Μια ιαπωνική επωνυμία παγωτού με έδρα το Τόκιο, η “Cellato”, πουλά το παγωτό Byakuya. Η παραγωγή του πιο ακριβού παγωτού δεν ήταν ο μοναδικός στόχος της Cellato. Ήθελαν να συνδυάσουν ευρωπαϊκά και ιαπωνικά συστατικά με τη μορφή παγωτού. Για να το κάνουν, επιστράτευσαν τον Tadayoshi Yamada, τον επικεφαλής σεφ στο “RiVi”, ένα εστιατόριο στην Οσάκα γνωστό για την ευφάνταστη fusion κουζίνα του.
Ένας εκπρόσωπος της Cellato είπε χαρακτηριστικά: «Μας πήρε πάνω από ενάμιση χρόνο για να το δημιουργήσουμε, με πολλές δοκιμές και λάθη για να πετύχουμε τη σωστή γεύση. Η κατάκτηση ενός τίτλου στα παγκόσμια ρεκόρ Γκίνες έκανε την προσπάθεια να αξίζει τον κόπο».
Πόσο κοστίζει
Μια μπάλα Byakuya 130ml πωλείται λιανικά για 6.370 $,(σχεδόν έξι χιλιάδες ευρώ), αρκετά καλή τιμή για να βρει τη θέση του στα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες, ως το πιο ακριβό παγωτό στον κόσμο.
Το παγωτό συνοδεύεται από ένα χειροποίητο μεταλλικό κουτάλι κατασκευασμένο από τεχνίτες “Takeuchi” στο Κιότο, χρησιμοποιώντας τις ίδιες τεχνικές και υλικά που χρησιμοποιούν στην κατασκευή ναών και ιερών.
Τι περιέχει
Είναι αυτό που η εταιρεία αποκαλεί «ιδιαίτερα υλικά» που ανεβάζει την τιμή του παγωτού. Το παγωτό Byakuya περιέχει κορυφαία συστατικά όπως:
Βρώσιμα φύλλα χρυσού: Το πλούσιο και βαθύ χρώμα του χρυσού μεταμορφώνει τα γλυκά και τα φαγητά σε έργα τέχνης! Ωστόσο, όπως και στα κοσμήματα, έτσι και στο βρώσιμο χρυσό, τα καράτια έχουν σημασία. Ο βρώσιμος χρυσός πρέπει να είναι μεταξύ 23 και 24 καρατίων. Ο χρυσός δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γεύση. Προστίθεται συνήθως στα φαγητα ως διακοσμητικό στοιχείο πολυτελείας.
Λευκή τρούφα: Ονομάζεται και «λευκό διαμάντι» και είναι μια από τις σπανιότερες λιχουδιές της γης. Το έντονο άρωμα και η ασυνήθιστη γεύση της, την μετέτρεψε σε είδος πολυτέλειας. Η σπάνια λευκή τρούφα εισάγεται από την Alba και τα τελευταία χρόνια η μέση τιμή της κυμαινόταν μεταξύ 250 € -600 € ανά 100 γραμμάρια.
Αυθεντικό τυρί Parmigiano: ο λόγος που είναι τόσο ακριβό είναι επειδή περιέχει μεγάλη ποσότητα γάλακτος και πιο συγκεκριμένα 492 λίτρα ανά κεφάλι αλλά κυρίως, επειδή το συγκεκριμένο τυρί παράγεται αποκλειστικά σε μια μικρή περιοχή της Βόρειας Ιταλίας (επαρχίες της Πάρμα και του Ρέτζο-Εμίλια), όπου υπάρχουν 329 πιστοποιημένα γαλακτοκομεία.
Sake lees (sake kasu): είναι ένα υποπροϊόν της παραγωγής sake και ένα ευέλικτο υλικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με διάφορες μαγειρικές και καλλυντικές χρήσεις. Έχει ελαφρώς ξινή, φρουτώδη και γλυκιά γεύση, παρόμοια με το γιαούρτι και την κρέμα γάλακτος, 6-8% περιεκτικότητα σε αλκοόλ, γεύση σακέ και μια λουλουδάτη μυρωδιά μαγιάς. Το Sake lees όταν συνδυάζεται με το άρωμα της λευκής τρούφας προσφέρει μια ιδιαίτερα περίπλοκη γεύση.
Άλλα συστατικά περιλαμβάνουν γάλα, ζάχαρη, κρόκο αυγού, κρέμα, ρύζι, βύνη ρυζιού, κάσιους, σιρόπι αμύλου, αλάτι, μαύρη τρούφα, βρασμένη αλκοόλη, πρωτεΐνη γάλακτος και πηκτικούς παράγοντες.
Ιδιαίτερο σερβίρισμα
Υπάρχει μια συνιστώμενη τεχνική σερβιρίσματος για το Byakuya – πρέπει να ρίξετε το λάδι λευκής τρούφας και να ανακατέψετε μέχρι να μαλακώσει αρκετά ώστε να μπορεί το κουτάλι να μπει μέσα. Εάν το κουτάλι δεν μπορεί να τρυπήσει το παγωτό, πρέπει να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου ή να ζεσταθεί στο φούρνο μικροκυμάτων στα 500w για 10-20 δευτερόλεπτα. Αν και δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης, η Cellato συνιστά να καταναλωθεί το Byakuya εντός 10 ημερών από την αγορά για να διατηρηθεί η γεύση και η υφή.
Το Byakuya είναι ένα παγωτό, που μπορεί να ικανοποιήσει απόλυτα τον ουρανίσκο σας, αλλά σίγουρα όχι και το πορτοφόλι σας.
Πηγή: www.arabianbusiness.com