Αναλογιστείτε την τελευταία φορά που κάποιος μπήκε στη διαδικασία να σας εκδηλώσει τα θετικά του συναισθήματα προς το άτομό σας.
Όταν κάποιος, γνωστός ή άγνωστος, φίλος ή μέλος της οικογένειάς σας, σάς έκανε ένα κομπλιμέντο, σας έστειλε ένα μήνυμα για να δει πώς είστε, ή σας εξέφρασε με οποιονδήποτε τρόπο την ευγνωμοσύνη του για κάτι που κάνατε. Θυμάστε πώς αισθανθήκατε;
Πιθανότατα, αυτή η φαινομενικά μικροσκοπική πράξη σας έφτιαξε τη μέρα σας. Είναι, εξάλλου, υπέροχο να γνωρίζει κανείς ότι βρίσκεται στο μυαλό ενός μέλους του κοινωνικού του περιγύρου, έστω και για μία σύντομη στιγμή. Όταν οι ρόλοι αντιστρέφονται, ωστόσο, μπορεί από τη δική σας μεριά, συχνά ασυνείδητα, να μην προβαίνετε σε ανάλογες ευγενικές ενέργειες. Έχετε αναρωτηθεί γιατί μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο;
Η ψυχολογία της καλοσύνης
Η ανθρώπινη ψυχολογία δείχνει, αποδεδειγμένα, μία ροπή προς την αποφυγή ανάλογων καλών πράξεων, ιδίως απέναντι σε ανθρώπους με τους οποίους δεν υπάρχει καθημερινή τριβή. Ανάλογες παρορμήσεις προς την αδράνεια εμφανίζονται σε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα, σε σχέση με τις τάσεις για εκδήλωση τέτοιων θετικών συναισθημάτων. Αποδεδειγμένα, οι άνθρωποι νοιάζονται ιδιαίτερα για την εικόνα των άλλων για εκείνους.
Τείνουν, όμως, να υποτιμούν πόσο οι συνάνθρωποί τους εκτιμούν στοιχεία όπως η ευγένεια, η καλοσύνη, το κομπλιμέντο και η εκδήλωση του ενδιαφέροντος. Και, κάπως έτσι, η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων παραγκωνίζει τις καθημερινές ευκαιρίες για να δείξει τα συναισθήματά της.
Η προκατάληψη της αρνητικότητας
Οι άνθρωποι δεν έχουν την ικανότητα να διαβάζουν μυαλά, οπότε απλώς υποθέτουν τι σκέφτονται οι άλλοι για εκείνους. Τέτοιες υποθέσεις, όμως, πολλές φορές δεν αντανακλούν την πραγματικότητα, αλλά, αντίθετα, συχνά τίθενται υπό το πρίσμα της παθογενούς αυτοεκτίμησης και αυτοεικόνας, κατά τη διάρκεια του εσωτερικού τους μονολόγου.
Αναλογιζόμενοι παλαιότερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, λοιπόν, πολλές φορές εκλαμβάνουν με ιδιαίτερη απαισιοδοξία το αν και κατά πόσο κάποιος εκτιμά τη μεταξύ τους σχέση και αλληλεπίδραση. Οι απαισιόδοξες αυτές υποθέσεις αποδίδονται σε μια έννοια που ονομάζεται “προκατάληψη της αρνητικότητας”, κατά την οποία οι άνθρωποι θυμούνται τα αρνητικά γεγονότα και συναισθήματα πιο έντονα από τα θετικά.
Η σημασία μιας ευγενικής χειρονομίας
Εάν οι μικρές, ευγενικές χειρονομίες έχουν θετικό αντίκτυπο στην ημέρα του δέκτη τους, γιατί οι άνθρωποι διστάζουν να τις κάνουν; Σύμφωνα με μελέτες πάνω στη θετική επίδραση των πράξεων καλοσύνης και ευγνωμοσύνης, οι άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στις αρνητικές τους σκέψεις και, έτσι, τείνουν να μην αναγνωρίζουν την επίδραση των καλοπροαίρετων πράξεων στους άλλους. Αντί να εστιάζουμε στη σημασία μιας ευγενικής πρόθεσης, επομένως, επιμένουμε στην αμφιβολία, το κοινωνικό άγχος και τη σκεπτικότητα, που, αν μη τι άλλο, καθορίζουν αρκετές ανθρώπινες σχέσεις, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο κατά τον οποίο οι άνθρωποι αδυνατούν να δείξουν τα συναισθήματά τους.
Πηγή: www.vox.com