Αρχαιολόγοι στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας ανακάλυψαν μία τοιχογραφία, που απεικονίζει αυτό, που μπορεί να είναι ο πρόδρομος της ιταλικής πίτσας.
Η τοιχογραφία βρέθηκε στο χολ ενός σπιτιού δίπλα σε ένα αρτοποιείο, κατά τη διάρκεια νέων ανασκαφών του “Regio IX” στο κέντρο της Πομπηίας, μιας από τις εννέα συνοικίες στις οποίες χωρίζεται η αρχαία τοποθεσία. Το κτίριο ανασκάφηκε εν μέρει τον 19ο αιώνα προτού ξαναρχίσουν οι ανασκαφές τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους – σχεδόν 2.000 χρόνια μετά την ηφαιστειακή έκρηξη που κατέκλυσε την πόλη.
Η έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. έθαψε την Πομπηία στη στάχτη, παγώνοντας την πόλη και τους κατοίκους της στο χρόνο. Η τοποθεσία υπήρξε μια πλούσια πηγή ευρημάτων για τους αρχαιολόγους από την ανακάλυψή της τον 16ο αιώνα. Η τοποθεσία απέχει μόνο 23 χιλιόμετρα από την πόλη της Νάπολης – το σύγχρονο σπίτι της ιταλικής πίτσας, που προστατεύεται από την Unesco.
Δείτε το βίντεο εδώ
Το πλατύ ψωμί που απεικονίζεται στην 2.000 ετών τοιχογραφία, «μπορεί να είναι ένας μακρινός πρόγονος του σύγχρονου πιάτου», δήλωσε το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας. Ωστόσο διστάζουν να την αποκαλέσουν ξεκάθαρα πίτσα, γιατί δεν έχει τις παραδοσιακές επικαλύψεις όπως τυρί και ντομάτα, δεν έχει δηλαδή τα κλασικά συστατικά για να θεωρηθεί τεχνικά πίτσα.
Η πρόσφατα αποκαλυφθείσα τοιχογραφία απεικονίζει το πλατύ ψωμί, ζωγραφισμένο πάνω σε ένα ασημένιο δίσκο και δίπλα σε ένα κύπελλο κρασιού. Θα μπορούσε να έχει φαγωθεί με φρούτα όπως ρόδια ή χουρμάδες ή πασπαλισμένο με μπαχαρικά και ένα είδος σάλτσας πέστο.
Ο επικεφαλής της ανασκαφής, Gabriel Zuchtriegel επισήμανε, ότι η συγκεκριμενη τοιχογραφία, δείχνει την αντίθεση μεταξύ ενός «οικονομικού και απλού γεύματος» και της «πολυτέλειας των ασημένιων δίσκων». Δικαιολογημένα θα σκεφτούμε, από αυτή την άποψη, την πίτσα, που γεννήθηκε ως «το πιάτο των φτωχών» στη νότια Ιταλία και η οποία έχει πλέον κατακτήσει όλο τον κόσμο και σερβίρεται ακόμα και σε εστιατόρια με αστέρια Michelin, είπε ο Zuchtriegel.
Πηγές: www.bbc.com, www.indy100.com