκόνη».
Επιπλέον επισημαίνουν, πως οι φόβοι, ότι το αλεύρι γρύλου, θα αντικαταστήσει το παραδοσιακό αλεύρι είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό αβάσιμοι. Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο προϊόν και είναι απίθανο να γίνει μαζική παραγωγή σύντομα. Εξάλλου η ίδια η παραγωγή από μόνη της είναι αρκετά ακριβή.
Συμπέρασμα
Η γαστρονομική κουλτούρα -όταν πρόκειται για πολιτιστικές συνήθειες κατανάλωσης ορισμένων πραγμάτων και όχι κάποιων άλλων-πολύ συχνά αλλάζει.
Νέα πιάτα, υλικά ή τεχνολογίες-που οι άνθρωποι είτε αποδέχονται είτε απορρίπτουν-εμφανίζονται συνέχεια σε όλες τις κουζίνες του κόσμου.
Το μέλλον είναι στη διατροφή είναι εδώ. Το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού ήδη τρώει έντομα. Μόνο οι Δυτικοί δεν τα τρώμε. Το αν αυτή η ιδέα θα μπορούσε να πετύχει σε μια δυτική κουλτούρα, μένει να το δούμε. Ίσως το αλεύρι από έντομα, να είναι η λύση σε μια παγκόσμια έλλειψη τροφίμων.
«Θα έχουμε μια απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα σε εκατό χρόνια από τώρα», υποστηρίζει ο Laužikas, ερευνητής της γαστρονομικής κουλτούρας.
Πηγές: www.lrt.lt, www.total-croatia-news.com