Οι αναμνήσεις μπορούν εύκολα να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου ή να ξεχαστούν εντελώς, αλλά μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και οι πιο βραχυπρόθεσμες αναμνήσεις μπορεί να είναι βαθιά αναξιόπιστες.
Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες στους οποίους ανατέθηκε να ανακαλέσουν σχήματα έκαναν λάθη μετά από πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, οι “ψευδαισθήσεις βραχυπρόθεσμης μνήμης” είναι κάτι πολύ πραγματικό και θα μπορούσε να αποδείξει ότι η ανθρώπινη μνήμη είναι αναξιόπιστη ακόμη και λίγα δευτερόλεπτα μετά την πραγματοποίηση γεγονότων.
Νέα έρευνα αποδεικνύει την αναξιοπιστία της μνήμης
Η Δρ Marte Otten είναι η πρώτη συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Plos One.
Η μελέτη τους αμφισβήτησε προηγούμενες έρευνες που έδειξαν ότι οι άνθρωποι στους οποίους έδειχναν περιστρεφόμενα ή κατοπτρικά γράμματα συχνά ισχυρίζονταν ότι έβλεπαν το γράμμα στο σωστό του σχήμα.
Η προηγούμενη μελέτη υπέδειξε ότι αυτό οφειλόταν σε ανθρώπινο λάθος και ότι οι συμμετέχοντες αναγνώριζαν λανθασμένα το σχήμα, ενώ η Otten και η ομάδα της πιστεύουν ότι αυτό οφειλόταν σε προβλήματα μνήμης.
Τα αποτελέσματα της έρευνας
Ακόμα και σε σύντομο χρονικό διάστημα, η μνήμη μας μπορεί να μην είναι πλήρως αξιόπιστη”, έγραψε η Otten. “Ιδιαίτερα όταν έχουμε ισχυρές προσδοκίες για το πώς θα έπρεπε να είναι ο κόσμος, όταν η μνήμη μας αρχίζει να εξασθενεί λίγο -ακόμη και μετά από ενάμισι δευτερόλεπτο, δύο δευτερόλεπτα, τρία δευτερόλεπτα- τότε αρχίζουμε να συμπληρώνουμε με βάση τις προσδοκίες μας”.
Η Otten συνέχισε λέγοντας: “Θεωρήσαμε ότι είναι πιο πιθανό να πρόκειται για φαινόμενο μνήμης. Δηλαδή το είδατε σωστά, αλλά μόλις το απομνημονεύσετε, αρχίζουν να πηγαίνουν στραβά πράγματα”.
Στο πλαίσιο της νέας έρευνας πραγματοποιήθηκαν τρεις σειρές πειραμάτων σε 348 συμμετέχοντες. Σε αυτά τα τεστ, το 37% δήλωσε ότι είδε ένα γράμμα στη σωστή του μορφή, ενώ στην πραγματικότητα τους είχε εμφανιστεί ένα κατοπτρικό γράμμα.
Σύμφωνα με την ομάδα, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα λάθη αυτά προέκυψαν ως αποτέλεσμα της προϋπάρχουσας γνώσης του αλφαβήτου.
Μελλοντικές έρευνες
Τα αποτελέσματα όμως της έρευνας ήταν τόσο καινοτόμα που πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω. Η ομάδα επιδιώκει τώρα να διεξάγει περαιτέρω έρευνα και να βρει εφαρμογές σε πραγματικές λέξεις για την ιδέα των “ψευδαισθήσεων βραχυπρόθεσμης μνήμης” – συμπεριλαμβανομένης της εστίασης στα μοτίβα ομιλίας και στον τονισμό των προτάσεων.
“Τα μεγαλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά τις κοινωνικές προσδοκίες μπορεί να είναι ο τονισμός, για παράδειγμα κάποιος μπορεί να πει για έναν διαλογο: “Α, αυτό το είπε με θυμωμένη και αναστατωμένη φωνή, σωστά;” Ακόμη κι αν ο τονισμός δεν ήταν αυτός, στην μνήμη μπορεί να χρωματιστεί γρήγορα, λόγω των προκαταλήψεών σας για το πως είναι οι γυναίκες” δήλωσε η Otten.
Πηγή: www.indy100.com