Όσον αφορά το πλύσιμο των ρούχων, οι περισσότεροι από εμάς απλά πετάμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο χωρίς να σκεφτόμαστε πολύ τη θερμοκρασία του νερού. Ωστόσο, η θερμοκρασία του νερού μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθαριότητα και τη μακροζωία των ρούχων μας. Η θερμοκρασία του νερού μπορεί επίσης να επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό μας αλλά και το περιβάλλον.
Ανάλογα με τον τύπο και το χρώμα του υφάσματος, η επιλογή της σωστής θερμοκρασίας μπορεί να κάνει τη διαφορά. Υπάρχει λόγος που το πλυντήριό σας έχει διαφορετικές επιλογές θερμοκρασίας νερού. Ας δούμε τι συνιστούν οι ειδικοί στο πλύσιμο ρούχων, ώστε να πλένουμε στις σωστές θερμοκρασίες.
Πότε να χρησιμοποιείτε ζεστό νερό
Το ζεστό νερό είναι πιο αποτελεσματικό στην αφαίρεση βρωμιάς και δύσκολων λεκέδων. Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο καλύτερος είναι ο καθαρισμός. Το ζεστό νερό αφαιρεί καλύτερα λεκέδες, βρωμιά και μικρόβια από τα λευκά, τις πάνες και τα πολύ λερωμένα ρούχα, όπως στολές εργασίας ή αθλητικά ρούχα. Να θυμάστε, ότι τα μικρόβια και οι ιοί της γρίπης, του AIDS και της ηπατίτιδας πεθαίνουν σε θερμοκρασίες πάνω από 70 βαθμούς Κελσίου.
Επίσης τα εσώρουχα, θα πρέπει να πλένονται σε ζεστό νερό και ιδανικά ξεχωριστά από τα άλλα ρούχα γιατί έχουν υψηλό μικροβιακό φορτίο. Απλώνετε τα ρούχα στον ήλιο και όχι στη σκιά, διότι η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου είναι ένα από τα ισχυρότερα μικροβιοκτόνα.
Ωστόσο, το ζεστό νερό μπορεί επίσης να προκαλέσει συρρίκνωση ή ξεθώριασμα ορισμένων υφασμάτων. Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν ένα συγκεκριμένο ρούχο μπορεί να πλυθεί σε τόσο ζεστό νερό, ελέγξτε την ετικέτα για οδηγίες πλυσίματος.
Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το ζεστό νερό χρησιμοποιεί την περισσότερη ενέργεια, επομένως έχει τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο περιβάλλον και στο πορτοφόλι σας.
Πότε να χρησιμοποιείτε χλιαρό νερό
Για τα περισσότερα άλλα είδη ένδυσης, το χλιαρό νερό είναι μια καλή επιλογή. Μπορεί να καθαρίσει αποτελεσματικά τα περισσότερα ρούχα χωρίς να τα καταστρέψει και είναι κατάλληλο για τα περισσότερα βαμβακερά, λινά και συνθετικά υφάσματα.
Το χλιαρό νερό μπορεί να είναι μια καλή μέση λύση για τα περισσότερα ρούχα, καθώς δεν προκαλεί τόσο ξεθώριασμα ή συρρίκνωση – αλλά εξακολουθεί να παρέχει καλό καθαρισμό. Τα ακάρεα αρχίζουν να πεθαίνουν στους 35-55 βαθμούς Κελσίου. Τα σεντόνια, οι μαξιλαροθήκες και οι παπλωματοθήκες πρέπει να πλένονται σε θερμοκρασία 50– 60 βαθμούς Κελσίου, το ίδιο και οι θήκες των μαξιλαριών.
Πότε να χρησιμοποιείτε κρύο νερό
Εάν ανησυχείτε ιδιαίτερα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του πλυσίματος ρούχων, σκεφτείτε να πλένετε πιο συχνά σε κρύο νερό. Το πλύσιμο των ρούχων σε κρύο νερό μειώνει την κατανάλωση ενέργειας και την ελαχιστοποιεί το αποτύπωμα άνθρακα. Περίπου το 90 % της ενέργειας που χρησιμοποιείται για τη λειτουργία ενός πλυντηρίου ρούχων, καταναλώνεται για το ζέσταμα του νερού. Σύμφωνα με το «Αμερικανικό Ινστιτούτο Καθαρισμού», πλένοντας τα τέσσερα από πέντε φορτία ρούχων σε κρύο νερό, θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν την ποσότητα εκπομπών CO2 κατά 40 περίπου κιλά σε ένα χρόνο, κάτι που ισοδυναμεί με φύτευση 0,37 στρεμμάτων δάσους.
Με το κρύο νερό επίσης τα χρώματα δεν ξεθωριάζουν και τα υφάσματα δεν συρρικνώνονται. Χρησιμοποιήστε, λοιπόν, κρύο κύκλο πλυσίματος για πιο ευαίσθητα ρούχα, όπως μεταξωτά ή μάλλινα υφάσματα ή σκουρόχρωμα ρούχα, για να αποφύγετε το ξεθώριασμα. Τα σκούρα χρώματα μπορεί να ξεθωριάζουν κατά την πρώτη πλύση, αλλά χάνουν τη λιγότερη ποσότητα χρώματος σε έναν κύκλο κρύου νερού.
Ωστόσο, υπάρχει ένα μειονέκτημα στο πλύσιμο των ρούχων σε κρύο νερό. Ορισμένα απορρυπαντικά ίσως να μην έχουν εξίσου καλή απόδοση, επομένως δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή για ρούχα που έχουν δύσκολους λεκέδες ή είναι ιδιαίτερα βρώμικα. Εάν προτιμάτε τους κύκλους κρύου πλυσίματος, συνιστάται η προσθήκη λευκαντικού ή ενός καθαριστικού αφαίρεσης λεκέδων για να βελτιώσετε την απόδοση του απορρυπαντικού πλυντηρίου.
Σίγουρα έχουμε ακούσει τη φράση πως «τα ρούχα δεν καθαρίζουν με κρύο νερό». Αυτή όμως είναι μία γενίκευση που δεν ισχύει πλέον, γιατί η σύγχρονη τεχνολογία των απορρυπαντικών, επιτρέπει το σωστό και σε βάθος καθαρισμό των ρούχων μας και στους 30°C.
Συμπέρασμα
Οι ειδικοί συμφωνούν, ότι το πλύσιμο των ρούχων με κρύο νερό έχει τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις, αλλά κάθε ρούχο μπορεί να έχει τις δικές του οδηγίες και ανάγκες φροντίδας. Είναι καλό να ξεχωρίζετε τα ρούχα με βάση τις ανάγκες θερμοκρασίας και τις απαιτήσεις του υλικού, αντί να πετάτε όλα τα βρώμικα ρούχα σας στην ίδια πλύση.
Κάθε νοικοκυριό έχει το δικό του περιβαλλοντικό αποτύπωμα και η σημασία της χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης είναι μεγάλη. Είναι απλό – όσο πιο χαμηλή είναι η θερμοκρασία του νερού κατά το πλύσιμο των ρούχων στο πλυντήριο, τόσο μικρότερη είναι η επίδραση στο περιβάλλον.
Πηγή: www.realsimple.com