Η συνέπεια είναι απαραίτητη για τα παιδιά. Η καθιέρωση μιας ρουτίνας μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των συνδέσεων στον εγκέφαλό τους, που τα βοηθούν να «κατανοήσουν» τις μέρες τους και ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα.
Για εξασφαλίσουμε έναν ποιοτικό και ξεκούραστο ύπνο στα παιδιά, είναι σημαντικό, να έχουμε μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα όπου θα πρέπει να έχουν ξαπλώσει. Ο συνεχής, χωρίς διακοπές ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την υγεία του εγκεφάλου των παιδιών και τη γνωστική τους ανάπτυξη.
Η σημασία της ρουτίνας πριν τον ύπνο
Έρευνες δείχνουν, ότι τα παιδιά με ισχυρές οικογενειακές ρουτίνες, τείνουν να είναι συναισθηματικά πιο υγιή από αυτά που δεν έχουν.
Η ρουτίνα πριν τον ύπνο βοηθά να τεθούν σαφείς προσδοκίες για τη συμπεριφορά τους και (ιδανικά) βοηθούν τα παιδιά να αισθάνονται χαλαρά και προετοιμασμένα για έναν βαθύ ύπνο.
Συμβάλλει σε ένα καλό νυχτερινό ύπνο, που επιτρέπει στα παιδιά να νιώθουν αναζωογονημένα την επόμενη μέρα και τα διευκολύνει στη συγκέντρωση και στην αντιμετώπιση των απαιτήσεων της καθημερινότητας.
Βοηθάει να διασφαλιστεί ότι το παιδί κοιμάται αρκετά. (Τα παιδιά χρειάζονται πολύ περισσότερο ύπνο από τους ενήλικες).
Μια καλή, συνεπής ρουτίνα πριν τον ύπνο, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της σχέσης σας με το παιδί.
Οι βραδινές «ιεροτελεστίες» και οι ρουτίνες εξυπηρετούν επίσης έναν ισχυρό συναισθηματικό σκοπό. Τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται, ότι περνούν ποιοτικό χρόνο μαζι σας. Αυτό αποτελεί πηγή ικανοποίησης για τα παιδιά και συμβάλλει πέρα από τη χαλάρωση πριν τον ύπνο και στη γενικότερη ανάπτυξή τους σε όλους τους τομείς, γνωστικό, ψυχοκινητικό και συναισθηματικό. Φροντίστε να τονίσετε τη σύνδεση της ώρας του ύπνου με ποιοτικό χρόνο αφιερωμένο αποκλειστικά στο παιδί.
«Όλα τα παιδιά είναι γενετικά προγραμματισμένα για θετική προσοχή και συναισθηματική σύνδεση με τους γονείς σε καθημερινή βάση», λέει η Amy McCready, ιδρύτρια του “Positive Parenting Solutions”. «Αν δεν την πάρουν προληπτικά, θα ενεργήσουν με τρόπους για να τραβήξουν την προσοχή και δείξουν τη δύναμη τους».
Οι «μάχες» πριν τον ύπνο δεν είναι αναπόφευκτες
Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας διαπρέπουν στο να καθυστερούν την ώρα του ύπνου. Γι’αυτό το λόγο η McCready εστιάζει σε αυτό που ονομάζει «χρόνος μυαλού, σώματος και ψυχής». Είναι μια απλή στρατηγική, που μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των μαχών πριν τον ύπνο και να δώσει στα παιδιά την αίσθηση της συναισθηματικής σύνδεσης που τόσο λαχταρούν.
Πώς λειτουργεί η στρατηγική
Προγραμματίστε να αφιερώσετε 10 έως 15 λεπτά ατομικού χρόνου με το παιδί σας την ώρα του ύπνου και αφού έχει τελειώσει τις υποχρεώσεις του (βουρτσισμένα δόντια, τακτοποιημένο δωμάτιο κ.λ.π.).
Ελαχιστοποιείστε τους περισπασμούς – ούτε κινητά τηλέφωνα, ούτε τηλεόραση στο παρασκήνιο, ούτε οι υποχρεώσεις της επόμενης μέρας να τριγυριζουν στο μυαλό σας.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, να είστε πλήρως παρόντες με το μυαλό, το σώμα και την ψυχή. Διαβάστε του ένα παραμύθι, παίξτε ένα παιχνίδι ή κάντε κάτι που θέλει το παιδί σας να κάνει. Έχει σημασία να αφήσετε το παιδί να επιλέξει και εσείς να είστε αφοσιωμένοι σε αυτό και συνεπείς.
Όσο και να σας καταβάλλει η καθημερινότητα, όσο κουρασμένοι κι αν είστε, ένα δεκάλεπτο δε θα κάνει τη διαφορά για εσάς αλλά είναι πολύ σημαντικό για το παιδί. Άλλωστε όσο πιο εύκολα κοιμηθεί, τόσο καλύτερα για τους γονείς.
Τα παιδιά έχουν αυξημένες συναισθηματικές ανάγκες λόγω του νεαρού της ηλικίας τους. «Με αυτόν τον τρόπο, γεμίζετε τις μπαταρίες του παιδιού με τα απαραίτητα, για να νιώθουν ότι τα αγαπούν, ότι αξίζουν και ότι είναι ασφαλή, ανεξάρτητα από το τι άλλο συνέβη εκείνη την ημέρα», λέει η McCready. «Τι υπέροχος τρόπος να τελειώνεις κάθε μέρα και να προάγεις τον ήρεμο ύπνο, για τα παιδιά και για σένα!»
Επίλογος
Φροντίστε να υπενθυμίζετε στο παιδί, ότι αυτό είναι κάτι, που μπορεί να περιμένει σε καθημερινή βάση. Καθιερώστε συγκεκριμένες ρουτίνες και τελετουργίες για να ενισχύσετε αυτή τη σύνδεση. Όπως χαρακτηριστικά προτείνει η McCready μπορεί να πείτε κάτι σαν: «Το να περνάω αυτό τον χρόνο μαζί σου είναι ο καλύτερος τρόπος για να τελειώσω τη μέρα μου και ανυπομονώ να το ξανακάνω αύριο».