Όπως λέει και η παροιμία, «καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις»: πόσω μάλλον, όταν πρόκειται για την υγεία των δοντιών μας, τα οποία απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή, ώστε να διατηρηθούν υγιή και δυνατά.
Ωστόσο, πολλοί από εμάς κάνουμε εν αγνοία μας λάθη, που μπορούν να προκαλέσουν σημαντική βλάβη στα δόντια μας, με την πάροδο του χρόνου. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν πρόκειται για την οδοντική υγιεινή και τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν στη στοματική μας υγεία. Έχοντας επίγνωση αυτών των λαθών και λαμβάνοντας μέτρα για την αποφυγή τους, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα δόντια μας θα παραμείνουν υγιή και δυνατά για τα επόμενα χρόνια!
Δάγκωμα νυχιών
Το δάγκωμα των νυχιών, όχι μόνο φανερώνει υπερβολικό άγχος, αλλά είναι επίσης καταστροφικό για τα νύχια και τα δόντια μας. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να σπάσει τα δόντια μας αν δαγκώσουμε αρκετά δυνατά και, ακόμη χειρότερα, μπορεί να επηρεάσει σοβαρά το σαγόνι μας. Ασκώντας πίεση στο σημείο αυτό, ενδέχεται να προκαλέσουμε δυσλειτουργία της γνάθου και πόνο στη στοματική κοιλότητα.
Βούρτσισμα με σκληρή οδοντόβουρτσα
Καλό θα ήταν να μη βουρτσίζουμε τα δόντια μας με πολλή δύναμη ή να μη χρησιμοποιούμε σκληρή οδοντόβουρτσα, διότι αυτή η συνήθεια πιθανόν να φθείρει και να ερεθίσει τα ούλα, προκαλώντας κοινά προβλήματα στα δόντια, όπως ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα.
Τρίξιμο και σφίξιμο δοντιών
Το τρίξιμο και το σφίξιμο των δοντιών μας, κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να είναι μια συνήθεια που κάνουμε και δε γνωρίζουμε καν – και είναι πιο επιβλαβής από ό,τι νομίζουμε! Αναλυτικότερα, προκαλεί μακροπρόθεσμα ρωγμές και τρύπες στα δόντια, καθώς και πόνο στις αρθρώσεις της γνάθου ή ακόμη, και μυϊκή ευαισθησία. Ένα κοινό σύμπτωμα είναι ο πόνος στο σαγόνι ενώ μασάμε ή η αίσθηση μαγκώματος, όταν πάμε να ανοίξουμε το στόμα μας διάπλατα.
Πηγή: decardenasdmd.com