Τα διψασμένα ή αγχωμένα φυτά εκπέμπουν ήχους που δεν μπορούν να ανιχνευθούν από το ανθρώπινο αυτί, σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό “Cell”.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, χρησιμοποίησαν ειδικά μικρόφωνα για να καταγράψουν υπέρηχους, που παράγονται από φυτά, όπως ντομάτας και καπνού μέσα σε ένα κουτί, που προστατεύεται από κάθε ήχο, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο θερμοκήπιο.
«Από προηγούμενες μελέτες γνωρίζουμε, ότι τα δονόμετρα, που συνδέονται με τα φυτά καταγράφουν δονήσεις. Αλλά αυτές οι δονήσεις γίνονται επίσης ηχητικά κύματα στον αέρα — Είναι όμως, ήχοι που να καταγραφούν από απόσταση; Η μελέτη μας αντιμετώπισε αυτό το ερώτημα, το οποίο οι ερευνητές συζητούν εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε μια από τις συγγραφείς της μελέτης η “Lilach Hadany”.
Η έρευνα
Τα φυτά τοποθετήθηκαν σε ηχομονωμένο ακουστικό θάλαμο με περιβάλλον θερμοκηπίου. Στη συνέχεια, τοποθέτησαν μικρόφωνα υπερήχων σε απόσταση περίπου 10 εκατοστών από κάθε δείγμα.
«Πριν τοποθετήσουμε τα φυτά στο «ακουστικό κουτί», τα υποβάλαμε σε διάφορες επεξεργασίες: ορισμένα φυτά δεν είχαν ποτιστεί για πέντε ημέρες, σε ορισμένα ο μίσχος είχε κοπεί και μερικά ήταν ανέγγιχτα», είπε η Hadany.
Αφού κατέγραψαν τα φυτά, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης, για να ξεχωρίζουν τα φυτά που δεν έχουν υποστεί πίεση(στρες), από τα διψασμένα φυτά και από τα πληγωμένα φυτά.
Πήραν πολλά παραδείγματα των ήχων-υπερήχων, τα συνέταξαν σε ένα μικρό χρονικό πλαίσιο και άλλαξαν τη συχνότητα, ώστε να είναι συμβατοί με την ανθρώπινη ακοή.
Σύμφωνα με τη Dr. Hadany, Εξελικτική Βιολόγο, υπερηχητικές δονήσεις έχουν καταγραφεί από φυτά στο παρελθόν, αλλά όχι όταν μεταδίδονται μέσω του αέρα.
Υποστηρίζουν, ότι ανέπτυξαν μηχανικά μοντέλα, για να προσδιορίσουν την κατάσταση των φυτών, συμπεριλαμβανομένου του εάν ήταν αφυδατωμένα ή άρρωστα, με βάση τους ήχους που ανιχνεύτηκαν.
Τα φυτά της ντομάτας και του καπνού ήταν στο επίκεντρο της έρευνας αλλά μελετήθηκαν επίσης το σιτάρι, το καλαμπόκι και ο κάκτος.
Τα αποτελέσματα
«Η πρόθεσή μας ήταν να ελέγξουμε εάν τα φυτά εκπέμπουν ήχους και εάν αυτοί οι ήχοι επηρεάζονται με οποιονδήποτε τρόπο από την κατάσταση του φυτού.
Η εξαετής μελέτη έδειξε, ότι τα φυτά παράγουν έναν ήχο «κλικ» υψηλής συχνότητας, όταν βρίσκονται κάτω από στρες. Χρησιμοποιήσαν ως επί το πλείστον δύο καταπονήσεις, το στέγνωμα του φυτού και το κόψιμο του με ψαλίδι. Και στις δύο περιπτώσεις βρήκαν πως τα φυτά εκπέμπουν ήχους.
Οι ηχογραφήσεις έδειξαν, ότι τα φυτά στο πείραμά εξέπεμπαν ήχους σε συχνότητες 40-80 kilohertz. Η μέγιστη συχνότητα που ανιχνεύεται από έναν ενήλικα άνθρωπο είναι περίπου 16 kilohertz.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν, ότι τα μη στρεσαρισμένα φυτά εκπέμπουν συνήθως λιγότερο από έναν ήχο την ώρα, ενώ τα φυτά που ήταν αφυδατωμένα ή τραυματισμένα παρήγαγαν δεκάδες ήχους κάθε ώρα.
«Κατά τη διάρκεια της αφυδάτωσης, αν σταματήσουμε να ποτίζουμε το φυτό, αρχίζει να εκπέμπει έναν ήχο, που κορυφώνεται περίπου τη δεύτερη μέρα» δήλωσαν οι ερευνητές. Επισήμαναν επίσης, ότι οι ήχοι μπορούσαν να ανιχνευθούν ακόμη και όταν τα φυτά τοποθετούνταν σε ένα θορυβώδες θερμοκήπιο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες, για τη δημιουργία κατάλληλων εργαλείων- όπως εξειδικευμένων αισθητήρων-που θα ενημερώνουν τους καλλιεργητές πότε τα φυτά χρειάζονται πότισμα, για παράδειγμα».
Χρησιμοποιούν τα φυτά ήχους για να επικοινωνούν μεταξύ τους;
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι: «στη φύση, οι ήχοι που εκπέμπουν τα φυτά ανιχνεύονται από πλάσματα, που βρίσκονται κοντά, όπως νυχτερίδες, τρωκτικά, διάφορα έντομα και πιθανώς και άλλα φυτά – που μπορούν να ακούσουν τις υψηλές συχνότητες και να αντλήσουν σχετικές πληροφορίες».
Αυτό που επίσης δεν είναι ακόμη σαφές είναι, εάν τα φυτά που εκπέμπουν ήχο, ελπίζουν να αποσπάσουν την προσοχή των αρπακτικών ή να προσελκύσουν επικονιαστές.
«Ας σκεφτούμε για παράδειγμα έναν θηλυκό σκόρο, που σκοπεύει να γεννήσει αυγά. Μπορεί να γεννήσει αυγά σε μια ντομάτα και υπάρχουν αρκετοί θάμνοι ντομάτας, μερικοί από αυτούς εκπέμπουν ήχο και άλλοι όχι. Θα προτιμούσε αυτούς που εκπέμπουν ήχους ή αυτούς που δεν εκπέμπουν; Αυτό είναι κάτι που εξετάζουμε αυτή τη στιγμή, δήλωσαν οι ερευνητές».
Κάποιοι επιστήμονες όμως, που δε συμμετείχαν στη συγκεκριμένη έρευνα παρατήρησαν, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις, πως οι ήχοι που παράγονται από τα φυτά είναι μια μορφή επικοινωνίας. «Υπάρχουν δύο επιλογές, η συναρπαστική κατεύθυνση είναι, ότι τα φυτά χρησιμοποιούν ήχους για επικοινωνία, αλλά υπάρχει επίσης η επιλογή, ότι οι ήχοι είναι υποπροϊόν κάποιων φυσιολογικών διεργασιών»
Ο Dr. Richard Karban, που μελετά τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ φυτοφάγων εντόμων και των φυτών ξενιστών τους, είπε χαρακτηριστικά στο CNN: «Αυτό το αποτέλεσμα προσθέτει σε αυτά που ήδη γνωρίζουμε για τις αντιδράσεις των φυτών στο στρες. Είναι μια χρήσιμη συμβολή στο σχετικό ερευνητικό πεδίο και στη γενική εκτίμησή μας, ότι τα φυτά είναι οργανισμοί που ανταποκρίνονται και ικανοί για περίπλοκες συμπεριφορές. Ωστόσο, δεν πρέπει να ερμηνευθεί, ως απόδειξη, ότι τα φυτά επικοινωνούν ενεργά παράγοντας ήχους. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα».
Και θα κλείσουμε με το σχόλιο της Lilach Hadany, μίας εκ των ερευνητών: «Προφανώς, ένα ειδυλλιακό τοπίο με λουλούδια μπορεί να είναι ένα μάλλον ένα θορυβώδες μέρος. Απλώς εμείς δεν μπορούμε να ακούσουμε τους ήχους».
Πηγή: nypost.com