Υπάρχουν πολλά αστεία που επικεντρώνονται γύρω από τους ηλικιωμένους που ξυπνούν πριν καν ανατείλει ο ήλιος, και ακόμη περισσότερα για τις συνήθειες των εφήβων να κοιμούνται και να ξυπνούν αργά. Κι όμως, η ώρα που το σώμα μας εκ φύσεως ζητά ύπνο και ξυπνά δεν αποτελεί μόνο μέρος του γενετικού μας προφίλ, αλλά και της φυσικής διαδικασίας γήρανσης.
Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας αλλάζει τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, παράγοντας εξαιρετικά σημαντικός για τις αλλαγές στο πρόγραμμα του ύπνου μας, συμπεριλαμβανομένης και της ποσότητας του ύπνου που χρειαζόμαστε ανάλογα με την ηλικία μας.
Ειδικοί αναλύουν το κατά πόσο το πολύ πρωινό ξύπνημα ανήκει στους μύθους σχετικά με την τρίτη ηλικία.
Τα ερεθίσματα του ύπνου και το βιολογικό ρολόι
Ορισμένα από τα ερεθίσματα που επηρεάζουν τον ύπνο είναι το ηλιοβασίλεμα, το φως του ήλιου, τα γεύματα, οι διάφορες κοινωνικές ενδείξεις και η σωματική δραστηριότητα, που δίνουν τις απαραίτητες ενδείξεις στο βιολογικό μας ρολόι, βοηθώντας τον εγκέφαλο να αντιληφθεί την έννοια του χρόνου.
Όπως και άλλες πτυχές της σωματικής και ψυχικής μας υγείας, ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται λιγότερο καθώς γερνάμε. Ο εγκέφαλος είναι πιθανό να μην ανταποκρίνεται στα σχετικά ερεθίσματα όπως θα έπρεπε, επειδή έχει γεράσει, με αποτέλεσμα τις συχνές διαταραχές του ύπνου, όπως οι αϋπνίες.
Τα νεύρα του εγκεφάλου
Για ένα νεότερο άτομο, το δείπνο μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο να καταλάβει ότι η ώρα του ύπνου είναι σε λίγες ώρες. Αντίθετα, για κάποιον αρκετά μεγαλύτερο, αυτή η σύνδεση ανάμεσα στην κοινωνική δραστηριότητα και τον εγκέφαλο πιθανότατα δε θα συμβεί.
Τα νεύρα που υποτίθεται ότι δίνουν στον εγκέφαλο χρονικά σημάδια, έχουν υποστεί σημαντικό βαθμό εκφυλισμού λόγω ηλικίας, δημιουργώντας μία αδυναμία αίσθησης των χρονικών ενδείξεων. Για τον ίδιο λόγο, οι ηλικιωμένοι τείνουν να κουράζονται πριν από τα παιδιά και τα εγγόνια τους και, κατ’ επέκταση, ξυπνούν ξεκούραστοι, νωρίτερα από όλους.
Η σημασία της όρασης και του ηλιακού φωτός
Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι ηλικιωμένοι ξυπνούν νωρίτερα φαίνεται να είναι οι αλλαγές στην όραση που έρχονται με την ηλικία, μειώνοντας την ένταση του βαθμού διέγερσης φωτός που λαμβάνει ο εγκέφαλός μας.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα με καταρράκτη, μια κοινή οφθαλμική πάθηση που επηρεάζει μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ηλικίας 80 ετών και άνω. Ο καταρράκτης προκαλεί θολή όραση, διπλή όραση και γενικά προβλήματα όρασης, με αποτέλεσμα το φως να μην εισέρχεται στα μάτια σε φυσιολογικό βαθμό και, ως εκ τούτου, το βιολογικό ρολόι να μη λαμβάνει ασφαλή ερεθίσματα.
Πηγή: www.huffpost.com