Η άνοιξη συνοδεύεται από εντυπωσιακά λουλούδια και ανθισμένα δέντρα – αλλά εάν είστε ένας από τους εκατομμύρια ανθρώπους που πάσχουν από εποχιακές αλλεργίες, αυτό σημαίνει παράλληλα φτάρνισμα, συμφόρηση, ρινική καταρροή και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα, που ταλαιπωρούν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Οι εποχιακές αλλεργίες, που ως επί το πλείστον οφείλονται στη γύρη, επιφέρουν δυσάρεστες αντιδράσεις, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα αμύνεται στα αλλεργιογόνα. Επιστημονικές μελέτες επισημαίνουν πως η αντιμετώπισή τους αποτελεί ακόμη ένα «λεπτό» ζήτημα, με πολλούς ιατρούς να καταφεύγουν είτε σε φυσικές μεθόδους θεραπείας, είτε στην ανοσοθεραπεία. Πάμε να δούμε, παρακάτω, την ανασκόπηση της ειδικής ανοσολογικής θεραπευτικής μεθόδου.
Αντιμετώπιση εποχικών αλλεργιών: Τύποι ανοσοθεραπείας
Ενέσιμη μέθοδος
Οι ενέσεις είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη και πιο αποτελεσματική μορφή ανοσοθεραπείας για την αντιμετώπιση εποχικών αλλεργιών. Πιο συγκεκριμένα, ενδείκνυνται για τη θεραπεία αλλεργικών καταστάσεων που επηρεάζουν τη μύτη και τα μάτια (αλλεργική ρινοκοπεφυκίτιδα), τα αυτιά (αλλεργική μέση ωτίτιδα) καθώς και τους πνεύμονες (βρογχικό άσθμα). Η μέθοδος αυτή καταπολεμά σε ποσοστό έως και 80% τα συμπτώματα από τα πιο συχνά αλλεργιογόνα, όπως δέντρα, γρασίδι, ζιζάνια, μούχλα και σκόνη.
Η ενέσιμη θεραπεία δεν συνιστάται εάν:
- είστε έγκυος
- έχετε καρδιακές παθήσεις
- πάσχετε από σοβαρό άσθμα
Υπογλώσσια ανοσοθεραπεία
Η υπογλώσσια ανοσοθεραπεία (SLIT) είναι ένας εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης αλλεργιών χωρίς ενέσεις. Επί του παρόντος, οι μόνες μορφές που έχουν εγκριθεί από την FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) είναι τα δισκία κατά της αλλεργίας στην αμβροσία, τη γύρη γρασιδιού και τα ακάρεα σκόνης. Αναλυτικότερα, τα δισκία τοποθετούνται κάτω από τη γλώσσα για ένα έως δύο λεπτά και στη συνέχεια καταπίνονται καθώς διαλύονται. Η διαδικασία αυτή θα αυξήσει την ανοχή σας και θα μειώσει εντυπωσιακά τα αλλεργικά συμπτώματα με την πάροδο του χρόνου.
Αποσυμφορητικά και αντιισταμινικά
Τα αποσυμφορητικά και τα αντιισταμινικά είναι τα πιο κοινά φάρμακα εποχικής αλλεργίας, καθώς βοηθούν στη μείωση της βουλωμένης μύτης, της ρινικής καταρροής, του φταρνίσματος και του κνησμού. Ορισμένα φάρμακα λειτουργούν εμποδίζοντας την απελευθέρωση των χημικών ουσιών που προκαλούν τις αλλεργικές αντιδράσεις στον οργανισμό, ενώ άλλα, όπως τα κορτικοστεροειδή είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία των φλεγμονών που προκαλούν τα αλλεργιογόνα.
Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον αλλεργιολόγο σας, ο οποίος με τη σειρά του θα συνεργαστεί μαζί σας για να καθορίσει ποια φάρμακα είναι καλύτερα για εσάς και πόσο συχνά πρέπει να τα λαμβάνετε – εξαλείφοντας ή ελαχιστοποιώντας τυχόν παρενέργειες.
Πηγές: acaai.org, www.allergy.org.au, www.healthline.com, www.mayoclinic.org