Η μουσική υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια και συνεχίζει να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται καθημερινά. Είτε είναι στο ραδιόφωνο ενώ οδηγείτε είτε παίζετε σε ένα κατάστημα ενώ ψωνίζετε, μεγάλο μέρος της ζωής μας το περνάμε ακούγοντας μουσική.
Έχει αποδειχθεί όμως, ότι η μουσική κάνει πολλά περισσότερα από το να ψυχαγωγεί απλώς τους ακροατές της, όπως ότι βελτιώνει τη διάθεση, μειώνει την κατάθλιψη και πυροδοτεί τη δημιουργικότητα.
Πολλοί άνθρωποι ακούνε μουσική ως τρόπο χαλάρωσης και βελτίωσης της διάθεσής τους. Έχοντας αυτό κατά νου, οι ερευνητές εξέτασαν, το αν η μουσική μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον οξύ καθώς και το χρόνιο πόνο. Τα αποτελέσματα των ερευνών υποδεικνύουν, ότι η μουσική μπορεί να παίξει ρόλο στη διαχείριση του χρόνιου και οξέος πόνου.
Φυσικό αναλγητικό
Πρόσφατες μελέτες ανακάλυψαν ότι όσοι υποφέρουν από χρόνιο πόνο, μπορούν να μειώσουν τον πόνο που νιώθουν ακούγοντας μουσική που τους αρέσει.
Αυτό το φαινόμενο μπορεί να συνδέεται κυρίως, με το πώς η μουσική επηρεάζει τον εγκέφαλό σας όταν την ακούτε. Το να ακούτε μουσική που σας αρέσει, απελευθερώνει οπιοειδή στον εγκέφαλο, τα οποία σύντομα εξαπλώνονται σε όλο το σώμα σας. Αυτό το φυσικό αναλγητικό μειώνει την αίσθηση του πόνου ενώ απολαμβάνετε τη μουσική. Αυτή η τεχνική, όχι μόνο βοηθά στην καταπολέμηση του πόνου, αλλά μειώνει επίσης την κατάθλιψη και το άγχος, που είναι επίσης δύο αιτίες χρόνιου πόνου.
Υπάρχει επίσης η άποψη, ότι η ακρόαση μουσικής, αποσπά την προσοχή και το να ακούς ένα καλό τραγούδι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να απομακρύνεις το μυαλό σου από τον πόνο και να εστιάσεις σε αυτό που ακούς.
Τι δείχνουν οι έρευνες
Έρευνα σε ασθενείς με ινομυαλγία διαπίστωσε, ότι εκείνοι που άκουγαν μουσική για μόλις μία ώρα την ημέρα, παρουσίασαν σημαντική μείωση του πόνου σε σύγκριση με εκείνους της ομάδας ελέγχου. Στο τέλος της περιόδου των τεσσάρων εβδομάδων της μελέτης, οι συμμετέχοντες που άκουγαν μουσική κάθε μέρα, παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις στα συναισθήματα του πόνου αλλά και της κατάθλιψης.
Το 2015 μια ανασκόπηση ερευνών σχετικών με τις επιδράσεις της μουσικής στη διαχείριση του πόνου, διαπίστωσε, ότι οι ασθενείς που άκουγαν μουσική πριν, κατά τη διάρκεια ή ακόμα και μετά την επέμβαση, παρουσίασαν λιγότερο πόνο και άγχος από εκείνους που δεν άκουγαν μουσική.
Ενώ η ακρόαση μουσικής ανά πάσα στιγμή ήταν αποτελεσματική, οι ερευνητές παρατήρησαν, ότι η ακρόαση μουσικής πριν από την επέμβαση είχε καλύτερα αποτελέσματα.
Δεδομένα από περισσότερους από 7.000 ασθενείς έδειξαν, ότι οι ακροατές μουσικής χρειάζονταν επίσης λιγότερα φάρμακα για να διαχειριστούν τον πόνο τους.
Υπήρξε επίσης μια ελαφρώς μεγαλύτερη βελτίωση στη διαχείριση του πόνου, όταν οι ασθενείς είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν μουσική. 286 ενήλικες που βίωναν οξύ πόνο κλήθηκαν να βαθμολογήσουν τον πόνο τους πριν από την επιλογή μουσικής και μετά την ακρόαση της μουσικής. Οι άνθρωποι δεν γνώριζαν ότι η μουσική που παιζόταν ήταν η ίδια για όλους, αλλά οι ερευνητές έκαναν να φαίνεται ότι ορισμένοι από τους ανθρώπους είχαν τον έλεγχο της μουσικής επιλογής που παιζόταν. Όσοι πίστευαν ότι είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη μουσική που παιζόταν, ανέφεραν μεγαλύτερη ανακούφιση από τον πόνο.
Επιπλέον, οι άνθρωποι που ασχολούνται περισσότερο με τη μουσική στην καθημερινή τους ζωή, ανέφεραν μεγαλύτερη μείωση του πόνου από εκείνους που δεν ασχολούνται με τη μουσική σε τακτική βάση.
Μια πρόσθετη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουλίου 2022 του “The Journal of Pain” αναφέρει, ότι οι μουσικές παρεμβάσεις, παρέχουν χαμηλού κόστους, εύκολα εφαρμόσιμες, συμπληρωματικές θεραπείες πόνου, που δεν απαιτούν βαριά χρήση των πόρων της υγειονομικής περίθαλψης. Η μελέτη αναφέρει επίσης το ρόλο της μουσικής, που χρησιμοποιείται σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης στη μείωση του πόνου των ασθενών.
Συμπέρασμα
Ενώ η ακρόαση της αγαπημένης σας μουσικής δεν θα θεραπεύσει τον πόνο σας για πάντα, είναι μια τέλεια λύση για προσωρινή ανακούφιση χωρίς κόστος ή παρενέργειες από τα φάρμακα. Μελλοντικές έρευνες, ενδεχομένως να καταφέρουν να ανοίξουν νέους δρόμους στο πεδίο της αναλγησίας που προκαλείται από τη μουσική και να βελτιώσουν τη ζωή πολλών ανθρώπων.
Πηγή: www.apmaugusta.com