Η ιδέα ότι οι γυναίκες που ζουν σε κοντινή απόσταση τείνουν να συγχρονίζουν τον κύκλο της περιόδου τους, αποτελεί εδώ και καιρό θέμα συζήτησης.
Μερικοί ορκίζονται στην ύπαρξή του, αποδίδοντας τις κοινές εμμηνορροϊκές εμπειρίες τους σε μια μυστηριώδη διαδικασία συγχρονισμού. Ενώ άλλοι, το απορρίπτουν ως τίποτα περισσότερο από έναν δημοφιλή μύθο και ένα στοιχείο σύμπτωσης.
Αυτό το άρθρο επικεντρώνεται στον ενδιαφέροντα κόσμο του συγχρονισμού περιόδου, εξερευνώντας επιστημονικές έρευνες γύρω από αυτό το φαινόμενο. Ας εμβαθύνουμε στα θολά νερά αυτού του αμφιλεγόμενου θέματος και ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο αιώνιο ερώτημα: «Είναι ο συγχρονισμός της περιόδου ένα πραγματικό φαινόμενο ή απλώς ένα αποκύημα συλλογικής φαντασίας;»
Τι είναι ο συγχρονισμός περιόδου;
Ο συγχρονισμός περιόδου περιγράφει μια δημοφιλή πεποίθηση ότι οι γυναίκες που ζουν μαζί, ή περνούν πολύ χρόνο μαζί αρχίζουν την εμμηνόρροια την ίδια ημέρα κάθε μήνα. Ο συγχρονισμός περιόδου είναι επίσης γνωστός ως «εμμηνορροϊκός συγχρονισμός» ή ως «το φαινόμενο McClintock».
Πιο συγκεκριμένα, βασίζεται στη θεωρία ότι όταν ερχόμαστε σε φυσική επαφή με ένα άλλο άτομο που έχει έμμηνο ρύση, οι φερομόνες μας επηρεάζουν η μία την άλλη, έτσι ώστε τελικά, οι μηνιαίοι κύκλοι μας ευθυγραμμίζονται. Παρόλο που οι γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση αποδέχονται ότι ο συγχρονισμός περιόδου είναι ένα πραγματικό φαινόμενο, η ιατρική βιβλιογραφία δεν έχει μια σταθερή υπόθεση για να αποδείξει ότι συμβαίνει πραγματικά.
Το φαινόμενο McClintock
Η ιδέα του συγχρονισμού περιόδου έχει περάσει από γυναίκα σε γυναίκα εδώ και αιώνες. Μάλιστα, η επιστημονική κοινότητα άρχισε να παίρνει την ιδέα στα σοβαρά όταν μια ερευνήτρια, ονόματι Martha McClintock, διεξήγαγε μια μελέτη, το 1971, σε 135 γυναίκες που ζούσαν μαζί σε κοιτώνα, για να επιβεβαιώσει αν οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι τους ευθυγραμμίζονται.
Η μελέτη δεν εξέτασε άλλους παράγοντες κύκλου, όπως πότε οι γυναίκες είχαν ωορρηξία, αλλά παρακολούθησε πότε ξεκινούσε η μηνιαία αιμορραγία τους. Η McClintock κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περίοδοι των γυναικών ήταν, πράγματι, συγχρονισμένες. Μετά από αυτό, ο συγχρονισμός περιόδου αποκαλείται αλλιώς ως «το φαινόμενο McClintock».
Τι δείχνει μία πρόσφατη έρευνα;
Με την εφεύρεση των εφαρμογών παρακολούθησης περιόδου, που αποθηκεύουν ψηφιακά αρχεία των κύκλων των γυναικών, υπάρχουν περισσότερα δεδομένα διαθέσιμα για να καταλάβουμε εάν ο συγχρονισμός περιόδου είναι πραγματικός. Αναλυτικότερα, μια μεγάλη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την εταιρεία εφαρμογών παρακολούθησης περιόδου Clue αποτέλεσε το μεγαλύτερο πλήγμα στη θεωρία του συγχρονισμού περιόδου. Δεδομένα από περισσότερους από 1.500 ανθρώπους έδειξαν ότι είναι απίθανο οι γυναίκες να μπορούν να διαταράξουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο της άλλης με το να βρίσκονται κοντά η μία στην άλλη, γεγονός που δεν υποστηρίζει το αρχικό συμπέρασμα της McClintock.
Γιατί το φαινόμενο είναι δύσκολο να αποδειχθεί;
Ο συγχρονισμός της περιόδου αποτελεί αμφιλεγόμενο ζήτημα, επειδή δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν οι φερομόνες, στις οποίες βασίζεται η θεωρία δύνανται να επηρεάσουν την έναρξη της περιόδου μας. Πιο συγκεκριμένα, είναι χημικά σήματα που στέλνουμε στους ανθρώπους γύρω μας και αντικατοπτρίζουν έλξη, γονιμότητα και σεξουαλική διέγερση, μεταξύ άλλων.
Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουν αν οι φερομόνες μιας γυναίκας μπορούν να σηματοδοτήσουν την έναρξη της εμμηνόρροιας. Ο συγχρονισμός περιόδου είναι επίσης δύσκολο να αποδειχθεί λόγω της υλικοτεχνικής υποστήριξης των κύκλων περιόδου των γυναικών.
Ενώ ο τυπικός εμμηνορροϊκός κύκλος διαρκεί 28 ημέρες – ξεκινώντας με 5 έως 7 ημέρες της περιόδου μας, κατά την οποία η μήτρα μας αιμορραγεί – πολλές γυναίκες διαφέρουν πολύ από τον «κανόνα», καθώς παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες όπως η διατροφή και η δυσμηνόρροια και άλλοι παράγοντες.
Πηγές: www.healthline.com, www.bbc.com