Τα τελευταία χρόνια η ανησυχία για τις αρνητικές επιπτώσεις των social media στην ψυχική μας υγεία αλλά και στο κοινωνικά σύνολο, έχει φτάσει σε υψηλότερα επίπεδα από ποτέ.
Ολοένα και περισσότερες έρευνες ξεσκεπάζουν τα προβλήματα εθισμού, κατάθλιψης και διατροφικών διαταραχών που προκαλούνται στους εφήβους και οι κοινωνικές εντάσεις κορυφώνονται με φαινόμενα όπως η παραπληροφόρηση γύρω από τον Covid-19 και η έφοδος στο Καπιτόλιο της Γουάσινγκτον.
Τον περασμένο χρόνο, έχουν γίνει προσπάθειες από τις ίδιες τις πλατφόρμες να περιορίσουν αυτά τα φαινόμενα, όμως οι πολιτικές τους είναι στην καλύτερη περίπτωση αναποτελεσματικές, αδιαφανείς και ασταθείς στην διεκπεραίωσή τους. Για τον λόγο αυτό, οι κυβερνήσεις οφείλουν, επιτέλους, να παρέμβουν με νομοθεσίες που θα καταπολεμήσουν την δημαγωγία και θα προστατεύουν τους χρήστες.
Γιατί οι νέες νομοθεσίες είναι απαραίτητες
Δεδομένου ότι τα social media έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, οι νομοθέτες προσπαθούν να τροποποιήσουν τους νόμους για να συμπεριλάβουν τις πληροφορίες και ενέργειες της εκάστοτε πλατφόρμας. Οι τροποποιήσεις όμως μέχρι τώρα αφορούσαν περισσότερο τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ χρηστών και όχι κανόνες και οδηγίες για την λειτουργία των ίδιων των εταιρειών.
Αυτή η έλλειψη ισχυρής νομοθεσίας για τους ηθικούς κανόνες κάτω από τους οποίους οφείλουν να λειτουργούν οι πλατφόρμες είχε σοβαρές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε προβεί και σε άλλες ενέργειες στο παρελθόν με σκοπό την προστασία των πολιτών της, όμως τώρα χάρη στις ενδελεχείς έρευνες που έχουν διεξαχθεί, είναι σε θέση να ψηφίσει νομοθεσίες που να στοχεύουν τα προβλήματα πολύ πιο αποτελεσματικά.
Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η ΕΕ αποφάσισε πως οι μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει πλέον να ελέγχουν το περιεχόμενό τους για παράνομες ενέργειες πολύ πιο διεξοδικά, εάν θέλουν να αποφύγουν μεγάλες κυρώσεις. Αυτό θα επιτευχθεί με την στενότερη συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές και την επιβολή νέων κατευθυντήριων γραμμών διαχείρισης του περιεχομένου και αντιμετώπισης κινδύνων.
Ακόμη, ίσως η πιο σημαντική διάταξη της νομοθεσίας, αφορά τους νέους κανόνες που θα που διέπουν τις αλληλεπιδράσεις των πλατφορμών με τους χρήστες. Οι πλατφόρμες θα πρέπει, πλέον, να δημοσιοποιούν λεπτομέρειες σχετικά με τους αλγορίθμους που χρησιμοποιούν για να προτείνουν περιεχόμενο στους χρήστες. Επιπλέον, θα πρέπει υποχρεωτικά να παρέχουν στους χρήστες τη δυνατότητα να εξαιρούνται εντελώς από αυτά τα συστήματα συστάσεων.
Οι έφηβοι στο κέντρο των συζητήσεων για ΗΠΑ
Στους ίδιους ρυθμούς κινούνται και οι ΗΠΑ, αυτόν τον καιρό, με έναυσμα την κατάθεση ενός κρυφού πληροφοριοδότη από την Meta (Facebook), που κοινοποίησε εσωτερικές έρευνες της εταιρείας για τις επιβλαβείς επιπτώσεις της πλατφόρμας στους εφήβους. Αυτή η κίνηση πυροδότησε μια σειρά ακροάσεων στο κοινοβούλιο, όπου μεγάλα στελέχη της Meta και του Twitter κλήθηκαν να καταθέσουν.
Οι γερουσιαστές θεωρούν πως αυτή η καινούργια νομοθεσία “θα δώσει την δύναμη σε γονείς και παιδιά να πάρουν πίσω τον έλεγχο”. Πιο συγκεκριμένα, η νομοθεσία αναφέρει ότι πλέον οι πλατφόρμες θα πρέπει να δίνουν την επιλογή απενεργοποίησης των εθιστικών αλγορίθμων, όπως και στην Ευρώπη.
Επιπλέον, οι πλατφόρμες θα υπόκεινται σε ελέγχους από ανεξάρτητες αρχές. Τέλος, και ίσως το πιο σημαντικό, οι πλατφόρμες θα κρίνονται πολύ πιο αυστηρά για την ικανότητά τους να απομακρύνουν επιβλαβές περιεχόμενο, όπως αυτοτραυματισμούς, αυτοκτονίες, διατροφικές διαταραχές, κατάχρηση ουσιών και σεξουαλική εκμετάλλευση.
Αν και είναι πολύ πιθανό οι νομοθεσίες να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην επιβολή τους, παραμένουν ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Σίγουρα, η προσωπική ευθύνη ασφάλειας είναι μια πρακτική που παραμένει απαραίτητη κατά την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όμως η ύπαρξη και εφαρμογή νομοθεσιών αποτελεί θεμελιώδη ανάγκη για την ευημερία του κοινωνικού συνόλου.
Πηγές: www.forbes.com, abcnews.go.com