Τα τελευταία χρόνια, η δημοτικότητα της vegan διατροφής έχει εκτοξευτεί, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να στρέφονται σε φυτικές δίαιτες για λόγους υγείας, ηθικής και περιβάλλοντος. Ενώ η έννοια του vegan μπορεί να φαίνεται απλή και, συνήθως, μεταφράζεται ως αποχή από το κρέας, υπάρχουν πτυχές της που δε γνωρίζουμε. Πάμε να δούμε αναλυτικότερα όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για μια vegan δίαιτα: από την βασική της έννοια, μέχρι τα οφέλη και τα πιθανά μειονεκτήματά της.
Ποια είναι η vegan διατροφή;
Vegan είναι οι δίαιτες που αποκλείουν την κατανάλωση κρέατος, συμπεριλαμβανομένων των θαλασσινών, των πουλερικών και των παραγώγων τους, όπως τα αυγά και τα γαλακτοκομικά. Εφόσον μια vegan διατροφή είναι πολύ καλά σχεδιασμένη από πτυχιούχο διαιτολόγο, μπορεί να εφαρμοσθεί από οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα, ακόμη και από αθλητές! Οι vegan δίαιτες, φαίνεται πως μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν και πολλά οφέλη για την υγεία, όσον αφορά στην εμφάνιση χρόνιων ασθενειών.
Τα οφέλη της vegan δίαιτας
Οι vegan δίαιτες φαίνεται πως μειώνουν τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης στο αίμα, καταπολεμούν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, ρίχνουν την αρτηριακή πίεση και μειώνουν τον κίνδυνο για υπέρταση και διαβήτη τύπου 2, ενώ, παράλληλα, συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα δείκτη οστικής μάζας και καρκινογενέσεις. Ως προς τη θρεπτική τους αξία, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο και κάλιο, βιταμίνη C και Ε, φυλλικό οξύ, αλλά και αντιοξειδωτικά, όπως καροτενοειδή, φλαβονοειδή και άλλα φυτοχημικά. Παράλληλα, εμφανίζουν μειωμένα επίπεδα κορεσμένου λίπους και διαιτητικής χοληστερόλης, κυρίως λόγω της απουσίας του κρέατος.
Στην αντίπερα όχθη…
Οι vegan δίαιτες συνδέονται με μειωμένα επίπεδα βιταμίνης Β12, ασβεστίου, βιταμίνης D, ψευδαργύρου και ω-3 λιπαρών οξέων, οπότε οι vegans καλό θα ήταν να επιλέγουν προσεκτικά τρόφιμα ή συμπληρώματα, για να καλύψουν τις απαιτήσεις τους. Για παράδειγμα, η προσθήκη ξηρών καρπών σε vegan γεύματα, προσδίδει περισσότερη πρωτεΐνη και ιχνοστοιχεία στο πιάτο. Επιπλέον, ορισμένες vegan εναλλακτικές των ζωικών προϊόντων, όπως τα επεξεργασμένα υποκατάστατα κρέατος, μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ή πρόσθετα. Είναι σημαντικό για εκείνους που ακολουθούν ένα vegan lifestyle να γνωρίζουν τις πιθανές «παγίδες» της διατροφής τους και να συνεργαστούν με έναν επαγγελματία υγείας, ώστε να διασφαλίσουν ότι ικανοποιούν όλες τις διατροφικές τους ανάγκες.