Η ζωή μπορεί, αρκετές φορές, να είναι απρόβλεπτη και η καθημερινότητα πιεστική, για αυτό δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί από εμάς βιώνουμε συχνά έντονο άγχος.
Είτε πρόκειται για ταχυκαρδία, ιδρωμένες παλάμες είτε μια επίμονη αίσθηση φόβου, όλα όσα φανερώνουν υπερβολικό άγχος, ενδεχομένως να επηρεάσουν την ψυχική και σωματική μας ευεξία. Ενώ υπάρχουν φάρμακα και θεραπείες που βοηθούν στην ανακούφιση του άγχους, πολλοί ειδικοί συνιστούν φυσικές μεθόδους. Από φυτικά συμπληρώματα έως τεχνικές αναπνοής, ας δούμε μερικές ακόμη πρακτικές που μπορούμε να ενσωματώσουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα, για να βελτιώσουμε τη ψυχική μας υγεία και να «αδειάσουμε» το μυαλό μας από τις αρνητικές σκέψεις.
Πώς η άσκηση συμβάλλει στην καταπολέμηση του άγχους;
Η τακτική άσκηση δεν αφορά μόνο στη σωματική υγεία, καθώς διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο και στην ψυχική μας υγεία. Μια πρόσφατη μελέτη επισήμανε ότι τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές που ανέφεραν υψηλό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, προστατεύονταν σε μεγαλύτερο βαθμό από την ανάπτυξη συμπτωμάτων άγχους. Αυτό συμβαίνει διότι η άσκηση κρατάει απασχολημένη την προσοχή μας, μακριά από όλα όσα μας κάνουν να ανησυχούμε.
Επιπρόσθετα, η αύξηση του καρδιακού ρυθμού κατά την άσκηση αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου, δημιουργώντας περισσότερο χώρο για νευροχημικά κατά του άγχους, όπως:
- σεροτονίνη
- γ-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA)
- ενδοκανναβινοειδή
Περιορισμός πρόσληψης καφεΐνης
Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα και εκνευρισμό, συναισθήματα τα οποία δεν είναι σύμμαχοι της πνευματικής ηρεμίας. Επιπρόσθετα, πιθανόν να δημιουργήσει κρίσεις άγχους σε άτομα με διαταραχή πανικού. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να ξεκινήσουμε να αντικαθιστούμε τις κούπες καφέ με άφθονο νερό και φυτικά χαλαρωτικά ροφήματα. Αυτό, όχι μόνο θα ικανοποιήσει την ανάγκη του σώματός μας για υγρά, αλλά θα βοηθήσει, επίσης, να «ξεπλύνουμε» την καφεΐνη από το σώμα μας, παραμένοντας ενυδατωμένοι.
Προτεραιότητα στην ξεκούραση κατά τη διάρκεια της νύχτας
Ο ύπνος έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι αποτελεί σημαντικό μέρος της καλής ψυχικής υγείας. Παρόλο που μια έρευνα έφερε στο φως ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες τη νύχτα, το CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών – Centers for Disease Control and Prevention) συνιστά ότι οι ενήλικες οφείλουν να συμπληρώνουν 7 έως 9 ώρες καθημερινού ύπνου, ανάλογα με την ηλικία τους.
Επιπλέον, καλό θα ήταν να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:
- Να μη διαβάζουμε ή να βλέπουμε τηλεόραση στο κρεβάτι
- Να αποφεύγουμε τη χρήση του κινητού τηλεφώνου ή του tablet λίγο πριν κοιμηθούμε
- Να μην καταναλώνουμε μεγάλες μερίδες γευμάτων πριν τον ύπνο
- Να διατηρούμε το δωμάτιό μας σκοτεινό και δροσερό
Πηγή: www.healthline.com