Οι πετσέτες είναι απαραίτητες σε μια κουζίνα και κάνουν τα πάντα, από το να στεγνώνουν τα χέρια μας ή τα πιάτα μέχρι να σκουπίζουν τις επιφάνειες εργασίας, το ψυγείο κ.λ.π, άρα ταλαιπωρούνται και βρωμίζουν πολύ γρήγορα.
Η δυσάρεστη αλήθεια είναι, ότι αυτές ακριβώς οι πετσέτες που χρησιμοποιούμε πολλές φορές καθημερινά, είναι από τα πιο επικίνδυνα και μολυσμένα αντικείμενα του σπιτιού και πολλές έρευνες έχουν δείξει, ότι οι πετσέτες που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα είναι σοβαρές εστίες μικροβίων.
Ιδανικό περιβάλλον για τα βακτήρια
Μια μελέτη για παράδειγμα, που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας έδειξε, ότι οι πετσέτες κουζίνας μπορεί να μην είναι τόσο καθαρές όσο νομίζουν οι ιδιοκτήτες τους. Είναι ίσως απο τα πιο επιβαρυμένα «αντικείμενα» μέσα στο σπίτι μας, αφού αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης μικροβίων και επικίνδυνων βακτηρίων και μάλλον δεν πλένονται τόσο συχνά όσο θα έπρεπε.
Βρέθηκε επίσης, ότι υπάρχουν περισσότερα βακτήρια σε πετσέτες που χρησιμοποιήθηκαν για πολλαπλούς σκοπούς, όπως το σκούπισμα σκευών, το στέγνωμα των χεριών και το σκούπισμα επιφανειών. Επιπλέον, υπήρχαν υψηλότερες περιπτώσεις ανάπτυξης βακτηρίων σε ζεστές, υγρές πετσέτες σε αντίθεση με τις στεγνές.
Μια πετσέτα κουζίνας θα μπορούσε να μεταφέρει βακτήρια πίσω στα χέρια, στα τρόφιμα ή στα εργαλεία μαγειρέματος ενός ατόμου. Επίσης, το να αφήνετε υγρό ύφασμα στους χώρους προετοιμασίας φαγητού είναι μία ανοιχτή πρόσκληση για τα βακτήρια.
Σε διεθνή έρευνα του “National Sanitation Foundation”, βρέθηκε ότι οι πετσέτες της κουζίνας μπορεί να περιέχουν μούχλα, E. Coli αλλά και βακτήρια σταφυλόκοκκου. Τα περισσότερα από τα βακτήρια που υπάρχουν στις πετσέτες είναι σχετικά ακίνδυνα για τα υγιή άτομα. Ωστόσο, ορισμένα παθογόνα –όπως το E. coli και ο S. aureus- έχουν συνδεθεί με τροφική δηλητηρίαση, η οποία προκαλεί ναυτία, εμετό, διάρροια, κοιλιακό άλγος και πυρετό. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από λίγες ώρες έως αρκετές ημέρες.
Τι μπορείτε να κάνετε
Για την πρόληψη της εξάπλωσης βακτηρίων και τροφιμογενών ασθενειών:
- Ιδανικά αλλάξτε πετσέτα στο τέλος κάθε ημέρας
- Εάν είναι δυνατόν, έχετε διαφορετικές πετσέτες για διαφορετικές χρήσεις στην κουζίνα (π.χ. πετσέτα στεγνώματος χεριών, πετσέτα σκευών, πετσέτα επιφανειών σκουπίσματος κ.λπ.).
- Πλένετε όλες τις πετσέτες σας σε ζεστό νερό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
- Επιλέξτε πετσέτες που στεγνώνουν γρήγορα, καθώς υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων σε ζεστές, υγρές πετσέτες.
- Οι πετσέτες μιας χρήσης, είναι μια καλή επιλογή, για να αποτρέψετε τροφιμογενείς ασθένειες ή διασταυρούμενη μόλυνση.
- Οι πετσέτες αντιμικροβιακών μικροϊνών είναι μια εξαιρετική επιλογή. Όχι μόνο στεγνώνουν γρηγορότερα από τις βαμβακερές πετσέτες, αλλά και οι διαχωρισμένες ίνες των υφασμάτων από μικροΐνες, μαζεύουν και συγκρατούν τη βρωμιά. Οι ίνες στις παραδοσιακές πετσέτες τείνουν να απλώνουν τη βρωμιά και την υγρασία γύρω από μια επιφάνεια.
Συμπέρασμα
Σε αντίθεση με άλλα πράγματα που πλένουμε πολύ συχνά, οι περισσότεροι πιθανότατα δε βάζουν αρκετά συχνά τις πετσέτες της κουζίνας στο πλυντήριο.
Είναι εύκολο να τις ξεχάσουμε, αφού όταν στεγνώσουν στον αέρα, φαίνονται έτοιμες για άλλη μια χρήση. Για την αποφυγή εξάπλωσης των μικροβίων και των επιμολύνσεων, συνιστάται να πλένονται σωστά και να αλλάζουν συχνά οι πετσέτες-πανιά πιάτων, όπως επίσης και να αφήνονται να στεγνώσουν καλά πριν την επαναχρησιμοποίηση τους.
Πηγές: www.thekitchn.com, www.parkview.com