Επιστήμονες αποκρυπτογράφησαν για πρώτη φορά το γονιδίωμα του Μπετόβεν, αναλύοντας τούφες από τα μαλλιά του.
Στόχος της έρευνας, ήταν ο καθορισμός της αλληλουχίας του γονιδιώματος του μουσικοσυνθέτη, ώστε να βρεθεί ο πιθανός συνδυασμός που οδήγησε στον θάνατό του, σε ηλικία μόλις 56 ετών.
Η αιτία του θανάτου του Μπετόβεν έχει εγείρει πολλά ερωτηματικά τους τελευταίους δύο αιώνες, με τις εικασίες να ξεκινούν σχεδόν αμέσως μετά την κηδεία του.
Η έκθεση στον μόλυβδο ήταν μια από τις επικρατέστερες εξηγήσεις. Ορισμένοι επιστήμονες υποστήριζαν ότι ο Μπετόβεν είχε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες φτηνού κρασιού, το οποίο περιείχε μόλυβδο, για να καλυφθεί η πικρή γεύση – μια τεχνική που συνηθιζόταν τον 19ο αιώνα.
Το ενδεχόμενο αυτό αποκλείστηκε από μια μελέτη του 2010, με τους ερευνητές να αναφέρουν ότι ένα μικρό κομμάτι από το κρανίο του Μπετόβεν που εξετάστηκε, δεν περιείχε περισσότερο μόλυβδο από ό,τι το κρανίο του μέσου ανθρώπου.
Στην τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology, μια διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ανέλυσε οκτώ διαφορετικές τούφες μαλλιών, που αποκτήθηκαν από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε Ευρώπη και ΗΠΑ – πέντε από τις οποίες θεωρήθηκαν αυθεντικές.
Αν και οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να βρουν τα ακριβή αίτια για την κώφωση ή τα γαστρεντερικά προβλήματα που είναι γνωστό ότι αντιμετώπιζε ο Μπετόβεν, τα ευρήματά τους δείχνουν ότι μια γενετική προδιάθεση για ηπατική νόσο και η ηπατίτιδα Β, σε συνδυασμό με την κατανάλωση αλκοόλ, συνέβαλαν στο θάνατό του.
Ο επικεφαλής της εν λόγω έρευνας, Tristan Begg του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, ανέφερε πως τα «βιβλία συνομιλίας» του Μπετόβεν, που χρησιμοποιούσε την τελευταία δεκαετία της ζωής του, υποδηλώνουν «ότι η κατανάλωση αλκοόλ ήταν πολύ τακτική, αν και είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι όγκοι που κατανάλωνε».
«Αν η κατανάλωση αλκοόλ ήταν αρκετά μεγάλη, για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, η αλληλεπίδραση με τους γενετικούς παράγοντες κινδύνου αποτελεί μια πιθανή εξήγηση για την κίρρωσή του», συμπληρώνει.
Οι ερευνητές τονίζουν πως είναι απίθανο, με βάση τα γονιδιωματικά δεδομένα, η κοιλιοκάκη ή η δυσανεξία στη λακτόζη να κρύβονται πίσω από τα γαστρεντερικά προβλήματα του Μπετόβεν.
«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα τι σκότωσε τον Μπετόβεν», δήλωσε ο Johannes Krause, από το Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Max Planck στη Γερμανία. «Αλλά, πλέον, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την παρουσία σημαντικού κληρονομικού κινδύνου και μόλυνσης από τον ιό της ηπατίτιδας Β.
Μπορούμε επίσης να εξαλείψουμε πολλές άλλες, λιγότερο εύλογες, γενετικές αιτίες», προσθέτει.
Ο Begg κατέληξε στο ότι «Λαμβανομένου υπόψη του γνωστού ιατρικού ιστορικού, είναι πολύ πιθανό ότι επρόκειτο για συνδυασμό αυτών των τριών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης αλκοόλ, αλλά μελλοντική έρευνα θα πρέπει να διευκρινίσει τον βαθμό στον οποίο εμπλέκεται ο κάθε παράγοντας».
Πηγές: news.sky.com, www.cell.com