Το πλυντήριο είναι μια από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις του 20ου αιώνα. Πίσω στο χρόνο, κάποιος θα έπρεπε να ξοδεύει ώρες βράζοντας νερό, τρίβοντας τα ρούχα με το χέρι και κρεμώντας τα για να στεγνώσουν.
Το πλυντήριο μας άλλαξε τη ζωή και μας γλιτώνει καθημερινά από απίστευτο χάσιμο χρόνου, ειδικά αν έχουμε παιδιά ή κατοικίδια. Ωστόσο, παρά την ευελιξία αυτής της συσκευής, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν πρέπει να μπαίνουν στο πλυντήριο ρούχων.
Πράγματα που δεν πρέπει να βάζετε στο πλυντήριο:
1. Πάρα πολλά ρούχα
Αν το παραγεμίζετε, το πλυντήριο δεν μπορεί να καθαρίσει σωστά τα ρούχα σας. Επιπλέον αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες. Τα πολλά ρούχα, όχι μόνο καταπονούν τον ιμάντα του τυμπάνου και τα ρουλεμάν, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν υπερθέρμανση και καύση του κινητήρα.
Ελέγξτε τις προτάσεις του κατασκευαστή για τη χωρητικότητα του συγκεκριμένου μοντέλου και σκεφτείτε να πάτε μεγάλα αντικείμενα, όπως παπλώματα στο καθαριστήριο. Λιγότερα ρούχα μέσα στο πλυντήριο διασφαλίζουν την καλύτερη λειτουργία του και τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του.
2. Πάρα πολύ απορρυπαντικό
Αυτό μπορεί να μην φαίνεται τόσο ακραίο σε σύγκριση με άλλα λάθη σε αυτήν τη λίστα, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό. Η χρήση μεγάλης ποσότητας απορρυπαντικού μπορεί να προκαλέσει υπερβολικό αφρό, τον οποίο θα είναι δύσκολο για το πλυντήριο να αφαιρέσει στον κύκλο ξεβγάλματος.
Ως αποτέλεσμα, τα ρούχα σας θα περιέχουν υπολείμματα απορρυπαντικού, που μπορεί να οδηγήσουν σε δερματικές αντιδράσεις ή τουλάχιστον σε τραχιά και άβολα ρούχα. Μη σπαταλάτε χρήματα χρησιμοποιώντας επιπλέον απορρυπαντικό. Δε θα έχετε έτσι καθαρότερα ρούχα.
3. Δαντέλες και κεντημένα ρούχα
Αυτά τα όμορφα, διακοσμημένα με πούλιες, χάντρες ή περίτεχνα κεντήματα ρούχα, μπορούν να καταστραφούν στο πλυντήριο, ειδικά αν αυτά τα στολίδια είναι απλώς κολλημένα και όχι ραμμένα πάνω στο ρούχο. Οι δαντέλες επίσης μπορεί πιαστούν σε κάποιο φερμουάρ, κόπιτσα ή κουμπί κλπ. και να σκιστούν. Και αυτά συνιστάται να πλένονται στο χέρι ή να τα δίνετε στο καθαριστήριο.
4. Στηθόδεσμοι
Καταρχάς το να πλένετε τα εσώρουχά σας στο πλυντήριο μπορεί να κάνει κακό στα ίδια τα εσώρουχά σας.
Οι μεταλλικές μπανέλες, οι κόπιτσες, τα κουμπώματα, μπορεί να βλάψουν το εσωτερικό του πλυντηρίου σας, μετατρέποντας ένα εσώρουχο αξίας 30€ σε μία ζημιά 600€. Η δαντέλα μπορεί επίσης να καταστραφεί και οι κόπιτσες να πιαστούν στα άλλα ρούχα και να τα τρυπήσουν Αντ ‘αυτού, είτε πλύνετε τα εσώρουχά σας στο χέρι ή επενδύστε σε μια προστατευτική δικτυωτή θήκη για να διατηρήσετε και τα εσώρουχα αλλά και το πλυντήριο σας ασφαλή. Μια μαξιλαροθήκη κάνει επίσης την ίδια δουλειά.
5. Νομίσματα, κλειδιά, μεταλλικά αντικείμενα
Ενώ οι περισσότεροι από εμάς δεν θα πλέναμε σκόπιμα τα κλειδιά μας ή τα κέρματα μας, σχεδόν όλοι έχουμε ξεχάσει ένα κλειδί ή κάποιο κέρμα στην τσέπη ενός ρούχου. «Τα κέρματα και τα μικρά μεταλλικά αντικείμενα, μπορούν να βλάψουν τα πτερύγια στην αντλία αποστράγγισης εάν περάσουν από το φίλτρο», δήλωσε στο “Business Insider” ο James Peters, Διευθυντής Διαχείρισης Προϊόντων της εταιρίας Kenmore.
Θα μπορούσαν επίσης να σφηνώσουν στις σωληνώσεις του πλυντηρίου, να προκαλέσουν ζημιά στο τύμπανο ή ακόμα και να σπάσουν το τζάμι ενός πλυντηρίου. Ευτυχώς, η λύση είναι εύκολη: Απλώς ελέγξτε τις τσέπες πριν βάλετε το ρούχο στο πλυντήριο.
6. Αθλητικά και Δερμάτινα Παπούτσια
Ενώ κάποια αθλητικά παπούτσια μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο, πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί να «μαζέψουν» ή να επηρεαστούν ορισμένες ιδιότητες, που έχουν τα τελευταίας τεχνολογίας αθλητικά. Είναι ασφαλέστερο να πλένετε στο χέρι τα ακριβά σας παπούτσια τρεξίματος και να τα αφήνετε να στεγνώσουν σε εξωτερικό χώρο.
Αν η ετικέτα τους αναφέρει, ότι πλένονται στο πλυντήριο, φροντίστε τουλάχιστον να αφαιρέσετε τους πάτους και να τοποθετήσετε κάθε παπούτσι σε μία μαξιλαροθήκη πριν το πλύσιμο. Επίσης, να θυμάστε ότι το πλυντήριο μπορεί να καταστρέψει το δέρμα.
7. Λεκέδες από εύφλεκτα υλικά
Εάν χυθεί βενζίνη, διαλυτικό χρώματος, λάδι μηχανής ή άλλο εύφλεκτο υλικό στα ρούχα σας, καθαρίστε το πρώτα τοπικά με κάποιο ειδικό προϊόν αφαίρεσης λεκέδων και μετά βάλτε το στο πλυντήριο, για να μην μεταφερθούν τοξικές ουσίες και στα υπόλοιπα ρούχα. Διαφορετικά, πλύνετε το ρούχο στο χέρι σε ζεστό νερό με υγρό απορρυπαντικό.
8. Βρεφικές κάλτσες
Όπως κάθε γονιός γνωρίζει, οι κάλτσες του μωρού εξαφανίζονται με ανησυχητική συχνότητα. Ο βασικός ένοχος μπορεί να είναι το πλυντήριο. Οι παιδικές κάλτσες έχουν τέτοιο μέγεθος, που μπορούν να περάσουν και να φράξουν τους σωλήνες και τις οπές εξαερισμού του πλυντηρίου. Το πιο απλό που μπορεί να συμβεί, είναι να πλημμυρίσουμε, αλλά υπάρχει πιθανότητα να χρειαστούν και δαπανηρές επισκευές.
Αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι πρέπει να αγοράζετε συνέχεια χαριτωμένες μικροσκοπικές κάλτσες. Αξίζει να επενδύσετε σε ένα δίχτυ πλυντηρίου για να πλένετε με ασφάλεια τα μικροπράγματα.
9. Ρούχα καλυμμένα με τρίχες κατοικίδιων
Ενώ σε όλους μας αρέσει να αγκαλιάζουμε τα αγαπημένα μας κουτάβια και τα αγαπημένα μας γατάκια, οι τρίχες που αφήνουν πίσω τους δεν είναι τόσο αξιολάτρευτες. Η πρώτη σας σκέψη μπορεί να είναι να βάλετε αμέσως το παντελόνι με τις τρίχες στο πλυντήριο, αλλά αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να τις αφαιρέσετε πρώτα με ένα ρολό ή βούρτσα.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας κατασκευής πλυντηρίων ‘Speed Queen» επισημαίνει, ότι αν το βάλετε κατευθείαν στο πλυντήριο, οι βρεγμένες τρίχες μπορούν να κολλήσουν στα πλαϊνά του πλυντηρίου και να μεταφερθούν στην επόμενη πλύση, ενώ μπορεί ακόμη και να φράξουν τους σωλήνες αποστράγγισης.
10. Βρεγμένα ρούχα
Το να αφήνετε τα ρούχα στο πλυντήριο μετά την πλύση είναι πάρα πολύ κακό. Το υγρό περιβάλλον του κάδου, ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων. Στη συνέχεια αυτά θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται με γρήγορους ρυθμούς αν τα ρούχα μείνουν μέσα στον κάδο για περισσότερο από 30 λεπτά – ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν παραμείνουν για περισσότερο από μία ώρα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τα ξαναπλύνετε.
Κι αν αναρωτιέσαι γιατί συμβαίνει αυτό, αφού τα μικρόβια υποτίθεται ότι σκοτώνονται με το πλύσιμο, οι ειδικοί υποστηρίζουν, ότι περίπου το 25% των περιττωματικών μικροβίων επιβιώνει των απλών προγραμμάτων πλύσης. Μπορεί κάποια από αυτά να μην είναι επικίνδυνα για την υγεία,-τουλάχιστον στα ποσοστά που επιβιώνουν,-ωστόσο η παρουσία τους δημιουργεί υποψίες, ότι μπορεί να έχουν επιβιώσει και άλλοι επικίνδυνοι μικροοργανισμοί.
Το μόνο σίγουρο είναι πως θα γεμίσει το πλυντήριό σας με άσχημες μυρωδιές ενώ η πιθανότητα να εμφανιστεί μούχλα είναι σημαντική. Αφαιρέστε τα πλυμένα ρούχα σας από το πλυντήριο αμέσως και αφήστε την πόρτα του ανοιχτή για να στεγνώσει καλά πριν από την επόμενη χρήση του.
11. Κοστούμια
Τα κοστούμια τείνουν να είναι ακριβά ρούχα, για ειδικές περιστάσεις από ύφασμα υψηλής ποιότητας. Προστατέψτε την επένδυσή σας, δίνοντας πάντα τα κοστούμια σας για στεγνό καθάρισμα, καθώς ακόμη και ο ευαίσθητος κύκλος μπορεί να είναι υπερβολικός για τα συγκεκριμένα ρούχα. Ενδιάμεσα χρησιμοποιήστε μία συσκευή ατμού για να φρεσκάρεστε το κοστούμι σας.
12. Μαξιλάρια αφρού μνήμης
Τα περισσότερα συνθετικά, βαμβακερά και ακόμη και πουπουλένια μαξιλάρια μπορούν να μπουν στο πλυντήριο, αλλά ο αφρός μνήμης γενικά δεν μπορεί. Ο αφρός είναι πολύ ευαίσθητος και μπορεί να σχιστεί εύκολα με τη διαδικασία πλυσίματος. Ακόμα κι αν επιλέξετε να μην το στίψετε, θα καταλήξετε με ένα βαρύ, υγρό χάος, οπότε αποφύγετε το. Οι ειδικοί συνιστούν να τα καθαρίζετε τοπικά, μόνο στα σημεία που έχουν λερωθεί. Τα καλύμματα τους ωστόσο, μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο.
13. Οτιδήποτε αναγράφει στεγνό καθάρισμα στην ετικέτα
Πάνω απ ‘όλα, θα πρέπει πάντα να ανατρέχετε στην ετικέτα για οδηγίες σχετικά με τον τρόπο πλύσης του ρούχου. Αν λέει «μόνο στεγνό καθάρισμα», αυτό σημαίνει ότι σίγουρα δεν πρέπει να μπει στο πλυντήριο. Αυτή η συμβουλή θα έχει δοθεί για κάποιο λόγο και με το πλύσιμο του στο πλυντήριο, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να το καταστρέψετε.
Συμπέρασμα
Ένα πλυντήριο δεν έχει μαγικές ικανότητες. Ούτε μπορεί να καθαρίσει τα πάντα. Δεν μπορεί να διαβάσει την ετικέτα σε ένα ρούχο ή να επιλέξει τις σωστές ρυθμίσεις χωρίς κάποια βοήθεια από εμάς. Είναι στο χέρι μας να το χρησιμοποιήσουμε σωστά για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να για να αυξήσουμε τη διάρκεια ζωής του πλυντηρίου μας.