Οι ξηροί καρποί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παράδοσης και γαστρονομίας και περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, προσφέροντας, έτσι, ένα υγιεινό σνακ για όσους τους καταναλώνουν.
Καθώς, όμως, η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς συγκαταλέγεται στις συχνότερες μορφές τροφικής αλλεργίας, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κάποια πράγματα πριν τους καταναλώσετε – ιδίως αν εγκυμονείτε ή θηλάζετε.
Ξηροί καρποί και τροφικές αλλεργίες
Πρώτα απ’ όλα, ορισμένοι ξηροί καρποί, όπως τα φουντούκια και τα αμύγδαλα, ανήκουν στα πλέον επίφοβα τρόφιμα που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σχετικά συχνά. Στην περίπτωση που έχετε ήδη διαγνωστεί με αλλεργία σε οποιαδήποτε άλλη τροφή, ή αν έχετε οικογενειακό ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων, η καλύτερη λύση για να παραμείνετε ασφαλής είναι να αποφεύγετε τους συγκεκριμένους ξηρούς καρπούς.
Κατανάλωση ξηρών καρπών κατά την εγκυμοσύνη
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επιβάλλεται η διατήρηση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, στο οποίο πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η ασφάλεια των τροφίμων. Εάν, λοιπόν, έχετε εμφανίσει στο παρελθόν κάποια αλλεργική αντίδραση στους ξηρούς καρπούς, πρέπει οπωσδήποτε να τους αποφύγετε. Εάν, πάλι, δεν έχετε ιστορικό τροφικών αλλεργιών, τότε δεν υπάρχει λόγος να τα αποφεύγετε με το φόβο ότι ίσως προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση στο έμβρυο.
Κατανάλωση ξηρών καρπών εν μέσω θηλασμού
Οι λεχώνες πρέπει να θηλάζουν τα βρέφη για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, με το μητρικό γάλα να έχει αναγνωριστεί για τα πολλαπλά οφέλη του, ένα εκ των οποίων είναι η φυσική προστασία από τις αλλεργίες. Οι μητέρες δεν χρειάζεται να αποφεύγουν την κατανάλωση των ξηρών καρπών με το σκεπτικό ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης αλλεργίας στο βρέφος, καθώς δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν το συγκεκριμένο σενάριο – εκτός, φυσικά, αν οι ίδιες έχουν εμφανίσει στο παρελθόν κάποια αλλεργία στους ξηρούς καρπούς.
Εισαγωγή στερεών τροφίμων στο βρέφος
Η κατανάλωση ορισμένων μαλακών στερεών τροφίμων και αλεσμένων τροφών συνίσταται μετά τον έκτο μήνα ενός βρέφους. Στα τρόφιμα αυτά ανήκουν και οι ξηροί καρποί, εφόσον, φυσικά, είναι πολύ καλά αλεσμένοι και δεν υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης αλλεργίας. Δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών άλλων τροφίμων που συνδέονται με τροφική αλλεργία πρέπει να αποφεύγεται, οι νέες μητέρες, όμως, που προβληματίζονται για την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργίας, ενδείκνυται να το συζητούν με τον γιατρό τους.