Το Πάσχα είναι μια γιορτή, που γιορτάζεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Πολλές από τις πασχαλινές παραδόσεις εξακολουθούν να συνδέονται με θρησκευτικές τελετουργίες, που χρησιμοποιούν οι χριστιανοί για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Ιησού, τη Μεγάλη Εβδομάδα και τη Σαρακοστή.
Και ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να το γιορτάζουν με έναν μάλλον «φυσιολογικό» τρόπο ακολουθώντας τις παραδόσεις, υπάρχουν και αυτοί που το πάνε ένα βήμα πιο πέρα.
Ας γνωρίσουμε κάποιες από τις πιο περίεργες πασχαλινές παραδόσεις στον κόσμο
Το μαστίγωμα γυναικών στην Τσεχία και τη Σλοβακία
Εάν είστε γυναίκα και βρίσκεστε στην Τσεχία ή τη Σλοβακία τη Δευτέρα του Πάσχα, ίσως είναι καλύτερα να μείνετε στο σπίτι. Ντόπιοι άντρες και αγόρια περιφέρονται στους δρόμους με κλαδιά ιτιάς, στολισμένα με κορδέλες και «μαστιγώνουν» απαλά τα κορίτσια, για να τους φέρουν καλή τύχη και υγεία. Η πρακτική αυτή δεν είναι γενικά αποδεκτή από όλους, με πολλές Τσέχες να διαφωνούν με αυτό το έθιμο του Πάσχα. Δυστυχώς για αυτές, πολλοί πιστεύουν, ότι είναι ένα σημαντικό κομμάτι της λαογραφίας και του πολιτισμού.
Το κατάβρεγμα των γυναικών στην Ουγγαρία
Το «Sprinkling», μια δημοφιλής πασχαλινή παράδοση στην Ουγγαρία, τηρείται τη Δευτέρα του Πάσχα. Τα αγόρια καταβρέχουν με αρωματικό νερό τα κορίτσια (ή τους ρίχνουν και έναν ολόκληρο κουβά νερό) και μερικές φορές ζητούν ακόμη και ένα φιλί.
Η παράδοση τους θέλει, το κατάβρεγμα με νερό να είναι ένας τρόπος για να διατηρηθεί η υγεία και η γονιμότητα. Τώρα πλέον, είναι απλώς μια διασκεδαστική παράδοση. Άβολο, ναι. Αλλά σίγουρα δεν ξεπερνάει την παράδοση του γυναικείου μαστιγώματος του Πάσχα των Τσέχων.
Τα χαλιά από λουλούδια στη Γουατεμάλα
Ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας στην Αντίγκουα της νότιας Γουατεμάλας, η πόλη σκεπάζει τους δρόμους με πολύχρωμα χαλιά προετοιμάζοντας τη λιτανεία της Μεγάλης Παρασκευής. Τα χαλιά είναι φτιαγμένα από λουλούδια, χρωματιστά πριονίδια, φρούτα, λαχανικά και άμμο. Κάθε χαλί αναπαριστά σκηνές με θέματα, που κυμαίνονται από τη θρησκεία έως τις παραδόσεις των Μάγια και την ιστορία της Γουατεμάλας. Μερικά από αυτά τα χαλιά μπορούν να φτάνουν μέχρι και τα 800 μέτρα.
Ο χορός του θανάτου στην Ισπανία
Τη Μεγάλη Πέμπτη στη μεσαιωνική πόλη “Verges” της Ισπανίας, χορεύεται ο παραδοσιακός «dansa de la mort» ή «χορός του θανάτου». Όλοι ντύνονται σαν σκελετοί καθώς αναπαράγουν σκηνές από το Θείο Πάθος. Η πομπή τελειώνει με τρομακτικούς σκελετούς να κουβαλούν κουτιά με στάχτες. Ο μακάβριος χορός ξεκινά τα μεσάνυχτα και συνεχίζεται για τρεις ώρες μέχρι τα ξημερώματα.
The Easter Bilby στην Αυστραλία
Το “bilby”, είναι ένα μαρσιποφόρο, με μυτερό ρύγχος, μακριά αυτιά, απαλή γκρίζα γούνα και εντυπωσιακή ασπρόμαυρη ουρά. Σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο σχετικά με τον συρρικνούμενο πληθυσμό των “biblis” οι ζαχαροπλάστες στην Αυστραλία, αντικατέστησαν τα σοκολατένια κουνέλια με σοκολατένια ομοιώματα του μαρσιποφόρου, σε μέγεθος κουνελιού, τα οποία γίνονται ανάρπαστα κάθε Πάσχα. Τα έσοδα από τις πωλήσεις δίνονται για την προστασία των απειλούμενων ζώων.
Tο μεγάλο κυνήγι του πασχαλινού λαγού στη Νέα Ζηλανδία
Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος ψάχνει για πασχαλινά αυγά κρυμμένα γύρω από το σπίτι, οι «καλοί άνθρωποι» στο “Otago” στη Νεα Ζηλανδία, αρπάζουν τα όπλα τους για το ετήσιο «Great Easter Bunny Hunt». Στόχος του είναι, η μείωση του πληθυσμού των κουνελιών, που είναι εισαγόμενο είδος και επηρεάζει αρνητικά τη βιοποικιλότητα του περιβάλλοντος. Τα κουνέλια θεωρούνται παράσιτα και φορείς πανώλης στην περιοχή, σύμφωνα με τον Guardian.
Οι μάγισσες του Πάσχα και οι φωτιές στη Φινλανδία
Το “Halloween” έρχεται νωρίς στη Φινλανδία, καθώς τα παιδιά ντύνονται μάγισσες και περιφέρονται στους δρόμους με σκουπόξυλα, ενώ επιδίδονται σε ένα κυνήγι για πασχαλινές λιχουδιές. Πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και απαγγέλλουν ένα ποίημα με ομοιοκαταληξία, που σκοπό έχει να διώξει τα κακά πνεύματα με αντάλλαγμα ένα σοκολατένιο αυγό.
Οι φωτιές που ανάβουν, έχουν σκοπό να τρομάξουν τις μάγισσες και τις διώξουν μακριά.
Τα στολισμένα δέντρα στην Παπούα στη Νέα Γουινέα
Ο στολισμών των πασχαλινών δέντρων αποτελούν μέρος των εορτασμών τους. Η σοκολάτα όμως δεν είναι πολύ «πρακτική» στις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες της Παπούα Νέας Γουινέας. Έτσι αντί για γλυκές σοκολατένιες λιχουδιές ή άλλα πολύχρωμα διακοσμητικά, οι άνθρωποι στολίζουν τα δέντρα με καπνό και τσιγάρα και τα χρησιμοποιούν ως τόπους λατρείας μέχρι το Πάσχα. Στις εκκλησίες δε, μικρά δέντρα στολίζονται με φύλλα καπνού και τσιγάρα.
Αυτά μοιράζονται στους πιστούς μετά τη λειτουργία του Πάσχα.
Υπαίθριες πασχαλινές φωτιές
Σε πολλές κοινότητες της Βορειοδυτικής Ευρώπης είναι σύνηθες να οργανώνουν μια διήμερη γιορτή, που ξεκινά την Κυριακή του Πάσχα με το άναμμα μιας μεγάλης φωτιάς.
Αυτές οι φωτιές που ονομάζονται εύστοχα «οι φωτιές του Πάσχα», οι άνθρωποι πιστεύουν, ότι θα βοηθήσουν να διώξουν μακριά το χειμώνα. Με τα χρόνια έχουν γίνει ένας διασκεδαστικός τρόπος για τα μέλη της κοινότητας, που μαζεύονται και γιορτάζουν τον ερχομό της άνοιξης. Είναι η πρώτη μεγάλη συγκέντρωση μετά από εβδομάδες χειμερινής μοναξιάς και απομόνωσης λόγω κακοκαιρίας και ίσως γι’αυτό έχουν διατηρήσει τη δημοτικότητά τους όλα αυτά τα χρόνια.
Το πέταγμα του πασχαλινού χαρταετού στις Βερμούδες
Ο εορτασμός του Πάσχα στο νησί των Βερμούδων ξεκινά με το “KiteFest” (το φεστιβάλ χαρταετού )της Μεγάλης Παρασκευής. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ανθρώπους να πετούν τους χειροποίητους χαρταετούς τους στην παραλία “Horseshoe Bay”.
Σύμφωνα με το μύθο, ένας δάσκαλος κατηχητικού εμπνεύστηκε αυτή τη διασκεδαστική παράδοση, όταν έφτιαξε έναν χαρταετό, που απεικόνιζε τον Ιησού για να βοηθήσει τους μαθητές να κατανοήσουν την ιστορία του Χριστού. Είχε τόση επιτυχία, που καθιερώθηκε ως μέρος των εορτασμών του Πάσχα. Οι επισκέπτες του φεστιβάλ, μπορούν επίσης να απολαύσουν ένα γεύμα με μπακαλιάρο, πριν κατευθυνθούν στις πασχαλινές λειτουργίες, που πραγματοποιούνται με την ανατολή του ηλίου σε παραλίες σε όλο το νησί.
Οι διάβολοι του Πάσχα στη Σικελία
Στο Prizzi της Σικελίας, “το Abballu de daivuli” είναι μια αναπαράσταση διαβόλων από ντόπιους, που φορούν τρομακτικές μεταλλικές μάσκες και είναι ντυμένοι με κόκκινες ρόμπες, σύμφωνα με την εφημερίδα “The Telegraph”. Όσοι είναι ντυμένοι με τα κοστούμια «βασανίζουν» όσες περισσότερες «ψυχές» μπορούν (πράγμα που στην πραγματικότητα σημαίνει, ότι τους αναγκάζουν να πληρώσουν τα ποτά όλων) πριν το απόγευμα, που η Παναγία και ο αναστημένος Χριστός θα σώσουν τον κόσμο στέλνοντας τους διαβόλους μαζί με τους αγγέλους.
Η γιγάντια πασχαλινή ομελέτα στη Γαλλία
Στην πόλη “Haux” της νότιας Γαλλίας τη Δευτέρα του Πάσχα, μια ομελέτα γίγαντας, σερβίρεται στην κεντρική πλατεία της πόλης. Και όταν λέμε γίγαντας, εννοούμε γίγαντας: Η ομελέτα περιέχει περισσότερα από 15.000 αυγά και ταΐζει έως και 1.000 άτομα. Κάθε οικογένεια σπάει αυγά στο σπίτι της το πρωί και τα πηγαίνει στην κεντρική πλατεία, όπου συγκεντρώνονται οι κάτοικοι και ψήνουν τη γιγάντια ομελέτα για μεσημεριανό πασχαλινό γεύμα….Και δείπνο. Και πρωινό το επόμενο πρωί…
Ο θρύλος λέει ότι, όταν ο Ναπολέων και ο στρατός του ταξίδευαν στη νότια Γαλλία, σταμάτησαν σε μια μικρή πόλη και έφαγαν ομελέτες. Άρεσαν τόσο πολύ στον Ναπολέοντα που διέταξε τους κατοίκους της πόλης να μαζέψουν τα αυγά τους και να φτιάξουν μια γιγάντια ομελέτα για τον στρατό του την επόμενη μέρα.
Αναπαράσταση της Σταύρωσης σε Μεξικό και Φιλιππίνες
Οι Φιλιππίνες είναι μια χώρα ως επί το πλείστον καθολική, επομένως είναι λογικό οι κάτοικοί της να παίρνουν πολύ σοβαρά το Πάσχα. Κάθε χρόνο τη Μεγάλη Παρασκευή, Σταύρωση και μαστίγωση στις Φιλιππίνες
Στις Φιλιππίνες μερικοί φανατικοί Καθολικοί ακολουθούν την πρακτική του αυτομαστιγώματος και λαμβάνουν μέρος στην αναπαράσταση της Σταύρωσης κάθε Πάσχα. Μια χούφτα ανθρώπων στο “San Pedro Cutud” καρφώνονται σε σταυρούς για να τιμήσουν τη σταύρωση του Ιησού, συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στο θείο Δράμα. Πιστεύουν ότι τους βοηθά να εξαγνιστούν και να καθαριστούν από τις αμαρτίες τους.
Αν και η Καθολική Εκκλησία έχει αρνηθεί αυτές τις πρακτικές, είναι μια ετήσια παράδοση που φέρνει χιλιάδες τουρίστες.
Και δεν είναι οι μόνοι. Στο Μεξικό, οι περισσότεροι από τους πιο περίτεχνους εορτασμούς της Μεγάλης Εβδομάδας περιλαμβάνουν δραματικές αναπαραστάσεις της σύλληψης, της δίκης και της σταύρωσης του Ιησού. Θεωρείται μεγάλη τιμή να συμμετέχει κάποιος.
Ο δρόμος της Σταύρωσης στο Βατικανό
Στο Βατικανό, ο Πάπας τιμά την «Οδό του Σταυρού», συμμετέχοντας σε μία θρησκευτική πομπή, που ξεκινά από το Κολοσσαίο τη Μεγάλη Παρασκευή. Οι άνθρωποι που παρευρίσκονται στην πομπή κρατούν κεριά και περπατούν μέχρι τον λόφο “Palatine”, σταματώντας 14 φορές στη διαδρομή για να αναπαραστήσουν τις στάσεις του Σταυρού του Μαρτυρίου.
Το μονοπάτι της Σταύρωσης στα Ιεροσόλυμα
Στα Ιεροσόλυμα, την πόλη που σταυρώθηκε ο Ιησούς, οι Χριστιανοί γιορτάζουν τη Μεγάλη Παρασκευή περπατώντας το ίδιο μονοπάτι που έκανε ο Ιησούς την ημέρα που καρφώθηκε στον σταυρό. Συμπάσχοντες με τον πόνο του εκείνη τη μοιραία μέρα, μερικοί από αυτούς που συμμετέχουν, κουβαλούν μαζί τους έναν σταυρό. Την Κυριακή του Πάσχα, πολλοί προσκυνητές παρακολουθούν μια εκκλησιαστική λειτουργία στο Garden Tomb – την περιοχή όπου πιστεύεται ότι θάφτηκε ο Ιησούς.
Η σιωπηλή πομπή στο Μεξικό
Ορισμένες περιοχές του Μεξικού προτιμούν πιο χαλαρούς εορτασμούς από αυτούς που αναφέρθηκαν παραπάνω, όπως μια σιωπηλή πομπή μέσα στην πόλη ή επίσκεψη σε 12 εκκλησίες σε 12 ημέρες.
Συμπέρασμα
Αυτές οι παραδόσεις και τα έθιμα είναι, που κάνουν το Πάσχα, πέρα από μια καθαρά θρησκευτική γιορτή, μια λαογραφική και πολιτισμική πανδαισία, που σε πολλές περιπτώσεις, αξίζει να φροντίσουμε ώστε να διατηρηθεί και συνεχιστεί. Κάθε τόπος έχει τις δικές του ιδιαίτερες παραδόσεις, που είναι βγαλμένες από τις ρίζες του πολιτισμού του, παραδόσεις και έθιμα, που κάποια καλά κρατούν με το πέρασμα του χρόνου και κάποια άλλα καλούμαστε να τα αναβιώσουμε για να συμμετέχουμε στο θρίαμβο της Ανάστασης, στο θάνατο του θανάτου και τη νίκη της ζωής.