Το Wasabi κάνει πολλά περισσότερα από το να δίνει απλά μια πικάντικη νότα στο σούσι σας. Κοινώς γνωστό ως «ιαπωνικό χρένο», το wasabi είναι μέλος της οικογένειας της μουστάρδας και είναι γνωστό για τη βραχυπρόθεσμη αίσθηση καψίματος που προκαλεί στη ρινική κοιλότητα. Αλλά ιστορικά, στο wasabi αποδίδονται και πολλές άλλες ιδιότητες πέρα από το να προσθέσει απλά μια πικάντικη γεύση στο ωμό ψάρι, όπως ότι είναι:
Αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό
Περιέχει «ισοθειακυανικά», που είναι άμεσα ωφέλιμα στην ανθρώπινη υγεία λόγω των αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους. Βοηθά στην εξάλειψη μεταξύ άλλων, της φλεγμονής σε πληγές και τραύματα και στην αναστολή της ανάπτυξης καρκίνων, καρδιοκυκλοφορικών νόσων και της οστεοαρθρίτιδας.
Αντιμικροβιακό
Το Wasabi έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορεί να έχουν προστατεύσει την υγεία των Ιάπωνων, που τρώνε σούσι εδώ και πολλά χρόνια. Το “The Honzo Waymo”, το παλαιότερο βοτανικό λεξικό της Ιαπωνίας(πιστεύεται ότι συντάχθηκε το 918), έχει πολλές αναφορές στη χρήση του wasabi ως αντίδοτο για τροφική δηλητηρίαση. Και, αιώνες αργότερα, η σύγχρονη επιστήμη απέδειξε ότι αυτό είναι αλήθεια. Το Wasabi περιέχει «ισοθειοκυανικό αλλύλιο», που αναστέλλει την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση (Salmonella sp., E.coli, H. pylori και Staphylococcus Aureus). Αυτή η ιδιότητα οδήγησε στην έξυπνη χρήση εκχυλίσματος wasabi ως συντηρητικού σε συσκευασίες έτοιμων γευμάτων στην Ιαπωνία.
Ωφελεί το αναπνευστικό
Αντιμετωπίζει ερεθισμούς και φλεγμονές της αναπνευστικής οδού. Βοηθά στη διαχείριση της ιγμορίτιδας και υπάρχουν ενδείξεις, ότι ότι μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό στη διαχείριση του χρόνιου άσθματος
Αντιμετωπίζει την Αρθρίτιδα
Λόγω των εξαιρετικών αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, η κατανάλωση wasabi, είναι ένας φυσικός τρόπος για τη θεραπεία φλεγμονωδών καταστάσεων όπως η αρθρίτιδα. Αποτρέποντας τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις μπλοκάρουν την προσταγλανδίνη, τον νευροδιαβιβαστή που πυροδοτεί τον πόνο και τη φλεγμονή.
Προλαμβάνει την τερηδόνα
Μια ιαπωνική μελέτη με επικεφαλής τον Δρ Hideki Masuda διαπίστωσε, ότι το ισοθειοκυανικό στο wasabi, βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας αναστέλλοντας την ανάπτυξη του βακτηρίου “Streptococcus mutans”. Προφανώς, το ισοθειοκυανικό παρεμβαίνει στην εξαρτώμενη από το σάκχαρο προσκόλληση του βακτηρίου στα δόντια και έτσι προστατεύει από την τερηδόνα.
Αντικαρκινικές ιδιότητες
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι πολλά ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα στομάχου και κύτταρα μονοβλαστικής λευχαιμίας άλλαξαν μορφολογικά μετά από «κυτταρικό θάνατο» μέσα σε εκχύλισμα wasabi. Είναι επίσης αποτελεσματικό στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών – ο κύριος λόγος για την ανάπτυξη καρκίνου.
Συντηρητικό ξύλου
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το wasabi μπορεί να έχει και άλλη μια χρήση, ως συντηρητικό ξύλου! Τα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται συνήθως για την ξυλεία είναι αρκετά τοξικά, επομένως ένα εκχύλισμα wasabi είναι μάλλον ελκυστικό. Αυτό θα ήταν σίγουρα ένα πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα «πράσινης χημείας».
Αν και πρέπει να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα, το ιατρικό δυναμικό του wasabi φαίνεται αρκετά υποσχόμενο. Ίσως στο μέλλον, αντί για οδοντόκρεμα εμπλουτισμένη σε φθόριο ως μέσο ελέγχου της στοματικής μας κοιλότητας, να μας παροτρύνουν να φάμε ένα πιάτο σασίμι με μπόλικο wasabi! Ποιος ξέρει…
Πηγές: www.conserve-energy-future.com, www.greatasianfood.com