Ως ανθρώπινα όντα, είμαστε όλοι μοναδικοί, με τον δικό μας τρόπο. Από την εξωτερική μας εμφάνιση, μέχρι τα στοιχεία της προσωπικότητάς μας, ο καθένας από εμάς έχει ένα ξεχωριστό σύνολο χαρακτηριστικών, που μας διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους.
Έχουμε αναρωτηθεί, όμως, ποτέ πόσο μοναδικοί είμαστε πραγματικά; Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά στο συναρπαστικό κόσμο της ανθρώπινης ατομικότητας και θα διερευνήσουμε τα πιο σπάνια χαρακτηριστικά, που κάνουν μοναδικούς όσους τα κατέχουν.
Κόκκινα μαλλιά
Τα φυσικά κόκκινα μαλλιά είναι πιο σπάνια από ό, τι νομίζουμε. Πιο συγκεκριμένα, οι κοκκινομάλληδες αποτελούν μόνο το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού, και αυτό γιατί, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, τα κόκκινα μαλλιά είναι υπολειπόμενο χαρακτηριστικό. Αυτό το μοναδικό χρώμα μαλλιών προκαλείται από μια γενετική μετάλλαξη, που επηρεάζει την παραγωγή μελανίνης, της χρωστικής ουσίας που δίνει στα μαλλιά το χρώμα τους. Τα κόκκινα μαλλιά συναντώνται πιο συχνά σε άτομα κελτικής καταγωγής, ιδιαίτερα στη Σκωτία και την Ιρλανδία, αλλά ενδέχεται να αποτελούν χαρακτηριστικό ατόμων από άλλα μέρη της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.
Γκρι μάτια
Τα γκρίζα μάτια θεωρούνται ως ένα από τα σπανιότερα χρώματα ματιών στον κόσμο, με μόνο ένα μικρό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού να διαθέτει αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό. Ενώ το ακριβές ποσοστό των ανθρώπων με γκρίζα μάτια δεν είναι γνωστό, εκτιμάται ότι είναι λιγότερο από 1%. Τα γκρίζα μάτια είναι το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας και της κατανομής της μελανίνης στην ίριδα, καθώς και του τρόπου με τον οποίο το φως αντανακλάται στην επιφάνεια του ματιού.
Μικρή τρύπα κοντά στο αυτί
Μια μικρή τρύπα κοντά στο αυτί, γνωστή ως προωτιαίος κόλπος ή λάκκος, είναι μια σχετικά ασυνήθιστη, αλλά ακίνδυνη συγγενική δυσπλασία. Οι προωτιαίοι κόλποι εκτιμάται ότι εμφανίζονται περίπου στο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά ο επιπολασμός ενδέχεται να ποικίλει, ανάλογα με τη γεωγραφική θέση και την εθνικότητα. Ενώ η ακριβής αιτία του προωτιαίου κόλπου δεν είναι γνωστή, πιστεύεται ότι είναι το αποτέλεσμα μιας αναπτυξιακής ανωμαλίας κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης. Τα περισσότερα άτομα με προωτιαίο κόλπο δεν εμφανίζουν επιπλοκές στην υγεία τους, ως αποτέλεσμα αυτού του χαρακτηριστικού, σε σπάνιες, όμως, περιπτώσεις, ο κόλπος μπορεί να μολυνθεί και να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.
Οφθαλμικός αλμπινισμός
Ο οφθαλμικός αλμπινισμός είναι μια σπάνια γενετική διαταραχή, που επηρεάζει τα μάτια και την όραση. Εκτιμάται ότι εμφανίζεται σε περίπου 1 στα 50.000 άτομα παγκοσμίως, καθιστώντας το ως ένα σπάνιο χαρακτηριστικό. Ο οφθαλμικός αλμπινισμός επηρεάζει κυρίως τους άνδρες και προκαλείται από μεταλλάξεις σε γονίδια που εμπλέκονται στην παραγωγή και κατανομή της μελανίνης. Τα άτομα με οφθαλμικό αλμπινισμό, συχνά έχουν προβλήματα όρασης, όπως μειωμένη οπτική οξύτητα, νυσταγμό (ακούσιες κινήσεις των ματιών) και ευαισθησία στο φως. Ενώ επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τον οφθαλμικό αλμπινισμό, τα άτομα που τον εμφανίζουν μπορούν να επωφεληθούν από βοηθήματα όρασης και άλλες μορφές θεραπείας, που θα βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων τους.
Πηγή: www.thelist.com