Ως γονείς, όλοι θέλουμε να κάνουμε τα παιδιά μας ευτυχισμένα και να τους προσφέρουμε μία άνετη και γεμάτη εμπειρίες ζωή. Η, πολλές φορές, «καταστροφική» αυτή αγάπη μας ωθεί στο να θέλουμε να λέμε «ναι» σε κάθε αίτημά τους και να τα ικανοποιούμε με ό,τι επιθυμούν. Ωστόσο, υπάρχουν φορές που το να λέμε «όχι» είναι εξίσου σημαντικό για την ευημερία και την ανάπτυξή τους.
Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους το να λέμε «όχι» στο παιδί μας είναι ζωτικής σημασίας, πώς αυτό μπορεί να το ωφελήσει μακροπρόθεσμα και θα παραθέσουμε μερικές συμβουλές για το πώς να το κάνουμε αποτελεσματικά, χωρίς να βλάψουμε τη σχέση μας με το παιδί σας.
Γιατί πρέπει να λέμε «όχι»;
Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να περιμένουν
Η καθυστέρηση της ικανοποίησης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την επιτυχία στη ζωή, σύμφωνα με την Dr Georgia Manning, σύμβουλο, ψυχοθεραπεύτρια και διευθύντρια του Wellbeing For Kids. Λέγοντας συνεχώς «ναι» σε κάθε καπρίτσιο των παιδιών μας, το μόνο που τους προσφέρουμε είναι μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Ως ενήλικες, πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να πάρουμε αυτό που θέλουμε, έτσι, τα παιδιά μας θα πρέπει να λάβουν αυτό το πολύ σημαντικό μάθημα από νωρίς, ακόμη και αν ο χρόνος αναμονής τους είναι συγκριτικά πολύ σύντομος.
Τα παιδιά χρειάζονται τους γονείς να είναι γονείς, όχι φίλοι
Η Dr Manning αναφέρει πως παρατηρεί πολλούς νέους γονείς που ανησυχούν ότι τα παιδιά τους δεν θα τους αγαπήσουν ή δεν θα τους συμπαθήσουν αν είναι πολύ αυστηροί. Για αυτό το λόγο, προσπαθούν να φέρονται περισσότερο ως φίλοι παρά ως γονείς -και τις περισσότερες φορές οι φίλοι δε λένε «όχι»-. Μάλιστα, δεν υπάρχει απολύτως κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει ότι η στοργική αλλά σταθερή ανατροφή των παιδιών θα σπάσει τον δεσμό μεταξύ τους.
Πώς θα πούμε «όχι», χωρίς να βλάψουμε τη σχέση παιδιού-γονιού;
Προσφέρουμε μια σύντομη εξήγηση
Μια σύντομη εξήγηση σχετικά με το γιατί λέμε «όχι» δύναται να μετατρέψει την άρνησή μας σε μαθησιακή εμπειρία. Λέγοντας, «Όχι, δεν μπορείς να πηδήξεις στην πισίνα χωρίς το σωσίβιο σου», χωρίς εξήγηση, δε βοηθάει. Το παιδί μας ενδεχομένως να σκεφτεί: «Δεν μπορώ να το κάνω αυτό επειδή η μαμά μου είναι κακιά», χωρίς να αναγνωρίζει τον πιθανό κίνδυνο.
Καταστούμε σαφές ότι δεν θα υποχωρήσουμε
Ανεξάρτητα από το πόσο κλαψουρίζει, ικετεύει ή παρακαλεί το παιδί μας, καλό θα ήταν να μην ενδώσουμε. Ακόμα και όταν ακούμε φράσεις όπως, «Αλλά όλοι οι άλλοι μπορούν να το κάνουν αυτό!» ή «Είσαι τόσο κακός. Σε μισώ!», απλά ας υπενθυμίσουμε στο παιδί μας: «Σ’ αγαπώ και αυτός είναι ο κανόνας μου».
Αντιμετωπίζουμε τα συναισθήματά με υγιή τρόπο
Ενώ σε μερικούς γονείς μπορεί να μην αρέσει να λένε «όχι» επειδή δεν θέλουν να φαίνονται κακοί, άλλοι μπορεί να αισθάνονται ένοχοι στο ότι το παιδί τους είναι δυστυχισμένο. Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε πώς αισθανόμαστε όταν λέμε «όχι», ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματά μας με υγιή και παραγωγικό τρόπο.
Για αυτό, υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι είναι εντάξει για το παιδί μας να βιώνει δυσάρεστα συναισθήματα, όπως θλίψη και απογοήτευση. Στην πραγματικότητα, λέγοντας «όχι» στα αιτήματα του παιδιού μας, του δίνουμε την ευκαιρία να εξασκηθεί στην αντιμετώπιση των συναισθημάτων του με κοινωνικά κατάλληλο και ορθό τρόπο.
Πηγές: www.verywellfamily.com, www.melbournechildpsychology.com.au