Οι περισσότερες γυναίκες μισούν είτε να παίζουν είτε να παρακολουθούν ποδόσφαιρο. Απλούστατο.
Ναι, είναι γνωστό, ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν αγαπούν το ποδόσφαιρο. Δεν αγαπούν όμως το άθλημα ή απλώς υποθέτουμε ότι δεν το αγαπούν; Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τους λόγους για τους οποίους στις περισσότερες γυναίκες δεν αρέσει να παρακολουθούν ποδόσφαιρο.
1. Δεν καταλαβαίνουν το παιχνίδι
Ένας από τους λόγους για τους οποίους στις γυναίκες δεν αρέσει πραγματικά το ποδόσφαιρο είναι, επειδή δεν καταλαβαίνουν το παιχνίδι και είναι πολύ δύσκολο σε κάποιον να του αρέσει κάτι που δεν καταλαβαίνει. Δεν αφιερώνουν χρόνο για να καταλάβουν πολλά για το άθλημα. Μάλλον δεν ξέρουν καν ποιο είναι το αντικείμενο του παιχνιδιού.
Αν κάποιος συμμετείχε σε μια έρευνα εκατό γυναικών, το μεγαλύτερο ποσοστό πιθανότατα, δεν θα είχε ιδέα για το πώς παίζεται το παιχνίδι. Ως εκ τούτου, οι άνδρες πρέπει να είναι υπομονετικοί με τις γυναίκες όταν προσπαθούν να τους εξηγήσουν αυτό το άθλημα πριν γίνουν έξαλλοι ή απλά τις αγνοήσουν.
2. Διαρκεί πολύ
Σε μερικές γυναίκες δεν αρέσει το παιχνίδι επειδή πιστεύουν ότι κρατάει πολύ. Το να περάσουν τόση ώρα παρακολουθώντας τους παίκτες να δίνουν τη μπάλα ο ένας στον άλλο, τους φαίνεται λίγο υπερβολικό. Μπορεί λοιπόν να μην μισούν το παιχνίδι, αλλά τους ενοχλεί η διάρκεια. Θεωρούν ότι το ποδόσφαιρο, κλέβει πολύτιμο χρόνο – από το λίγο χρόνο που έχουν συνήθως τα ζευγάρια -για να περάσουν μαζί..
Φυσικά υπάρχει το μικρό ποσοστό των γυναικών, που το απολαμβάνουν εξίσου με τους άντρες ή ίσως και περισσότερο. Αυτό το μικρό ποσοστό γυναικών, που αγαπούν να παρακολουθούν επαγγελματικό ποδόσφαιρο, κάθεται δίπλα στους άντρες, όσο αυτοί υποστηρίζουν τις αγαπημένες τους ομάδες και παίκτες. Αλλά για τις υπόλοιπες γυναίκες που μισούν το ποδόσφαιρο, οι κραυγές και οι έξαλλοι πανηγυρισμοί των αντρών τους ενώ παρακολουθούν ποδόσφαιρο, μπορεί να είναι κάτι αρκετά ενοχλητικό.
3. Απλώς δεν τους αρέσει
Σε πολλές γυναίκες φαίνεται πραγματικά, ότι απλά δεν τους αρέσει το ποδόσφαιρο. Ακόμη και αν αφιερώσουν χρόνο για να μελετήσουν τα του ποδοσφαίρου ή και να αναγκάσουν τον εαυτό τους να παρακολουθήσει αρκετούς αγώνες, μερικές γυναίκες μπορεί να επιβεβαιώσουν, ότι απλά δεν αντέχουν να παρακολουθούν ποδόσφαιρο. Σε αρκετές από αυτές βέβαια, δεν αρέσει γενικά ο αθλητισμός. Προτιμούν να ασχοληθούν με κάτι άλλο.
Από την άλλη, αν οι γυναίκες αφιέρωναν λίγο χρόνο από την πολυάσχολη ζωή τους για να ερευνήσουν το άθλημα και να το παρακολουθήσουν, θα μπορούσαν ενδεχομένως ακόμη και να ανακαλύψουν, ότι είναι στην πραγματικότητα ένα διασκεδαστικό και συναρπαστικό άθλημα – όπως πιστεύουν οι περισσότεροι άνδρες.
4. Δεν έχουν ανατραφεί για να τους αρέσει
Κανείς δεν τους εξηγεί τον κανόνα του οφσάιντ από την ηλικία των τριών, δεν τις παίρνει για μερικά σουτ στο πάρκο, δεν τους λέει πως να κλωτσήσουν με το πλάι των ποδιών τους, δεν τους πηγαίνει σε αγώνες ή δεν τους αγοράζει κάλτσες με το έμβλημα μιας ομάδας για τα Χριστούγεννα.
Υποχρεωτικά, μεγαλώνουν χωρίς να καταλαβαίνουν το ποδόσφαιρο – και επομένως χωρίς ενδιαφέρον για αυτό. Είναι πολύ πιο δύσκολο να μάθεις αυτά τα πράγματα ως ενήλικας.
5. Γιατί θεωρούν αστείο ή και λυπηρό να ενθουσιάζεσαι με εικοσιένα άντρες, που κλωτσάνε το φουσκωμένο έντερο ενός χοίρου μερικές φορές την εβδομάδα. Ειδικά όταν πληρώνονται τόσα χρήματα!
Πολλές γυναίκες βέβαια, θα καθίσουν μαζί με τους άνδρες τους και θα «παρακολουθήσουν» αγώνες ποδοσφαίρου. Ανέχονται τους «εκνευριστικούς» αγώνες γιατί θέλουν να περνούν χρόνο με τον αγαπημένο τους. Μερικές γυναίκες ωστόσο, περιφρονούν τόσο πολύ το άθλημα, που αρνούνται να βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο όταν το παρακολουθεί ο άντρας τους. Μπορεί να επιλέξουν να παρακολουθήσουν ένα διαφορετικό πρόγραμμα σε άλλο δωμάτιο ή ακόμα και να βγουν με φίλους.
6. Θεωρούν ότι ευνοεί το μισογυνισμό
Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο συγγραφέας Steve Almond: «πώς δικαιολογείται να δοξάζετε ένα παιχνίδι, που ορίζει τους άνδρες ως ηρωικά βίαιους αγωνιστές και τις γυναίκες ως σεξουαλικά στολίδια (μαζορέτες), που χοροπηδούν στο περιθώριο;»
Είναι το ποδόσφαιρο γένους αρσενικού;
Γράφει ο Steve Almond: «Καταλαβαίνω γιατί το ποδόσφαιρο ασκεί τόσο ισχυρή επιρροή στους άνδρες. Το παιχνίδι είναι μια μορφή λατρείας της υπερ-αρρενωπότητας, ένα καταφύγιο όπου οι ‘μάγκες’ μπορούν να ξεφύγουν από τις ηθικές περιπλοκές και τις απογοητεύσεις της ενηλικίωσης, και όπου ως ηρωισμός ορίζεται το να είναι κάποιος θαρραλέος ή και βίαιος αν χρειαστεί και πάνω απ ‘όλα να είναι αρσενικό».
Το ποδόσφαιρο — έκπληξη, έκπληξη — είναι ένα ανδρικό παιχνίδι. Είναι γεγονός, οι άνδρες έλκονται από τα ομαδικά αθλήματα -«μια εκδοχή του πολέμου». Το ποδόσφαιρο προσφέρει ευκαιρίες για ηρωισμό (το «θαρραλέο» μέρος) και οι άνδρες λατρεύουν τον ηρωισμό, ως μία θετική διοχέτευση της επιθετικότητας και της ανταγωνιστικότητας, που αποτελούν μέρος της ανδρικής φύσης.
Άραγε θέλουν οι άνδρες πραγματικά, να αγαπήσουν οι γυναίκες το ποδόσφαιρο; Πολλές γυναίκες λάτρεις του ποδοσφαίρου, αποτελούν μεγάλη απογοήτευση των ανδρών φίλων ή συζύγων τους, οι οποίοι αισθάνονται «ότι απειλούνται» από το γεγονός, ότι μπορεί οι γυναίκες να καταλαβαίνουν κάτι, που θεωρούν ότι είναι η περιοχή τους.
Συμπέρασμα
Και φυσικά το ποδόσφαιρο είναι «απόδραση»! Το να πας σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου δεν είναι όμως πάντα μια ευχάριστη εμπειρία-ιδίως για τις γυναίκες-καθώς η ατμόσφαιρα μπορεί να γίνει αρκετά επιθετική και το λεξιλόγιο «συγκλονιστικό»…
Η παρακολούθηση ενός παιχνιδιού υποτίθεται ότι είναι αναψυχή! Όχι όμως για όλους. Για τις περισσότερες γυναίκες θα ήταν περισσότερο διασκεδαστικό να διαβάσουν ένα βιβλίο, να πάνε μία βόλτα ή να χαζέψουν στο διαδίκτυο. Και κανείς δεν μπορεί να τις κατηγορήσει γι’ αυτό. Γούστα είναι αυτά!